Bu savaş’ın Türkiye’e direkt olarak Maliyeti 4 milyar 600 Milyon dolar


Başbakan yardımcısı Prof.Dr.
Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada Suriyeli sığınmacıların Türkiye’ye maliyetinin  4 milyar 600 milyon dolar olduğunu açıklamamıştı. Birleşmiş Milletlere üye 200 dolayında ülke olduğu  halde Türkiye’nin bu kadar büyük bir bedeli ülke kaynaklarından harcamasına rağmen dünyada sadece 200 milyon dolar yardım geldiğini açıklaması Türkiye tek başına bu kadar harcama yapacak kadar zengin bir ülkemi dedirtti. Bu savaştan dolayı bölge ülkelerine yaptığımız ticaretten dolayı mahrum olduğumuz kazançta bu bedelin içinde değil.


İstanbul Times Haber Merkezi / Mehmet Osmanoğlu


Millet olarak mazlum ve düşkünün yanındayız ama bu kadar da olmaz


Topraklarımızı Suriyeli sığınmacılara açmamız ve kendi payımıza düşen nakdi yardımı yapabilmemiz gayet normal. Ancak savaşı biz çıkarmadığımız halde ülkemize sığınan yaklaşık olarak 2 milyon dolayındaki Suriyeli sığınmacı için dünya’nın 200 milyon dolara karşın Türkiye’nin 4.milyar 600 milyon dolar harcaması halk arasında tartışmalara konu oldu.


Türkiye iyi bir kamuoyu ile harcadığı parayı diğer ülkelerde almayı başarmalıdır


Başbakan yardımcısı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş’ta dünya ülkelerinin yaptığımız maddi ve manevi fedakarlık karşısında sessiz kalmasına tepki göstererek  biz 4 milyar 600 milyon dolar ödeme yapmışız dünya ülkeleri toplamda 200 milyon dolar yardım yapmış diyerek dünyanın bu olaya duyarsız olduğunu ifade etti.


Vatandaş Suriye savaşında en büyük kazığı Türkiye yedi diyor


ABD, İngiltere ve İsrail başta olmak üzere bir çok ülke başlangıçta Esat Rejimi kısa sürede gidecek derken bugün bu ülkelerin çoğu birinci önceliğimiz Beşar Esat yönetimi değil. Şu an IŞID ile mücadele daha önemli bir konu demeye başladı.Bu durumda  Suriye ile 950 Km.sınırı olan Türkiye en çok kayba uğrayan ülke oldu.

Avrupa,ABD.ve Bazı İslam Ülkeleri elini taşın altına koymalı


Hükümet yetkilileri her geçen gün artan Suriyeli sığınmacı masrafı için iç kamuoyu nezdin de de sıkıntı yaşayacak gibi görünüyor. Yüzlerce metre yerin altında asgari ücret alabilmek için ölümü göze alan insanlarımız var iken bu kadar büyük meblağlı bedellerin Suriyeliler için harcanıyor olması halkımızın da sabrını taşırmak üzere. Devlet yetkilileri bunun için dünya genelinde bir kamuoyu oluşturmak için gerekirse bir milyon dolar para harcayarak zengin ülkelerin en önemli  gazete ve televizyonlarına ilan vererek Suriye olayı sadece Türkiye’nin sorunu değil. Bir kuşun veya köpeğin kurtulması adına ciddi bedeller ödemekten çekinmeyen Avrupa ve ABD.nin bu olay karşısında kılını kıpırdatmaması karşısında hükümet yetkililerinde bir şeyler yapabilmesi gerekir.


Suriye Savaşını biz başlatmadık ama maddi ve manevi bedelini neden biz ödüyoruz ?


Ülke insanımızı üzen en önemli konu Suriye savaşını
biz başlatmadığımız halde en büyük maddi ve manevi bedeli neden biz ödüyoruz sorunsu vatandaş kendisi ne sormaya başladı. Kobani protestosundan dolayı  40 canımız hayatını kaybetti. Suriyeli sığınmacılar için harcadığımız 4 milyar 600 milyon doları madenlerimizin ıslahı için harcasaydık ölümlü kazaları daha aşağıya çekebilirdik diyen insanlarımız da az değil.


Yanı başımızda cereyan eden savaş bizi ilgilendirmez diyemeyiz


Netice olarak yanı başımızda cereyan eden Suriye savaşı için bizi ilgilendirmez diyemeyiz. Elimizde gelen insani yardımız yapacağız ama imkanı olan ve insan hayatı her şeyin önündedir diyen ülkeler de  elini taşın altına koymasını sağlayacak mekanizmalar bulmamız gerekir.

Hükümettin bu olay daha da büyümeden bir çözüm bulması gerekir

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim