Genelkurmay'ın 13 askerin şehit olduğu Silvan'daki terörist saldırıyla ilgili kamuoyuna açıkladığı raporun tartışması sürerken gözler şimdi de İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan rapora çevrildi.

Cuma günü açıklanması beklenen İçişleri Raporu'ndan sızan bilgiye göre askerlerin sevk ve idaresinde planlama hatası var. Kritik yerde mola verildi, helikopterler bölgeye yakın tutulmalıydı.

İçişleri Bakanlığı'nın raporunu Sabah Gazetesi "Kalleş Pusuda ihmal kuşkusu" olarak manşete taşıdı. Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in haftalık görüşmesinde de masaya yatırılan bu rapordan sızan bilgilere göre tespit edilen hatalar haberde şöyle sıralandı:

SEVK VE İDAREDE HATALAR VAR

"Askerler intikalde yorgun ve uykusuz düştü. Askerlere kritik bir yerde yemek molası verdirildi. Yüksek sıcaklık altında, kuru ve yüksek otlar askerlerin güvenliği için risk teşkil etti. Mola için çevre güvenliğini sağlayan nöbetçi erler yetersiz"

HELİKOPTER YAKIN OLMALIYDI

Müfettişlerin askerlerin araziye çıkarılmasına rağmen helikopterlerin askerlere bölgeye 1 saat mesafade konuşlandırıldığına dikkat çektiği ve yakın bir yerde bulunması gerektiğine vurgu yaptığı belirtildi.

HERONLAR GÖRÜNTÜ KAYDI YAPMADI

Raporda, saldırı anına ilişkin insansız hava araçlarının bölgeden görüntü kaydı yapmadığı öne sürülüyor.

ASKERLER TEHDİT EDİLDİ İDDİASI

Müfettişlerin Silvan'a gelişinden 2 gün önce, 20 Temmuz'da, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu'nun saat 21.00 sularında Silvan Taktik Jandarma Komando Alayı'na gelerek, çatışmaya giren ve ifade verecek askerleri ifadelerinde helikopterin gecikmesi konusunda bir şey söylememeleri konusunda telkinde bulunduğu iddia edildi.

Karaosmanoğlu'nun askerlere, ifadelerindeki iddialarını ispatlayamayanların soruşturma bittiğinde cezalandırılacağını söylendiği de ileri sürüldü. Olayla ilgili askerler, görevli heyetlere ve savcılıklara toplam 7 gün boyunca ifade vermek zorunda kaldı. Bu nedenle bazı askerlerinin ruh sağlıklarının bozulmaya başladığı kaydedildi. Saldırı sırasında ve sonrasında komutanların değerlendirme eksiklikleri tespit edilirken, Silvan'da sahadaki komutanların görev yerlerinin değiştirildiği öğrenildi.

Editör: TE Bilisim