İzmir Üniversitesi Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Murat Arslan, "Biz hastada herhangi bir kesik açmıyoruz. İdrar kanalından girerek böbreğin içine ulaşıyoruz. Orada lazer yardımıyla taşları kum haline getiriyoruz. Hasta aynı gün evine dönüyor. Retrograd Intrarenal Cerrahisi olarak adlandırılan bu yöntem İzmir’de sadece İzmir Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanıyor. Böbrek taşı ameliyatı, hastaların korkulu rüyası olmaktan çıkıyor. İyileşme sürecinde ise ağrı ve sızı olmuyor. Kesi olmadığı için dikiş izi yok. Yöntem bu kadar etkili" dedi.
Üroloji Uzmanı Dr. Murat Arslan, böbrek taşı oluşumunun Türkiye’de çok sık görülen bir hastalık olduğunu belirterek "Her yüz kişiden 15 ila 18’inde bu hastalığa rastlanıyor. Karbonhidratlı yiyecekler ve fazla tuz kullanımı böbrek taşı oluşumunu arttırıyor. Türkiye’de su içmek pek sevilmiyor. Çay ve kahve daha çok içiliyor. Ancak bu içeceklerin içindeki bazı maddeler taş oluşumunu artırıyor. Farkında olmadan böbrek sağlığımızı bozuyoruz. Böbrek taşı oluşumu bazı insanların beslenme alışkanlıkları veya genetiğiyle alakalı olabiliyor. Anne, baba veya akrabalarda böbrek taşı varsa sizde normale göre 2-3 kat fazla risk taşıyorsunuz" diye konuştu.
Uzman Dr. Murat Arslan, "Taşın boyutu çok önemli. Böbrekten çıkıp kanala giriyor ve idrar kesemize hareket ediyor. Çıktığı zaman büyükse kanalı tıkıyor. Böbrek şişiyor ve ağrı başlıyor. Küçük taşlar atılabiliyor, bazıları atılamıyor. Bazı hastaların ağrı eşiği çok yüksek olduğu için böbreklerindeki sorunu anlamıyorlar. Bu durum böbreği almaya giden sonuçlar yaratabiliyor. Basit bir ultrason kontrolü olumsuzluk yaşanmasının önüne geçiyor" dedi.
DHA 
Editör: TE Bilisim