Türkiye’nin Ramazan haritası ilginç bir araştırmayla ortaya çıkarıldı. Dorinsight Araştırma Şirketi, 1.2 milyon kayıtlı üyesi bulunan ‘Napolyon.com’un veri tabanını kullanarak Ramazan ayının çalışan kesim üzerindeki etkilerini araştırdı. Araştırmaya %43’ü kadın,%57’si erkek; 81 ilden toplam 1.620 çalışan katıldı. Buna göre Türkiye’de Beyaz Yakalılar’ın %78’i, Mavi Yakalılar’ın ise %89’unun ramazan ayında oruç tututuğu ortaya çıktı. İşte araştırmadan çıkan ilginç sonuçlar:

İşçi sınıfı önde

Çalışanların %58’i ramazan ayı boyunca her gün, % 21’i her gün olmasa da ay boyunca oruç tutuyor. %21’lik bir kesim ise oruç tutmuyor. İşçi sınıfını tanımlayan ve daha çok beden gücüyle çalışan kesim olan Mavi Yaka, yüzde 69 ile ramazanda en fazla ‘düzenli oruç’ tutan kesimi oluşturdu. Beyaz yaka’da ‘düzenli’ tutanların oranı %57 olarak belirlendi. Ramazanda düzenli oruç tutanların %3’ü üç aylarda da düzenli olarak oruç tutuyor.

Oruç baskısı az

Ramazan ayında ara sıra oruç tutanların %82’si, her gün tutanların ise %88’i oruç tuttukları için iş çevreleri tarafından herhangi bir psikolojik baskı ile karşılaşmadıklarını söylüyor. Oruç tutmayanların ise % 70’i oruç tutmadıkları için iş çevreleri tarafından herhangi bir psikolojik baskı ile karşılaşmadıklarını belirtiyor.

Sıcaklar etkiliyor

Ramazanda %44’lük bir kesim sıcak olduğu için oruç tutamıyor. Ramazan ayında ara sıra oruç tutanların %65’i, hiç tutmayanların da %23’ü sıcaklar nedeniyle tutamadıkları görüldü. Ramazan ayında ara sıra oruç tutanların %69’u, her gün oruç tutanların ise %17’si “oruç tutmanın iş performansını kesinlikle olumsuz yönde etkilediğini” düşünüyor.

Kan vermek orucu bozmaz

Ramazanda “orucu bozar” düşüncesiyle kan bağışının azaldığı, zaman zaman kan bankalarında bazı kan gruplarının temininde güçlük yaşanabildiği bildirildi. Trabzon Müftüsü Veysel Çakı, ramazanın yardımlaşma ve Kuran ayı olduğunu belirterek, “Yardımlaşmanın en önemli bölümlerinden biri de kan bağışıdır” dedi. Bazı kesimlerin “kan bağışının orucu bozduğu” yönünde yanlış bilgi sahibi olduğunu, bu nedenle kan bankalarındaki stokların azaldığını ve bazı kan gruplarının temininde güçlük yaşanabildiğini ifade eden Çakı, “Kan vermek orucu bozmaz, acil durumlarda iftar beklenmeden kan verilebilir. Acil durum olmasa da vermek isteyen vatandaşlarımız oruçluyken kan bağışında bulunabilir” dedi. (Vatan

Editör: TE Bilisim