Geçtiğimiz günlerde rekor tazeleyen dolar, bugün 3 liranın altına indi. Doların düşüşünde son birkaç gündür gelişen para birimlerinde yaşanan güçlenmenin neden olduğu belirtildi.

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, dolardaki yükselişte yurtiçi bir neden olmadığını belirterek, “Gelişen para birimlerinde güçlenme ve gelişmekte olan ülkelere doğru ılımlı bir rüzgar var. Özellikle Rus Rublesi, Güney Afrika Randı ve Türk Lirası gelişen ülkeler içinde dolara karşı en çok güçlenen paralar” dedi.

DÜŞÜŞ KALICI MI?

Bununla birlikte Turşucu, dolardaki bu düşüşün kalıcı olduğunu düşünmüyor: “Çünkü belirsizlik var. Bu sürdüğü sürece kalıcı düşüşlerin yaşanması zor.”

FED FAİZ ARTIRIR MI?

Fed’in faiz artışına gitmeyeceğini ancak karar metnine şahince bir düşüncesini koyacağını tahmin eden Turşucu, “Bu da faiz artırma beklentisi yaratabilir. Fed eğer hem faizi düşürmez hem de söyleminde bir değişiklik yapmazsa, dolar biraz daha aşağıya inebilir. 2.98’in altını görebilir. 2.88’e doğru bir dalgalanma yaşanabilir. Ancak faiz artırmayıp, şahince bir düşüncesini açıklarsa, bu faiz artırım etkisi yaratabilir ve dolarda yukarı yönlü bir hareket görürüz. 25 puanlık faiz artırımı sözkonusu olursa, dolarda yeni rekorlar görebiliriz. Yukarı doğru eğim de devam edebilir” diye konuştu.

DOLAR ALMALI MI?

Peki dolar inmeye başlamışken, alım yapılmalı mı? Turşucu, alım için 2.98 seviyelerini beklemekte fayda olduğunu düşünüyor. Bir de Fed’i görmekte fayda olduğunu söyleyen Turşucu, “Fed öncesi dolar alımı riski olabilir. Fed’den sonra 2.88’lere doğru düşme riski var. Bu seviyeler daha iyi fırsat verir” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim