SARAT, Türkiye’nin farklı bölgelerinde gerçekleştirdiği ‘Arkeoloji Haberciliği Atölyeleri’nde konuyla ilgili gazetecilerle bir araya gelerek toplumun arkeolojiyle kurduğu ilişkinin geliştirilmesinden, arkeoloji haberlerinde kalite artırımına kadar bir dizi konu üzerinde beraber kafa yoruyor. Bu kapsamda İstanbul’da Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Akademi Eğitim Salonunda düzenlenen atölyede arkeoloji haberciliği tartışıldı.
İstanbul Times Haber Merkezi / Y.Özgür Bülbül

Atölyenin açılış konuşmasını yapan Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü (BIAA) Proje Koordinatörü Dr. Gül Pulhan, SARAT Projesi ve Arkeoloji Haberciliği hakkında bilgi verdi. Pulhan, arkeolojiye ilginin çok olduğunu lakin kişilerin alanla ilgili bilgisinin az olduğundan yakındı. “Arkeoloji turist için” fikrini yıkmak gerektiğini belirten Dr. Pulhan, müze fiyatlarının zamlanmasını da eleştirdi.
Daha sonra Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü (BIAA) Medya Uzmanı Nur Banu Kocaaslan konuştu. Medya da yer alan ve olumsuz örnek oluşturan haberlere değinen Kocaaslan, “Arkeolojik kazılar eser bulma amacıyla yapılmaz, kazılan her katmandan eski uygarlıklarla ilgili kronolojik bilgi, siyasi olaylar, yaşam tarzı, inançlar, beslenme gibi bilgiler öğrenilir. Dolayısıyla habercilerin de arkeolojiye ‘eskinin bilimi’ olarak bakmaları; definecilik ve kaçakçılık haberlerinde meselenin sadece kaçırılan eserlerin ‘kurtarılması’ veya ‘ele geçirilmesi’nden ibaret olmadığını, bu faaliyetlerin büyük zararlar verdiğini hatırlayarak haberlerini yazmaları gerekiyor” diye konuştu.

Verilen öğle arasının ardından Arkeologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Yiğit Ozar, İstanbul üzerinden bir sunum yaptı. Daha sonra katılımcıların soruları cevaplandı. Değerlendirme ve sonuç bölümünün ardından program sona erdi.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)


Editör: TE Bilisim