Kombin yapmak doku olarak, renk olarak, tarz olarak bir uyum yakalamaktır. Tesettür giyimanlamında ise özellikle eşarp ve elbise kombini önemlidir. Hem elbise kendini göstersin, hem de eşarpla mükemmel bir uyum içinde olsun diyorsanız renk bilgisinden kumaş bilgisine kadar az da olsa bir bilgi şarttır. Kombinasyonda karmaşa yaşamak istemiyorsanız renklerin eğlenceli, keyifli, coşkulu dünyasına yolculuk yapmanız, kumaşlara dokunmanız gerekir.

Eşarplarda Kumaş Türleri

Eşarp,tesettür giyiminin en önemli parçasıdır. İlk göze çarpan odur, giyilen elbiseyi o taşır, rahat kullanımlı olması önemlidir. Yazın terletmemesi, kışın sıcak tutması, ütüyü uzun saatler taşıması, yağmurda hemen ıslanıp, rüzgârda kolayca kayarak şekil bozukluğu yapmaması eşarp kullananlar bilir, çok önemlidir ve genelde her bütçeye uygun olanları da günümüzde oldukça mümkündür. Kullanılacak zamana ve mekâna göre kumaş seçimi önemlidir. Abiyeler için, spor giyim için, günlük kullanım için farklı kumaşlarda eşarplar üretilmektedir.

Abiye Elbiseler İçin Eşarp Seçimi

Eşarp seçimi abiyelerde biraz daha zor ve önemlidir. Abiye elbiseler zaten başlı başına gösterişli, allı pullu, cafcaflıdır. Bir de eşarp gösterişli olursa, ortaya karmaşık bir kombin çıkacaktır. Eğer elbise desenliyse eşarbı sade, tek renk tercih etmek gerekir. Abiyeler ipek ve saten eşarbı çok güzel taşıyacak, tamamlayacaktır. Kaygan bir yapıdadır. Genelde canlı renkler kullanıldığı için, desensizleri tercih etmek daha akıllıca olacaktır.

Spor ve Günlük Elbiseler İçin Eşarp Seçimi

Twill ipek, tam da bu tarz için biçilmiş kaftandır. Saf ipekten üretilmiştir. Kabartmalı dokuma türündendir. İşlenmesindeki farklılıktan dolayı daha kabarık, kolay şekil alan, yağmurda rüzgârda formunu hemen bozmayan bir dokuya sahiptir. Spor giyimle güzel bir bütünlük oluşturmaktadır. Terleme yapmaz, çirkin durmaz, günün yoğun temposunda kullananı yarı yolda bırakmaz.

Jakarlı Eşarp

Kendinden desenli diye tabir edilen eşarp türüdür. Yine sade elbiselerle veya eşarbın desenine de uygun hafif desenli spor ya da abiye kıyafetlerle tercih edilebilir.

Rayon Eşarp

Polyesterden üretilir. İpek yumuşaklığına sahiptir ancak ipek gibi kaygan değildir. Kaygan sevmeyenlerin ipeğe alternatif olarak tercih edebilecekleri türdür. Abiyelerde veya hafif gösterişli kıyafetlerle uyumu iyi olacaktır.

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)




 

Editör: TE Bilisim