Telefon:0212 222 28 82
Fax: 0212 222 21 06
E-mail: [email protected]
Web: www.miniaturk.com.tr
İlçe: Eyüp
Adres: İmrahor 
Caddesi, Sütlüce İstanbul


DÜNYANIN İLK VE TEK KRİSTAL MÜZESİ “Kristal İstanbul”

İstanbul’un çiçeği burnundaki müzesi mütavazi bir  şekilde faaliyete girmesine rağmen içindeki eserlerle adından sıkça söz ettireceğe benziyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından Miniaturk’te açılan “Kristal İstanbul” dünyanın ilk ve tek kristal müzesi. Müze’de  sergilenen birbirinden değerli 16 tarihi eser, kristal cam içine lazer yöntemiyle üç boyutlu  resim işlenmesiyle oluşturulmuş.

Kristalin içine lazerle üç boyutlu  resim işlemek sadece Türkiye değil tüm dünyada  yeni  yeni kendini göstermeye başlayan bir  teknoloji.  Ülkemizde iki yıl önce yaygınlaşmaya başlayan  teknolojinin patent sahibi ise Almanlar.

Kristal İstanbul’da  kullanılan camların bir  özelliği de içine lazerle görüntü işlenen dünyanın en büyük kristal camları olmaları. Bu camlar homojen ve içlerinde %24 oranında kristal bulunuyor. Bu yüzden camlar ne kadar kalın olursa olsun camın arkası rahatlıkla  görülebiliyor. Bu tür malzeme  özellikleuzay  teknolojilerinde  kullanılıyor. Kristal İstanbul’daki kristalleri hazırlayan Murat Ereli yapım aşamasını şöyle özetliyor: İlk önce ürün  modelleniyor ve daha sonra bunlar nokta bulutuna çevriliyor. Normalde bu bir insan yüzü için iki yüz bin ayrı nokta demektir. Ancak bu tarihi  modellerin her birinde 7 ila 10 milyon nokta var. Her noktanın bir koordinat değeri var. Ayrıca koordinat değerleri de iki türlüdür. Birincisi lazer ışınlarının cam içerisine vuruş şiddetini, ikincisi de  mesafeyi belirliyor. Böylece lazer  teknolojisi ile mikro düzeyde patlamalar meydana getirerek  modeli camın içine tek tek işliyoruz. Yani kristal camın içine işlenen 10 milyon nokta 10 milyon lazer vuruşu anlamına geliyor. Bunlar birleştiğinde de ürün ortaya çıkıyor.

Tüm bu işlemlerin yapılması için her eserin sekiz ayrı cepheden  resimleriçekilmiş. Eserlerin ortaya çıkması ise 4 ayı bulmuş. En fazla da Sultanahmet Camii’nde zorlanılmış.

Kristaller içlerine işlenen tarihi  güzelliği daha iyi yansıtabilmek için loş bir ortamda ve altlarına konulan ledlerle farklı renklerde sergileniyor. Eserlerin altına yerleştirilen sessiz  motor sistemi ile figürler her beş saniyede bir renk değiştiriyor.

Galata Kulesi, Sultanahmet Camii, Fatih Camii, Haydarpaşa Garı, İstanbul Büyükşehir Belediye Binası, İstanbul Üniversitesi,  Kız Kulesi, St. Antuan Kilisesi, Topkapı Sarayı, Eyüp Sultan Camii ve Rumeli Hisarı’nın son  teknolojiile yapılan kristal hallerini görmek için Minyatür Türkiye Parkı Miniaturk’ü ziyaret etmeniz gerekiyor.

Editör: TE Bilisim