Uzun süredir üzerinde çalıştığım “Faiz karşısında alimlerin ve zalimlerin tutumu isimli eserimde İslam dininin faizin sakıncaları üzerinde durduğu kadar başka bir konunun üzerinde durmadığını tespit ettim.

Başbakan Erdoğan’ın “FAİZ Lobisi” dediği olgu tarih boyunca var olmuştur ve devletleri,milletleri ve hakları perişan ettiğini uzun süre üzerinde çalıştığım eserimde bütün detayları ile açıklamıştım.

Çoluk çocuğun maişet derdi olmazsaydı FAİZ’in yıkıcı tesirlerini 24 saat anlatır insanları bilgi sahibi yapmaya çalışırdım. Ama FAİZ lobisi bizleri o kadar ablukaya almış ki adeta gönüllü köle olmuş durumdayız. Eskiden köleler kırbaç ile terbiye edilirdi. Bugün ise Kredi artı ile,Faiz ile,o fatura bu fatura ile sindirilmiş durumdayız.

Doğalgazımız,suyumuz,elektriğimiz,ADL’imiz,telefon faturalarımız kesilmesin diye daha çok çalışmak zorundayız. Kısaca bundan 20- 30 sene önce ihtiyaç olmayan onca ürün öyle bir ihtiyaç haline getirilmiş ki adeta onlarsız bir hayat düşünmek bile istemiyoruz.  sınırlı olan kaynaklarımız ile sınırsız ihtiyaçları karşılayamadığımız için helal haramı bir kenara atmış durumdayız. Tabii bizim ebedi dünyamız için bir kenara attığımız değerleri cenab-ı hak atmıyor.

FAİZ'siz bir hayat da mümkün 

Evim,arabam,yazlığım,kışlığım olsun,oğlanı evereyim,kızı gelin edeyim,şuyum olsun buyum olsun diyerek ömrü tüketiyoruz. Bir sohbette iyi bir hoca insan ömrünü şu şekilde hesaplamıştı;

Türkiyede yaklaşık olarak ömür süresi 65 yıldır

Bunun 15 yılı gelen vurdu giden vurdu ile geçen çocukluk vaktidir  

65 den 15 düştüğün zaman iyiyi kötüden ayırabilecek net 50 yıl kalıyor 

Bu 50 yılın yarısı olan 25 yıl bir nevi ölüm demek olan uyku ile geçer geriye bize 25 yıl kaldı

bunun da yartısı olan 12.5 yıl yemek,içmek,yıkanmak vs.ile geçer  kaldı 12.5 yıl

Başka işler için ayrılan vakitte var .Hesabı yapan hocam insanın dünya ve ahiretini kurtarmak için kendisine sadece 7 yıl kalıyor demişti. Benim hesabıma göre   de 12.5 yıl  çıktı.

İnsanın her iki dünyasını kurtarmak ALLAH'ın kendisine yapmasını istediği şeyleri değil de bu kalan 12.5 yıllık fani ömründe ALLAH'ın yasaklarını yapmasının akıl ve matıkla alakalsı varmıdır ?

İşte Faiz'e Kur'an ayetleri ve efendimizin hadisleri ile bir göz atalım

Dünya kelamı ile bin sayfa yazsak da bir ayet veya bir hedis-i şerifin trilyonda biri kadar etkili olmayacağından biz dünyanın başlına bela olan FAİZ’e biraz ayet ve hadisler penceresinden yaklaşalım en iyisi. 
İşte iki cihan serveri bu konuda ne demiş dinleyelim…

Peygamber efendimiz Hz.Muhammed Mustafa (s.a.v) veda hutbesinde faizin yasaklandığına ciddi manada vurgu yaparak;

Ashabim!

"Kimin yanında bir emanet varsa, onu hemen sahibine versin. Biliniz ki, faizin her çeşidi kaldırılmıştır. Allah böyle hükmetmiştir. İlk kaldırdığım faiz de Abdulmütalib' in oğlu (amcam) Abbas'ın faizidir. Lakin ana paranız size aittir. Ne zulmediniz, ne de zulme uğrayınız.

Burada ne zulmediniz nede zulme uğrayınız ifadesi açık bir şekilde FAİZ’in her halükarda zulüm içerdiğini ifade etmesi bakımından dikkate şayandır.
Aşağıda ayetlerin Kur’ an da faiz hakkında ifade ettikleri hükümleri birlikte görelim.

Kuranda Faiz ;

2:275 - Riba (faiz) yiyen kimseler, şeytan çarpan kimse nasıl kalkarsa ancak öyle kalkarlar. Bu ceza onlara, "alışveriş de faiz gibidir" demeleri yüzündendir. Oysa Allah, alışverişi helal, faizi de haram kılmıştır. Bundan böyle her kim, Rabbinden kendisine gelen bir öğüt üzerine faizciliğe son verirse, geçmişte olanlar kendisine ve hakkındaki hüküm de Allah'a kalmıştır. Her kim de yeniden faize dönerse işte onlar cehennem ehlidirler ve orada süresiz kalacaklardır.
 
2:276 -Allah faizi mahveder, oysa sadakaları bereketlendirir. Allah günahta ve inkârda direnen hiç kimseyi sevmez.
 
2:278 -Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve artık faizin peşini bırakın, eğer gerçekten müminler iseniz.
 
2:279 -Eğer böyle yapmazsanız, o zaman Allah ve Resulü tarafından size savaş açılmış olduğunu bilin. Eğer tövbe ederseniz, sermayeleriniz sizindir. Haksızlık etmezsiniz, haksızlığa da uğramazsınız.
 
3:130 -Ey iman edenler! Kat kat artırılmış olarak faiz yemeyin. Allah'tan sakının ki kurtuluşa eresiniz.
 
