Pazartesi günü başlayacak Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ), dün emekliliklerini isteyen kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanlarının yerine yeni isimler gelecek. Genelkurmay Başkanlığı yolu açılan Orgeneral Necdet Özel’in boşalttığı Jandarma Genel Komutanlığı’na da atama yapılacak.

Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanması en yakın isim olarak 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu görülüyor. Bu konuda Özel’in tavrı önemli olacak. Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in ismi bu kuvvet için geçse de özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’le tokalaşmamak için protokolde yer değiştirmesi nedeniyle Gül’ün ve hükümetin bu atamaya onay vermeyeceği belirtiliyor.

Teamüllere göre Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Aksay’ın yerine Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın gelmesi gerekiyordu. Ancak Balanlı, Balyoz’dan tutuklu olduğu için kuvvet komutanı olamayacak. YAŞ’da Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten’in orgeneralliğe terfi ettirilip kuvvet komutanı olabileceği konuşuluyor. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit’in yerine Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel’in gelmesine kesin gözle bakılıyor. Orgeneral Özel’in yerine Jandarma’ya ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun gelebileceği belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim