Dünyanın en lüks kentlerindeki oldukça pahalı restoranlarla Türkiye’yi karşılaştıran Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Türkiye’de özellikle et ve şarap fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi. Bir yanda Türkiye’nin en ünlü işadamlarından Rahmi Koç, diğer tarafta ‘dünyanın en pahalı şehirleri liginde’ sürekli üst sıralara tırmanan İstanbul...

Bu ikili bir araya geldiğinde aslında çok da uyum içinde olmadıkları dikkat çekiyor. İstanbul’u ‘oldukça pahalı’ bulan Rahmi Koç, özellikle et ve yerli şarap fiyatlarının yüksekliğinden, Türkiye’deki restoranların Avrupa’daki fiyatlarla kıyaslandığında pahalı kaldıklarından yakınıyor. Dünyanın dört bir yanını gerek iş, gerekse seyahat için gezen Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi Koç, kısaca “İstanbul çok pahalı” diyor.

‘Tercihim balık yemek’
Ünlü armatör Eşref Cerrahoğlu’nun, Şadan Kaptanoğlu’nun Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konsülü’nün (BIMCO) İcra Kurulu’na girmesi onuruna verdiği yemekte sohbet ettiğim Rahmi Koç’la bu kez holdingin hedeflerini, rakamları değil yaşam biçimini konuştuk...

* Rahmi Bey et mi, balık mı? Hangisi tercihiniz?
Uçan ve yüzenleri yiyorum. Et yemiyorum, kırmızı eti özellikle akşamları hiç yemem. Hafif beslenmek lazım.

* Balığa en çok ne yakışır?
Şarap.

* Yerli şarap mı, yabancı mı?
Fransız şarabını severim. Ama şimdi çok iyi yerli şaraplar da var. Ancak yerliler biraz pahalı. 10 tane aldığınızda ikisi de kötü çıkarsa, 10 tane fiyatına 8 pahalı şarap almış oluyorsunuz.

* Neden pahalı sizce?
Vergisi yüksek. Ama bunun dışında da pahalı bence. Yerli şarap daha ucuz olmalı.

* Başka neleri pahalı buluyorsunuz?
Bir lüks patlaması var. İstanbul’da herşey çok pahalı. Yemek çok pahalı mesela. Bir restoranda et yiyorsunuz fiyatlar uçmuş. Aynı yemeği İtalya’da, Fransa’da üçte bir fiyatına yiyorsunuz.

* Niye pahalı yemeğimiz? İstanbul gastronomi turizminde öne çıkmak istiyor üstelik...
Bilmiyorum, bir çok açıklaması vardır herhalde. Ama dışarıda yemek yemek çok pahalı gerçekten. Gerçi et de pahalı. İthalata izin verdiler, biraz düştü et fiyatı. Hayvancılığını koruyamadı Türkiye maalesef. Tarım ve hayvancılık sektöründe aracı sayısı da çok fazla, bunun da katkısı olabilir.

* Rahmi Bey peynir tabağınızda rokfor, gravyer, parça parmesan var. Peynir çok kalorili. Özellikle akşam yemek sakıncalı değil mi?
Hiçbir şey sakıncalı değil ama az yiyeceksiniz. Herşeyden ama az az. Ekmek, patates ve makarna yemem.

‘400 kilometre yüzerim’

* Rahmi Bey çok formda görünüyorsunuz...
Her gün bir saat yüzüyorum. Buraya gelmeden (Kuruçeşme Divan, akşam saat 20.30) önce de bir saat yüzüp öyle geldim mesela. Yılda net 400 kilometre yüzerim. Yazın günde iki kilometre yüzdüğüm de oluyor. Sağlıklı yaşam için spor çok önemli.

* Tatilde nereleri tercih edersiniz?
Deniz olan her yeri. Teknemizle çıkarız.

Denizcilikte Türk kadınının topuk sesi
Cerrahoğlu çifti Kuruçeşme Divan’daki yemekte denizcilik sektörünün duayenlerini ağırladı. DenizTemiz TURMEPA’nın kurucuları Rahmi Koç, Eşref Cerrahoğlu, yeni başkan Tezcan Yaramancı aynı masadaydı.

Portofino’ya eşlik etti
Rahmi Koç’un üzerinde açık sarı renkte çok ‘fit’ bir takım elbise, çizgili mavi gömlek ve her zaman olduğu gibi gömleğiyle uyumlu mendil vardı. Salona girdiğinde konuklar arasında ‘Yine nasıl şık fısıldaşmaları’ oldu. Masada Belma Simavi’ye bir süredir modacılarla yaptığım sohbetlerde sorduğum, “Türkiye’nin trendsetter’ı kim?’ sorusuna cevap alamadığımı söyledim. Belma Simavi hemen yanında oturan Rahmi Koç’u işaret ederken, “Türkiye’nin en şık giyinen erkeği Rahmi Bey, her zaman şık ve özenlidir” dedi.

Gecede şarkıcı Ece sahne aldı. Rahmi Koç, İtalya’nın şirin balıkçı kasabasına atfen yazılan ‘Portofino’ şarkısına başıyla eşlik etti. Koç’a doğrulatmayı unuttum ama İtalya’ya gittiğinde yemekler için özellikle mütevazı aile işletmesi restoranları bulduğunu, lüksten uzak tercihleriyle etrafındakileri şaşırttığını duydum.
Cerrahoğlu, denizciler için çok önemli olduğu anlaşılan Kaptanoğlu’nun BIMCO üyeliğiyle ilgili sorumu ise şöyle cevapladı:

120 ülkede faal
“Uluslararası denizcilik sektörünün en önemli sivil toplum kurumu. BM Denizcilik Örgütü’ne düzenlemeler için danışmanlık yapan BIMCO, 120 ülkede faal. Kurum aynı zamanda ABD, AB ve Asya ülkelerinde denizcilik ve ticaretle ilgili düzenleyici kurumlara da danışmanlık yapıyor. 1995’de İcra Kurulu’na ben girmiştim. 15 yıl sonra yine bizden biri üstelik bir kadın girdi. (Milliyet)

Editör: TE Bilisim