4:161 -Yahudilerin zulmetmeleri ve birçok kimseleri Allah yolundan alıkoymaları, yasaklandıkları halde faiz almaları ve insanların mallarını haksız yere yemeleri sebebiyle daha önce kendilerine helâl kılınan temiz şeyleri haram kıldık. Onlardan kâfir olanlara can yakıcı bir azap hazırladık.
   
30:39 -İnsanların malları içinde artsın diye verdiğiniz faiz, Allah yanında artmaz. Allah'ın rızasını dileyerek verdiğiniz zekata gelince, işte onlar, malları kat kat artmış olanlardır.
 
Bazı kimseler Faiz’siz bir hayat olamaz diyerek bu iletti adeta hayatlarının bir parçası yaptıklarına sık sık şahit olmaktayım.

İşin en acı ve insanı üzen yanı da Faiz’in kesin ,açık ve net hükümlerle İslam dini açısından haram ve yasak olduğunu bilen,ilahiyatçıların,hocaların,müftülerin,alimlerin bu konuda susmalarını ahlaki ve doğru bulmuyorum.
Müftülükler cami hocalarına gönderdikleri paket vaazlarda çevre,orman,sağlık,konuları başta olmak üzere bir çok konuda fetva hazırladıkları halde her nedense toplumları ve aileleri helak insanlık tarihinin baş belası olan FAİZ iletti ile alakalı aklı başında bir VAAZ hazırlayıp hocalara gönderdiklerine şahit olmadım.

Bu hocaların,müftülerin,din bilginlerinin FAİZ hakkında adeta dilsiz şeytan olmaları ALLAH’ın Faizi yasakladığını geçersiz kılmaz.

Şimdi bu illetten beslenen bazı kimselerin rantları gereği benim akıllı olmadığımı bile öne süreceklerini biliyorum.Varsın akıllı olmadığımı iddia etsinler.Ben üzerime farz olan “Emri bil maruf nehyi anil münker’i” yani insanlara iyilikleri emredip kötülüklerin zararlarını anlatarak dilsiz şeytan olmak istemiyorum.

Yüce yaratıcının bana yüklediği bu vazifemi yaparken varsın bazıları da bizim meczup olduğumuzu ilan etsinler ne olacak sanki.

Bugüne kadar peygamberler dahil iyiliği emredip kötülükten alıkoymak isteyen insanların işi hiç kolay olmamıştır.Bugün toplumların iliklerine kadar bulaştıkları FAİZ illeti ile ilgili kalem oynatmanın kolay olmadığının bilincindeyim.

Bakınız bugün dünyanın süper gücü olan Amerika’nın yaşadığı küresel ekonomik krizin temelinde Yahudi Faizcilerin gözü doymaz hırsı vardır.

Yunanistan,İspanya,Portekiz başta olmak üzere dünya da bir çok devletin yaşadığı buhranın kaynağında yine KUR’AN’ın yasakladığı bu faiz illeti vardır.

26 Yılda satılan stratejik kurumların bedeli bir yıllık faize yetmiyor

Türkiye 1985 den bu yana sattığı Türk Telekom,Tüpraş,pektim,başta olmak üzere elden çıkardığı tüm stratejik kurumlardan 42 milyar dolar gelir elde etmiş. Bunun 32  milyar doları tahsil edilmiş geriye 12 milyar gibi  bir bedeli de tahsil edecek.

Şimdi sıkı durun 26 yılda sattığımız tüm kurumların bedeli bizim 2010 yılı faiz giderlerimize yetmemiş. İşte faizin ne tür bir bela ve pislik olduğu buradan da ortaya çıkıyor.

Dünyada Bizans,Roma,Selçuklu,Osmanlı kısaca ne kadar devlet yıkılmışsa araştırın hepsinin temelinde FAİZ olduğunu göreceksiniz.

Geçen yıl ülkemizde evlilikler bir önceki yıla göre sadece % 1.56 artmışken boşanmaların % 3.86 arttığının temelinde FAİZ’in olmadığını kimse inkar edemez.(Bu rakkam iki yıl öncekidir şu an ki daha fazla) 

Kazançlarda bereket neden gitti

Bu olayı şu örnek ile izah etmeye çalışayım.Düşünün ki bir kova veya bir damacana suyunuz var. Bunun içine bir damla idrar kaçarsa nasıl ki o su tamamen pislenmiş ise kazançlarımızda ister direkt isterse endirekt olsun FAİZ bir şekilde bize bulaşıyor.Böylelikle helal kazancımızda haram olmuş oluyor. 

Faiz bir dünya gerçeği imiş. Bu düşünce tarzı da koskoca bir yalandır. Kur’an-ı kerim’in FAİZ’ i aniden değil de tedrici olarak (yavaş yavaş)yasaklaması bile o devir Arap toplumunda faiz’in ne kadar toplumun belleğinde yer edindiğine güzel bir kanıt olsa gerek. 

Peygamber efendimize FAİZ’ in kesin olarak yasaklandığı bildirildi almakta ve vermekte o ısrar edenlerin üzerine harp açma emri bile çıkmış.

ALLAH’ın yasakladığı peygamberin faiz alacağından vazgeçmeyen bir kabile üzerine savaş ilan etmesi adına valisine gönderdiği emir ortada iken FAİZ’ den vaz geçip geçmemek sizin elinizde.

Ben sadece size hatırlattım.Gerisi size kalmış ...

Son söz her kim ki ALLAH’ın yasakları helalmiş gibi yapar ve yaşarsa işte onun kendi kıyameti kopmuştur. 


Hüseyin ÇETİNER /  12 Haziran 2013