Türk halk müziğinin ünlü ismi Neşet Ertaş ekolünün en önemli temsilcisi İsmail Altunsaray, 18. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali kapsamında Zeytinburnu’nda sahne aldı. Cahildim Dünyanın Rengine Kandım, Ah Yalan Dünya, Neredesin Sen, Yarim senden Ayrılalı gibi Türk Halk Müziği’nin unutulmaz türkülerini seslendiren Altunsaray, Bozkırın tezenesi büyük usta Neşet Ertaş’ın dillerden düşmeyen türküleriyle dinleyicileri mest etti.

“GELENEKSEL TIP İLE MODERN TIP MERKEZEFENDİ’DE ATILAN ADIMLA KUCAKLAŞTI”

Konserin ardından sanatçılara ve geceye katılan vatandaşlara teşekkür eden Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali etkinliklerinin 18. yılındayız. Aslında siz buraya gelerek sadece Türk Halk Müziği’nin çok önemli bir sesi olan İsmail Altunsaray’ı dinlemeye gelmediniz. Siz, Türkiye’nin önemli bir değerinin, önemli bir zenginliğinin devamına da destek verdiniz. Anadolu florası Avrupa’nın en zenginidir. Avrupa’da 7 bin endemik bitki var. Bunun 3 bin 500 tanesi Anadolu topraklarında bulunuyor. Ve bu bitkileri ilk defa şifa kaynağı olarak değerlendiren önemli isimlerden bir tanesi de Merkez Efendi’dir. 465 yıl önce Zeytinburnu’nda yaşamış ve kabri burada bulunuyor. Biz Merkez Efendi’nin hatırasına saygı olarak geleneksel tıpla ilgili meşaleyi 18 yıl önce tutuşturduk. Geleneksel tıp ile modern tıp Merkezefendi’de atılan bu adımla kucaklaştı. Sanatımız, kültürümüz ve bilimimiz bu festivalle içi içe bütünleşti. Böylece Türkiye’nin zenginliğine sahip çıkıldı. İşte siz, bu zenginliğinin devamına da destek verdiniz. İyi ki varsınız, sizler olmasınız biz bu organizasyonları yapamayız. Sizden gelen desteklerle bu güzel hizmetleri sunmaya devam ediyoruz.” dedi.

“ZEYTİNBURNU VE MERKEZEFENDİ ADETA BİR AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞTÜ”

Konseri dinleyen isimler arasında yer alan İstanbul Milletvekili Hasan Turan, “35 yıldır İstanbul’da yaşayan bir kardeşinizim. Bundan yıllar önce şu an bulunduğumuz alana yakın Trakya Garajı ve Anadolu Garajı vardı. Bu bölgelere girdiğiniz zaman ya yolunuzu kaybediyordunuz ya da korkarak geçiyordunuz. İşte o zamandan bu zamana Merkezefendi’ye her geldiğimizde burada bir değişim görüyoruz. Hemen yanı dibimize Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi açıldı. Yine aynı alanda günün 24 saati açık olan, içinde 21 bin kitabın bulunduğu, çay, çorba ve kahvenin ücretsiz ikram edildiği Merkezefendi Şehir Kütüphanesi açıldı. Yetmedi hemen ileride Panorama 1453 Tarih Müzesi bulunuyor. Kısacası burada müzik var, tarih var, eğitim var, tıp var. Zeytinburnu ve Merkezefendi adeta bir açık hava müzesine dönüştü. Tabii bunun da bir mimarı var, o da Başkanımız Murat Aydın. Kendisine huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.

Konser, Başkan Aydın’ın sevilen türkücü İsmail Altunsaray’a gecenin anısına plaket takdim etmesiyle sona erdi.

Editör: TE Bilisim