Sosyal belediyecilik anlayışı ile ilçeye sosyal tesis, poliklinik, spor kompleksi, buz pisti, kapalı yüzme havuzları, lise, ortaokul, ilkokul, öğrenci yurtları, kütüphane, bilgi evleri, aile sağlığı merkezi, semt konağı ve otopark kazandıran Zeytinburnu Belediyesi, 3 aydır devam eden açılış ve temel atma törenine bir yenisini daha ekledi.

İstanbul Times Haber Merkezi  / Müzeyyen Kurt 

34 MİLYON 160 BİN TL DEĞERİNDE YATIRIM

Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katılımıyla 6 adet yeni cami ve müftülük binası kazandıran Zeytinburnu Belediyesi, 11 ayın sultanı Ramazan öncesi Zeytinburnu İlçe Müftülük Binası, Sultan Murad Camii çevre düzenlemesi, Bozkurt Camii ve Süleyman Çetinsaya Camii’nin açılışı ile Konyalı Camii, Kubbeli Camii ve Yedikule Göğüs Hastanesi Camii’nin temel atma törenini gerçekleştirdi.

“CAMİLERİMİZİ BİLGİ YUVASI HALİNE ÇEVİRECEĞİZ”

Seyyid Nizam Camii İmam Hatibi Cemil Özkul’un Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan açılış ve temel atma töreninde tilavet sonrası kurdeleyi kesen Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Camilerimizi insanların toplanma merkezi olarak kabul edeceğiz. İnsanların iyi günlerinde kötü günlerinde bir araya geldiği, sevinçlerini paylaştığı, kederlerini azalttığı mekanlar olarak yaşatacağız. Camilerimiz, yaşlı dedelerimizin ve ninelerimizin gençlerimizle buluştuğu ve tecrübelerini aktardığı mekanlar olarak yaşamaya devam edecek. İbadethanelerimizi sadece namaz kılınan yerler değil aynı zamanda bilgiyle kuşanılan mekanlar haline çevireceğiz. Bu sebeple camilerimizi birer mektep, medrese ve terbiye yuvası haline getireceğiz. Böyle olduğu takdirde önceki dönemlerde olduğu gibi cami, toplumsal bütünlüğün merkezi haline döner. Bu 6 caminin hizmet ettikleri mahallelerde bu misyonu icra etmelerini temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“BİRLİKTE BAŞARIYORUZ”

Zeytinburnu'nda yaklaşık 3 aydır her cuma günü açılış ve temel atma töreni gerçekleştirdiklerini belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, "Ramazan öncesi son açılış ve temel atma törenimizi Ramazan’ın ruhuna uygun bir şekilde İlçe Müftülük Binamızı ve camilerimizi açarak yapıyoruz. Son 4 yıllık süreçte Zeytinburnu’na yapılan yatırımların yaklaşık değeri 1 milyar Türk Lirası’dır. 4 yılda yapılan bu yatırımların ciddi bir kısmını hayırsever iş adamlarımız yaptı. Rabbim kendilerine bol ve hayırlı kazançlar nasip etsin. Onlara Zeytinburnu halkı adına çok teşekkür ediyorum. 20 yıl önce belediyemizin personel gideri, 1 yıllık gelirinin yüzde 5’i kadardı. Toplam gelirimiz personel harcamalarına bile yetmezdi. Ama bugün belediyenin personel gideri toplam gelirlerimizin sadece yüzde 12’sini oluşturuyor. Bu da devletimizin geldiği son noktayı gösteriyor. Bunları hep birlikte başarıyoruz ve yine Allah nasip ederse birlikte başarmaya da devam edeceğiz.” diye konuştu.

“CAMİLER MAHALLELERİMİZİN OKSİJEN ÇADIRIDIR”

Açılış ve temel atma töreninde yer alan Zeytinburnu İlçe Müftüsü Mustafa Açıkalın ise, “Şüphesiz ki dünyadaki mekanların en güzeli camilerimizdir. Doğumumuzdan ölümümüze varıncaya kadar hayatımızın merkezini camiler teşkil eder. Zira hayatın merkezinde ezan ve hayatın sonunda da sala vardır. Bu vesile ile camilerimizin mihrabı birer mabet, kürsüsü birer mektep, minberi de birer devlet olarak karşımıza çıkar. Ne mutlu ki bugün camilerimiz her mahallemizin birer oksijen çadırı mesafesinde kalbimiz ve akciğerlerimiz gibidir. Biz onlarla nefes alır veririz, onlar da bizimle hayat bulurlar. Zira hayatın sosyalleştiği güzel anlarımızı camilerimizde yaşarız. Camilerimiz kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla bize bu ruhu ve güzelliği verir.” dedi.

Açılış sonunda beraberindeki heyete Zeytinburnu'nda devam eden projeler hakkında bilgi veren Başkan Aydın, ardından protokole Zeytinburnu İlçe Müftülük Binası’nı gezdirdi.

1- Zeytinburnu İlçe Müftülük Binası

3 bin 150 metrekareden oluşan Seyitnizam Mahallesi’ndeki Zeytinburnu İlçe Müftülük Binası, otopark, sığınak, yemekhane, konferans salonu, derslikler ve lojmanıyla birlikte hizmet verecek.

2- Sultan Murad Camii Çevre Düzenlemesi

Merkezefendi Mahallesi’nde bulunan Sultan Murad Camii, etrafındaki 33 daire ve dükkanlarla birlikte kamulaştırıldıktan sonra doğal taş ve ıhlamur ağaçlarıyla çevrelendi. Camii yaklaşık 1 yıldır ibadete açık durumda.

3- Bozkurt Camii

Sümer Mahallesi’nde 774 metrekarelik alana inşa edilen Bozkurt Camii, kapalı ibadet alanı, lavabo ve şadırvanıyla birlikte 710 kişiye hizmet vermektedir.

4- Süleyman Çetinsaya Camii

Maltepe Mahallesi’nde 1.623 metrekare üzerine inşa edilen Süleyman Çetinsaya Camii, kapalı ibadet alanı, lavabo ve şadırvanıyla birlikte yaklaşık 2 bin kişiye hizmet vermektedir.

5- Konyalı Camii

Yeşiltepe Mahallesi’nde 828 metrekarelik alan üzerine inşa edilecek olan Konyalı Camii, inşaatı tamamlandığında kapalı ibadet alanı, lavabo ve şadırvanıyla birlikte yaklaşık 1110 kişiye hizmet verecektir.

6- Kubbeli Camii

5 bin 453 metrekare üzerine inşa edilen Kubbeli Camii, inşaatı tamamlandığında kapalı ibadet alanı, lavabo, şadırvan ve 60 araçlık otoparkıyla birlikte toplam 1.350 kişiye hizmet verecektir.

7- Yedikule Göğüs Hastanesi Camii

Kazlıçeşme Mahallesi’nde Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin bahçesine inşa edilecek olan 305 metrekarelik Yedikule Göğüs Hastanesi Camii, inşaatı tamamlandığında kapalı ibadet alanı, lavabo ve şadırvanıyla birlikte yaklaşık 120 kişiye hizmet verecektir.

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim