SİVAS’IN SÖNMEYEN ATEŞİ

Sivas'ta meydana gelen katliamın, karanlık bir takım odakların planlı kışkırtmaları sonucu yaşandığını söyleyen Karabat: “Yargı, bu katliam karşısında ne yazık ki iyi bir sınav vermemiştir. Olayın gerçek failleri ortaya çıkarılmadığı gibi katliamda parmağı kanıtlananlar dahi hakim karşısında çıkartılmadı. Faillerin kimisi göz göre göre yurtdışına kaçarken, kimisi de kırmızı bültenle arandığı halde Sivas’ta eceliyle ölmüştür.” dedi.

Madımak’ın aydınlatılmasının önündeki en önemli engelin “siyasi” olduğunu belirten Karabat; “Gerçek bir yargılama süreci yaşanmadığı için, kimi faillerin yargılandığı dosya zaman aşımına uğradı. Dosyalar zaman aşımına uğrasa da vicdanlarda bu defter asla kapanmaz! Başta siyasi sorumlular olmak üzere katliamda parmağı olan hiç kimse bu davada aklanamaz!” dedi.

KATLİAMLARLA YÜZLEŞİLMELİ

Türkiye tarihinin insanlık adına utanç duyulacak katliamlara sahne olduğunu ifade eden Karabat, yakın geçmişte yaşanan “10 Ekim Katliamı”nı da hatırlatarak, bu ülkede barış içinde yaşayabilmenin yolu, bu katliamlarla yüzleşmekten ve bunları aydınlatmaktan geçiyor.” diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde kardeşliğe yönelen her türlü şiddet öncelikle bu ülkenin birliğine, geleceğine, aydınlanmasına yönelmiştir. Dolayısıyla katliamları ortadan kaldırmanın en temel yolu bunları yaratan zihniyetle hesaplaşmaktır.”

TOPLUMSAL ŞİDDET ARTIYOR

Sorumluluk makamında olanların yaşanan acı deneyimlerin hesabını vermeleri gerektiğinin altını çizen Karabat, “Siyasi irade, bunların özeleştirisini yapmalıdır. Günümüzde yaşanan ırkçı saldırılar, linçler; kadınlara ve çocuklara yönelen dizginsiz şiddet, ekonomik ve siyasal alanda yaşanan çözümsüzlük aslında bu şiddet sarmalının kaynağını göstermektedir.”

Karabat, bu acılar bir daha yaşanmasın diye yıllardır uğraş verdiklerini ifade ederek; “TBMM başta olmak üzere tüm yaşam alanlarımızda gerici, şoven ve ırkçı saldırılara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Yitirdiğimiz tüm canlarımızı rahmetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyorum.” diyerek açıklamasını noktaladı.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim