HDP' nin Emecan'a oy katkısı % 8

31 Mart 2019 seçimlerinin üstünde tam bir hafta geçti Zeytinburnu Kitabının yazarı olan Gazeteci yazar Hüseyin Çetiner seçim sonuçlarını gazetemiz için yorumladı.

İstanbul Zeytinburnu Seçim Sonuçları

Seçmen Sayısı : 188.860

Kullanılan Oy : 154.871
Katılım Oranı : %82,00
Geçerli Oy : 150.496
Geçersiz Oy : 4.375

Cumhur İttifakı adayı Av Ömer Arısoy kullanılan oyların % 50.42 ile 75.885 oy aldı.

Millet İttifakı adayı Dr.Adil Emecan ise kullanılan oyların % 46.08'i ile 69.346 oy aldı.

Arısoy'un % olarak da 4.39 ile Emecan'ı geride bıraktığı,seçim sonuçlarına göre ortaya çıktı.

Arısoy'un Emecan'dan fazla aldığı oyun sayısı da 6.539 oldu.

CHP Meclis üyelerinin aldığı oy oranı ise % 38.75 ile 57.945 kişiden oy aldı.

Bu da HDP'nin Adil Emecan'a oy verme oranının % 8 ile 11.401 kişi olduğunu gösteriyor.

Saadet Partisi adayı Dr.Mikail Kabak çalışmasının ve emeklerinin karşılığını alamadı.

Seçim sonuçlarına göre Zeytinburnu'nda güzel bir meclis üyesi listesi yapan sahada var olan Dr.Mikail Kabak'ın aldığı oy % 2.24 ile 3.366 oy oldu.

Saadet Partisi meclis üyelerinin aldığı oy oranı ise % 2.79 ile 4.169 oldu.

Ak Parti adayı Av.Ömer Arsıoy'un aldığı oy ile meclis üyelerinin aldığı oy oranı arasında yüzde olarak çok fark yok. Sadece Arısoy Meclis üyelerinden daha fazla 500 almış.

Bu durum Zeytinburnu ilçesinde 500 kişinin aday olarak Arısoy'u uygun bulmasına karşın Meclis üyesi olarak da diğer parti meclis üyelerini daha uygun bulmuş demektir.

HDP 'li seçmenin kendi meclis üyelerine oy verme oranı da % 6.32 ile 9.449 kişi oldu.

DSP adayı Derya Mutlu ise Ancak % 0.59 ile 877 oy aldı. DSP'nin 2014 oy oranı ise sadece 241 idi.

Son tahlil'de Zeytinburnu seçimi:

Cumhur ittifakı adayı Av.Ömer Arısoy'un adı 29 Aralık 2019'da açıklandı. İlk başta Ömer Arısoy bir çok zorluk ile seçim çalışmasına başladı.

Telsiz,Veliefendi,Beştetelsiz ve diğer yerlerde kördüğüm olan kenstel dönüşüm sorununu kucağında buldu.

Son aylarda artan gıda,elektrik,su,doğalgaz ve diğer faturaların oluşturduğu bir çok olumsuz Arısoy için dezavantaj, Millet İttifakı adayı Dr.Adil Emecan için avantaj olmasına rağmen seçimin son hatfasında seçmen Cumhur ittifakı adayı Arısoy 'un proje,eylem, söylem ve sorunlarına çözüm bulacak kişinin Ömer Arsıoy olduğu seçmen tarafından satın alındı.

Sonuç olarak yüzde olarak % 4.39 ile 6.539 oy fazla oy alan Cumhur ittifakı adayı Av.Ömer Arısoy seçimi kazandı.

Adil Emecan ilçede bulunan basın ile,sivil toplum kuruluşları ile iyi bir iletişim kursaydı ve özellikle Zeytinburnu sahilinde yapılan yüksek binalar ile alakalı basılı materyaller dağıtarak biraz daha fazla çalışabilseydi kesinlikle aradaki farkı kapatacak imkanları vardı.

Zeytinburnu ilçesinde gazete yayıncılığı yapan sadece 3 tane gazete var iken anamuhalefetin adayı ve ilçe başkanı bunları dahi ziyaret etmemiştir.

Halkın sert tepki gösterdiği Zeytinburnu ile Marmara Denizini buluşturan alanda askeriyeye ait ağır bakımın yerinde kule şeklinde beton yığını olarak yapılan BÜYÜKYALI, yine Et ve Balık Kurum'un yerine yapılan YEDİMAVİ Projesi,EMELDA deri'nin 2 katlı binasının yıkılıp yerine 15 katlı Hilton oteli yapılamsı başta olmak üzere aynı aksta yapılan hiç bir proje ile alakaklı halka bunu şikayet etmemesinden dolayı aradaki fark olan 6.539'un yarısı kadar olan 3.260 oy alsa Cumhur İttifakı adayı ile eşit oy alacağı ortadadır.

Zeytinburnu ilçe siyasetini çok iyi bilen gazeteci yazar Hüseyin Çetiner şunları söyledi "13 yaşıından beri siyasi gelişmelerin içindeyim. Kıran kırana geçeceği baştan beri bilinen

Zeytinburnu mahalli idareler seçiminde Millet İttifakı adayı Dr.Adil Emecan'ın ve CHP Zeytinburnu ilçe başkanı Metin Doğan'ın henüz seçim güdemde değil iken "AKP HALKIN RÜZGARINI ÇALDI başta olmak üzere sahilde yapılan yüksek binaları çok sert bir dil ile eleştirirken her nedense adaylık kesinleşip seçim maratonu başladıktan sonra CHP ve Millet İttifakı adayı Dr.Adil Emecan'ın kendilerine ciddi bir oy kazandıracak olan bu çarpık yapıları her yerde eleştirip ey Zeytinburnu halkı daha önce bir çok tarihi yerin olduğu Emelda Deri için 2 katlı bina yapıldı. Bir iki sene önce bu 2 katlı yapı yıkıldı.

Yanında 1807'de ilki, 1893'de de yeni tarihi belediye binasının ve evlatlarımızın eğitim aldığı Gazipaşa İlkokulun rüzgarı ve günesi kesilmesine ses çıkarılmayarak imar verilen ucube yapıları size havale ediyorum neden demediler ?

Ey Mehmet amca veya Ayşe teyze bu arsa senin olsaydı 15 katlı bina izni verilirmiydi demeleri gerekmezmiydi ?

Tarihi yapılarımız ve evlatarımızın geleceği düşünülmeden verilen yüksek imar'ı halkımıza şikayet ederek Hilton oteline izin verenlere kırmızı kart gösterin demesi gereken siyaseti az çok bilenler yapardı" diyen Çetiner bu süreç ile alakalı kulağıma değişik bilgiler geliyor ancak elimde belge yok ama bilgiler var. Daha sonra belge 'de elime ulaşırsa yayınlamaktan geri durmayacağım dedi.

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim