3- 9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle Zeytinburnu Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Koç Üniversitesi Hastanesi tarafından Kazlıçeşme Kültür Merkezi’nde “Kalbin Tekrar Sevecek” adlı bir farkındalık programı düzenlendi. Organ bağışının semavi dinlerdeki önemine de yer verilen etkinliğe Ermeni Patrikhanesi’nden Episkopos Sahak Maşalıyan, Rum Patrikhanesi’nden Metropolit Elpidoforos Lambriniadis, Musevi Cemaati’nden Haham İzak Alaluf ve İstanbul İl Müftü Yardımcısı Musa Bilgiç katıldı. Sağlık Bakanlığı Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi İhsan Özdemir’in her yıl organ beklerken 2 bin 500 kişinin hayata veda ettiği gerçeğine vurgu yaparak başladığı konuşmasının devamında; Koç Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Devrim Öztemel, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Yeşilyurt ve Oyuncu Zeynep Beşerler de birer konuşma yaptılar. Organizasyonun en anlamlı hareketi ise Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’dan geldi. Başkan Aydın konuşması esnasında organlarını bağışlayacağını açıkladı. Organ bağışının önemini vurgulayan Aydın, “Öncülük olması için bende organlarımı bağışlama sözünü verdim. Bunun için yasal prosedürleri de yerine getireceğim.” diye konuştu.

“ORGAN BAĞIŞI KUTSAL BİR HAREKETTİR”

Organ bağışı yapmanın önemini vurgulayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “Düzenlenen bu organizasyonun bir tarafında da Zeytinburnu Belediyesi var. Biz de belediyeyi temsilen bu konuda elimizi taşın altında sokmak istiyoruz, bu bağlamda Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa bir çalışma başlattık. Öncülük olması için bende organlarımı bağışlama sözünü verdim. Bunun için yasal prosedürleri de yerine getireceğim. Bizim kültürümüzde sadaka-i cariye vardır. Yani öldükten sonra devam edecek olan güzellikler, hayırlar, işte ben konuyu bu minvalde değerlendiriyorum. Koşullar uygunsa biz organımızı şimdiden seve seve vermeye hazırız.” şeklinde konuştu.

HER GÜN 3 KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR

Öte yandan dini temsilciler de konuşmalarında organ bağışının önemine dikkat çektiler. Sahneye çıkan İstanbul İl Müftü Yardımcısı Musa Bilgiç, İslam inancına göre organ nakli yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Organ bağışının yaşadığımız dünyada daima var olması gereken bir iyilik hareketi olduğuna değinen Ermeni Patrikhanesi Episkopos’u Sahak Maşalıyan, “Ateş düştüğü yeri yakar. Acılar okyanusun bir damlasıdır. İnsanlığın kardeşliği bilimsel ve ispatlanabilir durumdadır. Bu sebeple organ nakli kutsaldır.” ifadelerini kullandı. “Kanımızı bağışlayabiliyorsak dini açıdan organlarımızı da bağışlayabiliriz.” diyen Rum Patrikhanesi Metropolit’i Elpidoforos Lambriniadis, bir insanın vatanı için kanını seve seve dökerken aynı duyarlılığı organ bağışında da gösterebileceğini ifade etti. Musevi Cemaati Haham’ı İzak Alaluf ise, organ bağışında en büyük engelin bilgisizlik olduğuna, bu sorununda ancak eğitimle aşılabileceğine işaret etti. Organ nakli beklerken her gün 3 kişinin hayata veda ettiğini söyleyen Koç Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Devrim Öztemel, buna rağmen Türkiye’nin canlı organ bağışı sıralamasında listenin üst sıralarında yer aldığını dile getirdi. Protokol konuşmalarının ardından ölen oğlunun organlarını bağışlayan bir anne sahneye çıkarak duygularını izleyicilerle paylaşırken gözyaşlarını tutamadı. Organ nakli olmuş ve organ nakli bekleyen vatandaşlar duygularını dile getirdi. Programın sonunda Kazlıçeşme Kültür Merkezi’nin bahçesinde günün anısına fidan dikimi gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilisim