Koku aynı koku, tat aynı tat sunulan aynı, hissettirdikleri farklı. İnsanın başlangıçlarının, sonlarının habercisi olan toplumumuzun, Türk geleneğinin vazgeçilmez tatlısı olan helva, yenilebilen elçi olarak nitelendiriyorum. Helva, Türk toplumunda tellal gibidir, bir yerlerde sunulduğunda arkasında haber, müjde, sevinç ya da üzüntü barındırır.

Balkanlar ve Doğu Akdeniz’den çıktığı düşünülen helvanın kökleri Türklerin Anadolu’ya gelmelerinden öncesine dayanır. Türklerin helvaya benzeyen ‘kavut’ adlı bir tatlı yaptıkları bilinirken, Kaşgarlı Mahmut , ‘Divanü Lügati’t-Türk’ te darı helvasından bahseder. Anadolu mutfağından, saray mutfağına kadar Topkapı Sarayı’nda ki helvahanede ve sosyal yaşamın her alanında kendini belli etmiş vazgeçilmez tatlarımız olarak günümüze kadar süregelmiştir.

Sabırla koruk helva, dut yaprağı atlas olur, zor ustalık maharet gerektiren helvacılığı bu sözle sabrın önemini, Mevlana’nın helva sohbetlerini, Mevleviliğin temel ilkesi olan sabrı, helvanın pişmesi ile ham insanın olması aynı kefeye koyulmuştur. Mevlevilikte de helva önemli bir yer almıştır.
Müjde ile kederi birleştirmekle kalmamış bizim geleneksel tatlımız, ekonomik fark gözetmeden, sınıf ayrımı yapmadan her kesime inmeyi başarmış. İnşaat işçisinin de menüsünün vazgeçilmeziyken balık sofralarının da bir numaralı arananı olmuştur.
Taştan su çıkarmayı başaranımız var mıdır bilemiyorum ama üzümden su çıkarıp şekersiz kaldığımız dönemlerde bile şekere alternatif olarak üzüm imdadımıza yetişmiştir, yetişmese helvasız kalıyormuşuz. Üzümden elde edilen şekerle yapılan koyu renkli helva Koska markası ile zamana alternatif üretip insanların imdadına yetişmiştir.

Biz bu tatlıdan vazgeçemeyiz! Kederimiz, sevincimiz oldukça bizle var olmaya devam edecektir. Bu kadar vazgeçilmez olan bir tatlının kalitesi temizliği de hepimizi düşündürtür. İstanbul’da helva üreten birçok helvacının  ‘kalite yemini’ etmelerine, kullanılan ham maddelere standart getirilmesine ön ayak olan Sn Nevzat Dindar, Koska markası adı altında bizlere sunduğu helvalarıyla bunun huzurunu, gerek değişmeyen tadı ve kalitesiyle gerekse bir asırı aşkın süredir verdiği hizmetle sağlayabilmiştir.
Koska bize helvalarıyla; kalitenin, temizliğin, lezzetin müjdesini veriyor.

Gözünüzü kapatın tahin helva düşünün ne görüyorsunuz? Sizleri bilmem ama ben kendimi Koska fıstıklı tahin helvasını düşünürken buluyorum…