Yıllardır mağdur edilen Kırım Tatarları üzerinde yeniden oyunlar oynanmak isteniyor
 
Göçlerden, sürgünlerden, tarihin yükü omuzlarında birçok kırım tatarı istiklal caddesindeydi. Numan Çelebicihan'ın yazdığı Kırım Türklerinin marşı olan ‘’ant etkenmen’’ okunurken, birçok vatandaşımız kırım'a destek için yürüyüşe katıldı.

İstanbul Times Haber Merkezi /Koray Kamacı 

 

"Mitingde konuştuğumuz Kırım Tatarları endişelerinden bahsederek,Kırım’ın geçmişte yaşadığı acıları anlttılar. Bugünlerde Kırımda yaşanan sorun ve sıkıntılara rağmen geleceğe umutla bakıyorlar.Günlük siyasete de değiniyoruz: "insanların bizden haberdar olması, bizi bilmeleri, sesimize ses vermeleri bize büyük güç verecektir" diyorlar.

 

"Mitinge belli başlı tanıdık kişilere de rastlamak da mümkündü. Kendiside Kırım Tatar asıllı olan Şener Üşümezsoy, Kağan Sümer, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin İstanbul şubesi başkanı Celal İçten gibi tanıdık simalar da vardı.

Elde bayraklar, başta Kırım kalpakları, şehir dışından gelen pek çok insan. Dernek başkanları konuşmalar yapıyor Rusya Konsolosluğu önünde. Bir yandan onlara kulak verirken diğer yandan insanların konuşmalarını dinliyoru.z

Kırım'ın konumu üzerine yorumlar duyuluyor, yoldan geçenlerin aşina değillerse merak eden bakışları... Aşina olanların kalabalığa karışmaları... Gerçekten görülmesi gereken bir andı ve biz o an'a tanıklık etmiştik. Ayrıca Mitingde, Zeytinburnu’nun önemli dava adamlarından olan Murat Özgen, Önce Vatan Gazetesinin sevilen  haber müdürü Türk Dünyası aşığı  M. Kemal Sallı da oradaydı.

 

Olayları yakından takip eden meslektaşım Mehmet Berk Yaltırık ile birlikte oradaydık. Kendisi de Kırım Tatar asıllı olduğundan insanlarla konuşurken, yorumlara ve görüşlere ulaşmam daha kolay oldu. Ankara'dan Serkan Sava, Ukrayna ile Rusya'nın vaatlerinden bahsederken, arada savaş karşıtı sloganlar atan Ukraynalıların sesleri geliyor. "Hepsi vaat! Oradaki insanların geleceği ne olacak?" Yine Ankara'dan Burak Atmaca, Kırım Türklerinin yaşadıkları sıkıntılara değinerek bunların yeterince duyurulamamasından bahsetti.

 

Kırım Tatarlar bir yandan "Orada ne olacak?" diye beklerken bir yandan da gözleri kulakları Türkiye'de. Buradaki mitinglerin videoları ve fotoğraflarını paylaşıyorlar: "Yanımızdalar, unutmamışlar bizi!" diyorlar. Ancak bunların yanı sıra atılacak daha somut adımlardan konuşmak lazım. Hariciyenin "Kırım Gündemi"ni az çok biliyoruz. Kırım Tatarları ile birlikte geleceği biz de umutla bekliyoruz." Umarım Kırım’daki Rus tahakkümü en kısa sürede biter. Unutmayalım ki bu sadece Kırım Türklerinin sorunu değil, bu Türk Dünyası’nın ve hatta bütün Dünya’nın sorunudur. 


Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)


Editör: TE Bilisim