Ana gibi yar Malatya gibi diyar olmaz
 
Geçen hafta sonu Malatya’da yaşayan anacığım telefon ile beni aradı ve beni görmek istediğini söyledi.
 
Tabi ana talebi bizim için emirdi. Hemen Onur hava yollarına giderek Malatya’ya yer olup olmadığını sordum. Şükür Cumartesi gününe gidiş Pazartesi gününe dönüş için yer vardı biletimizi alıp yola revan olduk. Tabi dünya’ya gözümüzü açtığımız şehir olan Malatya‘ya  gitmişken başka çalışmalarda yaptık. Ablamın kızı Ayşe Erdoğanlı’nın kınası ve düğününe katılma imkanı bulduk.
 
Uçak’ta neden Kürtçe anons yok
 
Uçak’ta oturduğum koltuğun arka sırasında oturan ve isminin Vahap olduğunu örendiğim bir vatandaş arkadaşı ile konuşurken ister istemez kulak misafiri oldum arkadaşına Uçak’ta tek İngiliz yok ama anonslar bu dilde yapılıyor.Oysa uçağın yarısı Türkçe bilmeyen Kürt kardeşlerimiz ile dolu ama bu dille anons yapılmamasını anlamıyorum demesi bana ilginç geldi. ilgililere duyurmuş olayım.
 
Malatya Belediye başkanı Ahmet Çakır Şehri şantiye yapmış
 
Kitabını yazdığım Malatya’da birçok alanda ciddi yatırımların olduğunu görmek beni mutlu etti. Ancak kış girmeden bitirilmemiş olması da doğru değil. Başkan Malatya’nın tanıtımını yapmak için bu ilin kitabını yazan birisi olarak benden yararlanması gerektiğini düşünüyorum. Kitabımız nerede ise tam 20 yıldır ilde satılan ve kaynak eser olarak istifade dilen tek kitap olmasına rağmen eski belediye reislerimizden Münir Erkal’ın, M.Yaşar Çerçi’nin,Cemal Akın’ın ve son olarak da Mevcut başkan Ahmet Çakır’ın bu hizmetimizi görmezden gelmesi beni üzüyor.
 
Gönül ister diki bu eserimizi belediyenin sponsorluğunda orijinal çalışması olan 250 sayfa olarak yayınlayalım ve ilimize gelen misafirlere kültür hizmeti olarak başkanımız hediye etsin. Burada özel kalem müdürü Kadir Çelik kardeşime seslenmek istiyorum.
 
Biz yazarların kıymeti daha hayatta iken verilsin. Benden önce Malatya da kitabı satılan Ahmet Şentürk hocamızı rahmetle yad etmek gerek. Malatya da bir sokak veya caddeye Ahmet Şentürk İsmi verilse kötümü olur ?
 
19 yıldır kitabını yüz binlerce talebenin istifade ettiği ve şu an hali hazırda Türkiye vergisinin % 45 inin toplandığı İstanbul’un 39 ilçesine yönelik yayın yapan İstanbul Times Gazetesi ve wwww.istanbultimes.com.tr ile dünya’ya yönelik yayın yapıyoruz. Bu imkanlarımızı Malatya için kullanabiliriz ama talep olmayınca arz da olmuyor haliyle. 
 
İstanbul’da Malatya ile alakalı yapılan bir çok etkinliği yakından takip ettiğimiz halde belediye bizden yararlanmayı düşünmüyorsa ben ne yapabilirim ki ? 12 yaşımdan beri Malarya’nın tanıtımına katkı da bulunan işlerin içindeyim ama bir Yozgatlı’nın,bir Hataylı’nın veya bir Samsunlu’nun bize yaptığı desteklerin % 1 ini hemşehrilerimden görmemek her insan gibi beni de üzüyor.

Malatya’ya hizmet konusunda yol ayrımındayım. Bir sene sonra Malatya kitabım 20 yaşına girecek. Eğer hemşehrilerim bu hizmetimi bu yazıdan sonrada görmezler ise ben de artık bize destek olan ve hizmetlerimizi sahiplenen başka vilayetlerin tanıtımına ağırlık vereceğim. BU YAZIM İLE YETKİLİLERE SESLENİYORUM…
 
Malatya Valisi Ulvi Saran bize her yer Trabzon diyor
 
Her ne kadar Trabzonluların bize her yer Trabzon sloganı olsa da mülki idare amirleri bu konuda çok dikkat etmek zorundadırlar. Benim İstanbul da en samimi olduğum dostlarımın yarısı Trabzon’ ludur. İçlerinde hain arkadan vuran hiçbir dostum da olmadı. Ancak bazen bize her yer Trabzon sloganı çok ileriye gidiyor. Bundan önceki Kale kaymakamı Osman bey cidden güzel çalışmalar yaptı.

Ancak Malatya’nın kale ilçesi için hazırlamış olduğu slayt gösterisinde Karadeniz müziği kullanacak kadar da bize her Trabzon demesi bir çok hemşehrimin tuhafına gitmişti.

Bu şuna benzer Malatya’lı bir kaymakam’ın görev yaptığı başka  bir vilayetin ilçesinde  Malatya Malatya bulunmaz eşin türküsü çalması ne kadar absürd bir çalışma ise KALE ilçesinin resmi bir toplantısı için hazırlanan slayt gösterisinde karedeniz müziği kullanmak şık olmamıştı.

Bu arada bir çok esnaf’tan da Malatya Valisi sayın Ulvi Saran’ın ildeki bir çok il özel idaresi ihalesini Trabzon’dan getirdiği müteahhitlere verdiği iddiası da konuşuluyor.Bu iddialar da ildeki bazı insanları da rahatsız etmeye başlamış.
 
Ha keza kültür müdürünü de Trabzon’da getirmesi sıkıntı yaratmış. Bir de sayın Saran’ın Vali konağı yerine ailesini Malatya’ya getirmediği için otel de kalması da eleştiri konusu olmuş durumda. Valimizin kültürel birikimine ve bilimsel yönüne bir şey diyecek değilim. Ama bu tür spekülasyonlara da pirim vermemesi gerekir.
 
Bugüne kadar Malatya da devasa servetler edinenlerin bin katı Malatya’nın tanıtımına katı da bulundum. Bulundum da bana portakal kabuğunda madalya mı verdiler sanki ? eskiler marifet iltifata tabidir,müşterisiz meta zayidir demişler. Ancak bizim hizmetlerimizi gören yok. Galiba en iyisi Hatay’ın ve Yozgat’ın kitabını yazmak gibi geliyor bana…
 
Birazcık Malatyalı mülki idare amirlerimize serzenişte bulundum ama bunu 19 yıllık bir birikimin serzenişi olarak telakki ederek bana hak versinler.
 
İstanbul Times / Hüseyin Çetiner / Malatya 05.03.2012