İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, dövizdeki beklenenin üzerindeki artışın, karlılıkları olumsuz etkileyeceğini belirterek, ''2009'dan farklı bir tabloyla karşı karşıya gelebiliriz. Karlılıklarda 2008'e yakın bir tablo görebiliriz'' dedi.
     Küçük, İSO Ekonomik Durum Tespit Anketi'nin sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında, ağustos ayının hem dünya hem de Türkiye ekonomisi açısından hızlı değişimlerin yaşandığı bir ay olduğunu, küresel ekonomideki gelişmelere paralel olarak Türkiye ekonomisinde de öncelikler ve ana gündem maddelerinin farklılaştığını söyledi.
     Ekonomik konjonktürde kısa sürede ortaya çıkan bu değişimin, ankete yansıyan beklentiler ile mevcut durumdaki beklentilerin bir miktar farklılaşmasına yol açtığını kaydeden Küçük, şöyle devam etti:
     ''Ancak, bu ilk izlenimden ayrılarak, anketimizin sonuçlarını biraz daha dikkatle incelediğimizde, esasen yılın ilk yarısında ekonomideki olumlu seyre rağmen, sanayicimizin yılın ikinci yarısına yönelik olarak bazı soru işaretleri taşıdığını görebiliyoruz.
     Şöyle ki, çalışmamızın özeti niteliğinde diyebileceğimiz İSO Sanayi Gelişim Endeksi'nde 2011 ikinci yarıya yönelik endeks beklenti değerindeki bir önceki dönem beklentisine kıyasla ortaya çıkan düşüş dikkati çekicidir. 2011 ilk yarıda 150 olan beklenti endeks değeri ikinci yarıya yönelik olarak 138,8'e gerilemiştir. Kaldı ki, bilindiği üzere anketimiz kapsamında genel eğilim olarak gerçekleşmeler beklentilerin altında kalmaktadır. Geçmiş dönemlerdeki beklenti ve gerçekleşmeler arasındaki korelasyona bakarak elde ettiğimiz gerçekleşme tahmini, 138,8'lik beklenti değerinin, 2011 ikinci yarıda 117,1 civarında gerçekleşeceğine işaret etmektedir ki, bu da küresel kriz sonrası dönemlerin en düşük değeri olacaktır.''
    
     -''ÖZEL SEKTÖR, YENİ DURUMA KENDİNİ HIZLA ADAPTE ETMENİN ARAYIŞI İÇİNDE''-
    
     Küçük, şu anda tüm dünyanın bir belirsizlik ortamında bulunduğunu dile getirerek, Türkiye'nin, proaktif davranarak, gelişmelerin önünde gitmeye çalışan, ekonomi politikalarında acilen değişiklik yaparak süratle önlem alan, gelişmelere kendini hızla adapte etmeye çalışan bir ülke profili ortaya koyduğunu belirtti.
     Çeşitli kriz tecrübelerine sahip Türkiye özel sektörünün de bu yeni duruma kendini hızla adapte etmenin arayışı içinde olduğunu ifade eden Küçük, ''Sanayicimizin ve özel sektörümüzün mevcut belirsizlik ortamında da gerekli refleksleri zamanında göstererek, bu zor koşulların da üstesinde geleceğine inanıyoruz. Bu süreçte beklentimiz, hükümet ve ekonomi yönetiminin reel sektöre her zamankinden daha fazla destek verebilmesidir'' diye konuştu.
     Tanıl Küçük, soruları yanıtlarken, dövizdeki yükseliş nedeniyle 2011 yılında karlılık oranlarında 2009'a göre farklı bir tablo oluşacağına işaret ederek, ''Dövizdeki beklenenin üzerindeki artış, karlılıkları da olumsuz etkileyecektir. Görebildiğimiz, ölçümleyebildiğimiz, 2009'da durağandı, 2009'dan farklı bir tabloyla karşı karşıya gelebiliriz. Karlılıklarda 2008'e yakın bir tablo görebiliriz'' dedi. 
Kaynak: aa