On bir ayın sultanı Ramazan ayı boyunca 4 meydan ve 12 sokak iftarıyla yaklaşık 50 bin vatandaşı aynı masada buluşturacak olan Zeytinburnu Belediyesi, her yıl geleneksel olarak düzenlediği sokak iftarlarına Telsiz ve Beştelsiz Mahallesi’nden başladı. Hayırsever işadamlarının bağışlarıyla Belediye Meydanı’nın önünde düzenlenen iftar programında Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve belediye personeli de Zeytinburnulu vatandaşlarla birlikte orucunu açtı. İftar öncesi masaları tek tek gezen Başkan Aydın, vatandaşlarla sohbet edip çocuklarla yakından ilgilendi. İlahi ve Kur’an tilavetinin gerçekleştirildiği sokak iftarında mahalle sakinleri uzun bir aradan sonra tekrar bir arada olmanın heyecanını yaşadı.

Kur’an tilaveti ile iftar saatini beklemeye koyulan mahalle sakinleri, ezan sesiyle birlikte orucunu açtı. Duaların göğe yükseldiği iftar sofrasında avuçlar açılıp dua edildikten sonra vatandaşlar, dağıtılan yemekleri kendi elleriyle masalara servis etti. Renkli görüntülerin yaşandığı masalarda çatal kaşık sesleri ilerleyen dakikalarda yerini sıcak sohbetlere ve çocuk koşuşturmacasına bıraktı. Ramazan’ın manevi iklimine uygun bir şekilde hazırlanan iftar programında vatandaşlar, birlik ve beraberliğin önemini daha iyi anlayarak, dayanışma içinde oruçlarını açmanın mutluluğunu yaşadı.

Yoğun ilgi sebebiyle masaların erken saatlerde dolması üzerine iftara yetişemeyen ve masalarda da yer bulamayan vatandaşlarına imdadına ise aşevinin çorba ikramı yetişti. Yemekten sonra lokma ikramının yapıldığı sokak iftarı soğuk limonata ikramıyla devam etti.

KARDEŞ BELEDİYE BEYT HANUN’A TAZİYE MESAJI

İftar konuşmasında güzel bir iklim havasında başlayan Ramazan’a İsrail’in gölge düşürdüğünü belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, geçtiğimiz günlerde İsrail’in katliam yaptığı Beyt Hanun Belediyesi’ne taziye mesajını ileterek şunları söyledi:

“Bu mübarek Ramazan ayında maalesef dünyanın birçok noktasında acılar yaşanıyor. Zalim İsrail, Gazze’de Zeytinburnu Belediyesi’nin kardeş şehri olan Beyt Hanun Belediyesi’nin sınırları içerisinde onlarca Müslüman kardeşimizi şehit etti. Kardeş belediyemiz Beyt Hanun Belediyesi’ne taziyelerimi sunuyorum. Dualarımız onlarla ve dünyadaki tüm mazlumlarla birlikte Rabbim hepsinin yardımcısı olsun. İnşallah coğrafyamızdaki bu acılar bir an önce sona erer. Tüm bu sıkıntıların ve acıların ortadan kalkması için gönlümüzü ve soframızı birbirimize açmalıyız. Allah’a şükürler olsun ki Türkiye’de bu durum büyük ölçüde gerçekleşiyor. Bu sebeple Cenab-ı Hakk’tan güzel ülkemizde barışın ve huzurun devam etmesini niyaz ediyorum.”

30 gün boyunca 4 meydan, 12 farklı sokak ve mahalle iftarıyla binlerce kişiyi ağırlayacak olan Zeytinburnu Belediyesi, merhamet ayında yaklaşık 50 bin vatandaşı iftar sofrasında buluşturacak.

ÇOCUK PROGRAMLARI VE SİNEMA GÖSTERİLERİ

Meydan ve sokak iftarları dışında Merkezefendi’de, Youtube ve Facebook’tan da canlı izlenebilecek Kur’an-ı Kerim tilavetlerinin gerçekleştirileceği Ramazan ayı boyunca ayrıca 15 Temmuz Meydanı’nda çocuklar ve yetişkinler için de birbirinden farklı etkinliklere yer verilecek. Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’nun sahur sohbetleriyle dinleyenleri Asr-ı saadete götüreceği 15 Temmuz Meydanı’nda Kerkük İlahi Grubu, Boşnak Korosu, Mustafa Cihad, Resul Aydemir, İsmail Hakkı Fencioğlu, Ramazan Söyler, Suat Güney, Veysel Dalsaldı, Ferhat Oğuz Korç, Memduh Özyalvaç, Alican Salman, Adem Tay, Levent Kaya, Rıfat Çalışkan, Ahmet Şahin, Kahraman Tazeoğlu, Bülent Nurcan, Necdet Erdoğral, Fatih Akçay, Murat Doğru, Özcan Uçarer, Harun Cura ve Fatih Demir gibi sevilen isimler de şiir ve Tasavvuf musikisi konserleriyle iftar ve teravih arasındaki saatlerde meydana renk katacak.

