125 Yıllık bina Hilton Oteli olacak binanın gölgesinde neden kalıyor ?
 
Zeytinburnu Askeri Hastanesi’nin, III. Selim dönemine (187-1808) kadar uzanıp giden bir tarihi geçmişi var.
 
Bu askeri hastane Tophanei Amire’ye bağlı silah fabrikasıyla, Bakırköy Baruthanesi’nde görev yapan askerlere verilebilecek sağlık hizmetleri için inşa edilen tesis, geçen zaman içinde yetersiz kaldığından, Sultan II. Abdülhamit tarafından yıktırılıp,1893 yılında yerine daha büyük, daha kapsamlı bir hastane yaptırılıyor ve İstanbul’un işgali döneminde bir süre kapatıldıktan sonra, Cumhuriyet döneminde tekrar kullanılmaya başlanıyor.
 
Hastane 1956 yılında kapatılıyor ama bina insanlara hizmet vermeye davam etti hep ...
 
1956 yılında Ordu Sağlık Başkanlığı tarafından alınan bir kararla kapatılmış, bundan sonra da üniversite öğrenimi gören subay çocukları için yatılı bir öğrenci yurduna dönüştürülmüştür. Bina bir süre Rumeli ve DoğuTürkistan'dan gelen göçmenlere de barınma mekanı olarak hizmet verdiği ifade ediliyor.
 
1984 yılında Zeytinburnu Belediye olunca burası başkanlık binası olarak 2017 sensine kadar kullanıldı
 
1984 yılına kadar İstanbul ilçelerinin Belediyecilik hizmetleri müdürlük olarak yönetiliyordu. Turgut Özal 1983 yılında Anavatan partisi ile iktidar olunca Belediye hzimetleri daha sağlıklı ve halka hesap verilebilir bir hale gelmesi nedeni ile çıkardığı bir bir kanun ile ilçe Belediyelerinin kurulmasını sağladı.
 
İşte kurucu Belediye başkanı Dr.Muzaffer Çavuşoğlu bu tarihi mekanı belediye binası olarak kulanmaya başladı
 
Bir süre sonra bu bina ihtiyaçlara cevap veremeyince Olivium'un yanında bulunan yerde Ek hizmet binası yapıldı. Bu bina depreme dayanıklı olmadığından dolayı birt kaç sene önce yıkılıp daha modern yeni beleidye binası yapılınca sahildeki bina artık çok da gerekli görülmedi. Zeytinburnu Belediyesi Binanın sahipliğini kaybetmemek adına teftiş kurulu başkanlığı ve meclis salonu dışında belediye hizmetlerinin tamamını yeni binada vermeye başladı
 
İlk Bina 3.Selim döneminde (1807-1808)217 sene önce,şu an ki yapı ise 125 sene önce yapıldı. Ama geçen sene EMELDA Deri'nin yatay binası yeni olmasına rağmen yıkıldı yerine eski binanın üç misli daha yükek bir imar verilerek HİLTON oteli yapıldığı söyleniyor...
 
Eski ismi ile demirhane yeni ismi ile Abay caddesinin alt tarafında bulunan yerlere 2002 senesine kadar yüksek imar yok iken her nedense bilinemeyen bir el tarafından bas parayı al imarı mantığı yürürlüğe konulmuş olmalı ki Leyleklerin,martıların ve hertürlü uçan hayvanatın haklarına tecavüz edilerek medeniyetimizdeki YATAY mimariye inat dikey yapılar can sıkmaya devam ediyor.
 
Emelda Deri'ye önce bir çok eleştiri olmasına rağmen yıkılmaması gereken bir çok tarihi yapıyı yıkıp yatay imar alması bile eleştiri konusu olmuşken şu an yatay yapı yıkıldı neden dikey yapıya izin verildi ?
Emelda Deri'nin sahipleri sonuçta ticari bir işletme işleten tacirlerdir.
 
Onlar elbette kendi arsalarına daha çok kapalı alan yapmak adına bir çabanın içinde olmaları kadar normal bir şey olamaz.
 
Ancak kamunun hakkını korumak adına çalışan kişilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın defalarca basına yansıyan beyanatlarında da ifade ettiği gibi Türk İslam medeniyetinde yapıların mimarisi dikey değil yataydır. Belediye başkanlarımız buna dikkat etsin dediği halde her nedense HİLTON oteli olacak olan bu mekanın 217 senedir orada bulunan tarihi binadan 3 kat daha yüksek olmasına imar verenler Zeytinburnu halkına bunun gerekçesini anlatmaları gerekmez mi ?
 
Geleceğim Zeytinburnu Platformu Kurucu Başkanı Gazeteci yazar Hüseyin Çetiner şunları söyledi
 
Son 10 senedir Zeytinburnu ilçesinde vicdanlarımızın kabul etmeyeceği imarlar veriliyor. Bir çok imar işinde ne yazık ki ilçe Belediyemiz de devre dışı ediliyor. Örnek vermek gerekir Kalekol yapımı karşılığı ağır bakım tabir edilen askeriyenin 111 dönümlük yeri Milli Savunma Bakanlığı tarafından TOKİ'ye devredildi.
 
TOKİ Zeytinburnu halkının Marmara denizinden faydalanma hakkını, martıların uçuş yüksekliğini hesaba katmadan en çok parayı veren konsorsiyum'a bu araziyi verdi.
 
Şu an Büyükyalı ve Yedi Mavi olarak yükselen Projelere 58 Bulvar caddesinin en üstünde bakın göreceğiniz şey koskocaman bir beton yığını olacaktır.
 
Oysa dünyada denizlere yaklaşıldıkça imar yükselmez azalır ama bu durum Zeytinburnunda tam tersi işliyor.
 
Haberinizin konusu olan eski Emelda Deri firmasının sahipleri tarafndan zaten yapılıren yatay binaları bile bir çok eleştiriye konu olmuşken onlar yetmezmiş gibi yeni olamsına rağmen eski tayat bina yıkıldı. Yanı başında 217 senedir var olan tarihi binanın görüntüsünü bozan HİLTON binası olacak bu yapının neresini kim savunabilir ?
 
Tarihi mekanların değerini ve kul hakkını bilen hiç bir kimsenin savunamayacağı binanın yüksek imarı için önce bina sahipleri ve imarı veren kamu çalışanlarımızdan bilgi edineyim akabinde bu konuda dikey yapılara karşı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu durumu fotoğrafları ile anlatacağım.
 
Bu ilçenin kitabını 2008 senesinde yazdığım zaman bizleri rahatsız eden yüksek binalarınhiç birisi yoktu.
 
O zaman Kitabımın adına "Değişim ve Gelişim Tarihi İçinde Zeytinburnu" demiştim bugün olsa idi kitabımın adın şu olabilirdi " ZEYTİNBURNU'na iMAR İHANETİ"
 
Aslında söylenecek çok şey var ancak şu an bu kadarı ile yetineyim. İnşallah firma ve Belediye yetkilileri bizi tatmin edecek bir açıklama yaparlar şeklinde konuşan Çetiner yakın bir zaman içinde Emelda Deri sahiplerinin HİLTON olarak yaptıkları bina ile alakalı daha detaylı bir açıklama yapacağını ifade etti.
 
Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)



 
Editör: TE Bilisim