İlk olarak Amerika'da test aşamasında 1960'lı yıllarda üretimi yapılan yapay çim belli testlerin yapılması ve teknolojik gelişmeler ile gerçekleştirilen işlemler ile günümüzdeki halini aldı. Yapılan çalışmalar ile suni çimin kalitesinin artması sağlanırken aynı zamanda farklı kullanım alanları için tercih edilebilecek olan model seçimlerinin yer almasına destek oldu. Yapay çim alımına yer açılan yerlerde doğal çim yerine bu seçime daha çok yer verilmesi ise çimin kullanım avantajları açısında yüksek ölçüde ayrıcalığı sunmasıdır.

Yapay Çim Nedir ?


Yapay çim olarak adlandırılan çimler suni ya da sentetik çim gibi isimlere de sahiptir. Farklı hav uzunluklarında üretilen suni çimler aynı zamanda kullanılan ip seçimleri ve üretim tercihleri ile de kalite olarak değişen seçimler ile yer alır. Halı sahalarda en çok kullanıma yer verilen yapay çimler spor karşılaştırmasından oyun performansını olumlu yönde etkilerken aynı zamanda sakatlanmalara karşı da daha koruyucu bir tercih olarak karşımıza çıkıyor.

Yapay Çimin Sunduğu Avantajlar Nelerdir ?


Yapay çim halı ilk üretime başladığın günden günümüze kadar birçok gelişime sahip olup en kaliteli seçimler ile üretiliyor. Sporcuların daha iyi performans sağlamasına destek olan çözümleri sunan suni çim halı ürünleri aynı zamanda sporcu sakatlanmalarını da en aza indiren seçimler ile yer alıyor. Doğal çim kullanımına göre büyük avantajları sunan suni çimler özellikle kötü hava şartlarında kullanım kolaylığa sunuyor. Herhangi bir hasar, kayganlık ya da çamurlanma gibi riskleri barındırmamasının yanı sıra bakım açısından da kolaylığı beraberinden getiriyor.
Yapay çimlerin kullanımı hem çevre dostu bir uygulama olurken hem de maliyet açısından da avantajı sunan özellikleri ile günümüzde en çok tercih edilen çim seçimidir. Farklı hav uzunluğu ve kalitesi ile sunulan ürünün alımında ise mutlaka kaliteli seçimlere yer açılması önerilir.

Yapay Çim Neden Doğal Çime Göre Daha Çok Tercih Ediliyor ?


Doğal çime göre yapay çimin daha çok tercih edilmesinde;
 

  • Hava koşullarına dayanıklılık
  • Bakım
  • Kurulum
  • Hastalıklar

Açısından avantaj sağlaması dikkat çeker. Bu ürünler arasından karar verirken hava koşullarına karşı dayanım gösteren, bakımı ve kurulumu kolay olan seçime yer açarak aslında bir nevi maliyetten de tasarruf elde edilmesi mümkün olur. Böylelikle tesisinizin sadece bugününe değil aynı zamanda geleceğine de yatırım yapmanın avantajını elde edebilirsiniz.

Hava Koşullarına Dayanıklılık


Yapay çim halı üretimi ile beraber doğal çim kullanımının dezavantajları da karşımıza çıktı. Özellikle spor aktivitesi sırasında alınan hasarlar ve spor müsabakası sonrasından bir gün dinlendirilmesinin gerekmesi ile doğal çim sıkıntı yaratan tercih olarak yer alıyor. Yapay çim ise hava koşullarına bakılmaksızın aralıksız olarak spor müsabakalarına izin verirken ayrıca bakımının da kolay olması nedeni ile tercih edilir.

Bakım


Doğal Çim bakımında tamir işlemlerinin gerekmesi ve hava koşullarındaki yağış sonrasında daha çok alınan hasarların giderilmesi maliyet açısından bir sıkıntı yaratırken aynı zamanda bakım uygulaması seçimleri ile de yer alıyor. İlaçlama, gübre işlemi ve sulanması gereken doğal çim bu işlemler ile ekstra bir maliyet sunan üründür.