Çocukların da unutulmadığı Ramazan etkinliklerinde aileler konser ve sema gösterilerinde vakit geçirirken çocuklar da Nasrettin Hoca, Hacivat-Karagöz, Keloğlan, meddah, jonklör, İbiş, illüzyon, çocuk ilahileri ve birbirinden eğlenceli yarışmalarla bu Ramazan’da doyasıya eğlenecek.

500 MİLYON KİŞİYE KUR’AN ZİYAFETİ

Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden Kur’an tilavetlerine ev sahipliği yapacak olan Merkezefendi’de ise Büyük Piyalepaşa Camii İmam Hatibi İshak Danış, Semih Işık, Fatih Camii İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu, Eminönü Yeni Camii İmam Hatibi Ferruh Muştuer, Sultanahmet Camii İmam Hatibi Hadi Duran, Eyüp Camii İmam Hatibi Metin Çakar, Hasan Tok, Erhan Mete, Süleymaniye Camii İmam Hatibi Ekrem Nalbant, Mehmet Koçyiğit, Davut Avcı, Laleli Camii İmam Hatibi Emrullah Akbaş, Beştepe Millet Camii İmam Hatibi Mustafa Orhan, Adem Kemaneci, Topkapı Çinili Camii İmam Hatibi Beytullah Özdemir, Ataşehir Camii İmam Hatibi Yunus Balcıoğlu, Akseki Camii İmam Hatibi Mansur Sağır, Beşiktaş Sinan Paşa Camii İmam Hatibi Mehmet Duman, Valide-i Cedid Camii İmam Hatibi Kerim Öztürk, Nuruosmaniye Camii İmam Hatibi Fatih Kaya, Şişli Mecidiyeköy Merkez Camii İmam Hatibi Ali Derman, Etfalzade Camii İmam Hatibi Zinnuri Altınbay, İstoç Camii İmam Hatibi Mustafa Kızılcaoğlu, Zeytinburnu İlçe Müftüsü Mustafa Açıkalın, Emekli Zeytinburnu İlçe Müftüsü İsmail Gökmen, Firuzağa Camii Müezzin Kayyımı Ömer Özgül, Fatih Hırka-i Şerif Camii Müezzin Kayyımı Hami Edis, Nuruosmaniye Camii Müezzin Kayyımı Nizamettin Sevil, Yavuz sultan Selim Camii Müezzin Kayyımı Aziz Hardal ve Kadıköy Fenerbahçe Camii Müezzin Kayyımı Numan Akbaş gibi ünlü kurra hafızlar eşsiz tilavetleriyle iftar ve sahur sofralarına bolluk ve bereket katacak. Ayrıca Enderun teravihlerinin kılındığı Merkezefendi ve Seyyid Nizam Camii’nde de bin aydan daha hayırlı olan, dua ve tövbelerin kabul edildiği Kur’an-ı Kerim’in indirildiği Kadir Gecesi’ne özel programlar düzenlenecek.

İFTARA YETİŞEMEYENLERE ÇORBA İKRAMI

Ramazan ayı boyunca her gün farklı sahur sohbetleri, tasavvuf konserleri, sema gösterileri, çocuk etkinlikleri ve Kur’an ziyafetlerinin gerçekleştirileceği Zeytinburnu’nda ayrıca Teravih namazlarından sonra birçok cami avlusunda yüzde yüz doğal soğuk limonata ikram edilecek.

Ramazan’ın vazgeçilmez mistik mekanlarından Nağmedar'da ise çaylar yine belediyenin ikramı olacak. İftara yolda yakalanan vatandaşları da unutmayan Zeytinburnu Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Belediye Meydanı, Marmaray İstasyonu, Cevizlibağ ve 15 Temmuz Meydanı’nda iftara yetişemeyen yolculara sıcak çorba ikramında bulunacak.

Editör: TE Bilisim