Küresel gıda lideri Barilla, İtalyan gastronomi kültürünün tüm dünyaya yayılmasında bir merkez olan "Yemek Vadisi"nde devasa bir organizasyona daha imza attı. Barilla, dünyanın dört bir yanından 20 yıldız şefi "Dünya Makarna Şampiyonası"nda ağırladı. Türkiye'yi Tolgar Mireli'nin temsil ettiği şampiyonada “Deniz mahsullü carbonara” makarna tarifi ile şef Accursio Lotâ bu yılın galibi oldu.

Kuruluşunun 140'ıncı yılını kutlayan Barilla tarafından bu yıl 6'ıncı kez düzenlenen Dünya Makarna Şampiyonası sona erdi. ALMA Uluslararası İtalyan Mutfağı Okulu işbirliği ile bu yıl dünyanın 4 kıtasından seçilen 35 yaş altı 20 yetenekli şef, geleneksel lezzetleri harmanlayarak en iyi makarna tarifini hazırlamak için hünerlerini sergiledi. Organizasyonda Türkiye'yi Tolgar Mireli temsil ederken, şampiyonanın jüri üyeleri Matteo Baronetto,Caterina Ceraudo, Lorenzo Cogo, Alfio Ghezzi ve Roberto Rossi oldu.

İtalyan mutfağının kültürel mirasını korumak, ürünlerinin kalitesini tanıtmak, Akdeniz tipi beslenme modelini tüm dünyada yaygınlaştırmak amacıyla gerçekleştirilen etkinliğin ilk elemeleri Milano'da başladı. Dünyanın en çok sevilen makarnası ve her dönemin vazgeçilmez yemeği domates soslu spagettiyi kendi tarifleriyle en iyi yorumlayan 3 şef, “Yemek Vadisi’nde yer alan ve UNESCO’nun gastronomi alanında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil ettiği Parma’daki final turunda kıyasıya yarıştı.

Yemek uzmanı ve makarnaya yönelik birçok kitabın yazarı Francine Segan ile İtalyan yemeği tutkunlarını dünya genelinde temsil eden İngiliz-Kanadalı yazar Tom Rachman'ın da final jürisinde yer aldığı şampiyonanın bu yılki galibi San Diego’daki Solare restoranının şefi Accursio Lotâ oldu. Genç şef yeni makarna pişirme tekniği ile ön plana çıkarken, deniz mahsullü carbonara makarna tarifi şampiyonluğa ulaşmasını sağladı.

Dünyanın dört bir yanından yıldız şeflerin yanı sıra üretici, beslenme uzmanı, akademisyenin de yer aldığı organizasyonla ilgili olarak Barilla Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Paola Barilla şöyle konuştu;

"Bu yıl altıncısı düzenlenen Barilla Dünya Makarna Şampiyonası, makarnanın, en temel unsuru olduğu İtalyan gastronomi kültürünün tanıtılmasında ne kadar önemli bir rolü olduğunu bir kez daha kanıtladı. Makarna insanları bir araya getirebilen, inovasyonu ve kültürel gelenekleri bir arada barındırabilen bir yemek. Şampiyonada mutfağımızı gerçek anlamda dünyaya taşıyan makarnanın değerini, çok yönlülüğünü, birbirinden tamamen farklı kültür ve toplumlara kimliğini kaybetmeden uyum sağlayabilme yeteneğini sergileyen tarifleri ödüllendiriyoruz."

Dünya Makarna Şampiyonası’nda yer almaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirten şef Accursio Lotâ, "Finale kalan 3 şeften biri olmak oldukça heyecan vericiyken; şampiyon olmak benim için tarif edilemez bir mutluluk. Makarna bizim geleneğimizin bir parçası; hatta genlerimizin bir parçası. Yurt dışında çalışıyorum ama İtalyan köklerimden ötürü makarna benim için sadeliği ile mükemmelliği temsil ediyor. İşte bu nedenle makarnanın geleceği sadece insanların kendilerine göre yorumlamalarıyla değil, aynı zamanda klasik malzeme ve sosların yeniden yorumlanması, işlenmesi ile mümkün olacak. Bu geleneklerimizin yok edilmesi anlamına gelmiyor. Aksine, yeni malzemelerin ve pişirme tekniklerinin düşünülmesi ve hayal edilmesi” dedi.

Deniz Mahsullü Carbonara Makarna:

Dünya çapında en çok konuşulan ve aynı zamanda geleneksel olan İtalyan tarifi Carbonara'ya kendi yorumunu katan Şef Accursio Lotâ, tariften tavuk ve yumurtayı çıkarıp yerlerine deniz mahsullerine yer verdi. Carbonara'nın etli dokusuna erişmek için deniz mahsulleri, deniz tarağı, Mazara del Vallo bölgesinden kırmızı karides, mürekkep balığı ve sarı kuyruk filetosunu çok düşük ısıda guanciale yağında pişiren şef Lotâ, yumurta ve süt ürünleri içermeyen yeni Carbonara tarifiyle şampiyonada birinciliği kazandı.

Editör: TE Bilisim