Kurulum


Doğal çim kurulumu ve maliyeti açısından yapay çime göre dezavantaj sunar. Yapay çimler kısa sürede kurulumu yapılan seçimler olup aynı zamanda ürün alımı sonrasında doğal çim kadar bakım uygulamasında maliyet yaratmaması neden ile de avantajlı bir seçim olarak en çok tercih edilmekte olan ürün olarak yer alıyor.
Kurulumun doğal çime göre daha kolay olması ise zamandan da tasarruf elde edilmesindeki en temel etken olarak karşımıza çıkıyor. Bu neden ile suni çim halı seçimi daha çok tercih edilen olma özelliğini taşır.

Hastalıklar


Yapay çim alımında özellikle kaliteli seçime yer açılması böceklenme riskine karşı ön önlemin alınmasını sağlar. Bunun ile beraber doğal çim alımında ise bu garantiden söz etmek mümkün değildir. Dönem dönem ilaçlamaların yapılması, doğru sulama kanalının uygun ölçüde gerçekleştirilmesi ve gübrelemeye de yer verilmesi önemlidir. Tüm bu detaylar ise ayrıca bir maliyet olarak karşımıza çıkar. Bu neden ile dikkatli olmanız son derece önem taşır.

Yapay Çim Fiyatları


Yapay çim fiyatları arasından seçim yaparken pahalı olanın kaliteli olduğuna dair inanış yanlış bir tercihe yönlenmenize sebep olabilir. Bu neden ile kaliteli seçime yer vermek için fiyat seçiminin yerine ürün incelemesine dikkat etmeniz önerilir.
Ürün numunesi almanız ve firmanın gerçekleştirdiği satışları incelmeniz önerilir. Bunun ile beraber müşteri memnuniyeti açısından da detaylı olarak araştırma yapmanız ise en doğru firma tercihi yapmanıza etki edecektir. Firma tercihinizde doğru olarak yapacağınız seçim sonrasında kullanım amacınıza uygun olan en ideal ürünü seçmek için ise firmadan destek alabilirsiniz. Yapay çim fiyatları arasında hav uzunluğuna göre ya da tek veya çift renk seçimine göre seçiminiz de değişim yaratacaktır.

 

Yapay Çim Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?


Yapay çim alımı öncesinde aşağıda yer alan detaylara dikkat ederek ürün alımına yer vermeniz önerilir.
 

  • Firma Seçimi

Sentetik ya da suni çim olarak da bilinen yapay çimler özellikle spor aktivitelerinin gerçekleştirileceği alanlarda tercih edilerek büyük avantajları sağlıyor. Değişen hava koşullarına karşı dayanıklı olan ürün aynı zamanda güneşin UV ışınlarına karşı da dayanım gösterir. Ürün alımınızda üretici firma tercihinde doğru seçime yer açarak avantajı elde etmeniz mümkün.
 

  • Uzman Desteği

Ürün alımınızda sadece üretici firma seçimi önem kazanmaz. Bu seçim ile kaliteli bir sentetik çim halıya sahip olmanın avantajını elde edersiniz. Ayrıca ekonomik çim halı fiyatları edinmiş olursunuz. Sizin ihtiyacınız için en uygun olan çim seçimi için ise konusunda uzman olan kişilerden yardım almanız önemlidir. Eğer ürün üretimine yer açan firmada müşteri temsilcisinden yardım alarak uzmanlığından da yararlanmanız mümkün ise seçiminizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
 

  • Ürün Kalitesi

Suni çim alımında aynı zamanda böceklenmeye yer vermeyen kaliteye sahip olan seçimlere yönelmeniz önerilir. Bunun ile ilgili olarak detaylı inceleme yaparak firma alımınız öncesinde müşteri memnuniyeti açsından da değerlendirmeleri inceleyebilirsiniz.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim