İzmir’de Aliağa-Menderes hattında sefer yapan İZBAN’a ait treni kullanan makinist Aycan Yıldız’ın, brövesi olmayan ve “renk körü” olan arkadaşı, istasyon operatörü Birol Mutlu’ya treni kullandırdığı ortaya çıktı.

İZBAN yönetimi, yolcuların hayatını tehlikeye attıkları gerekçesiyle hem makinisti, hem de operatörü kovdu. 80 kilometrelik hatta günde 172 sefer yaparak 12 bin yolcu taşıyan İZBAN’da, duyanları şoke eden olay iddiaya göre şöyle gelişti:

750 YOLCU VARDI

Makinist Aycan Yıldız, arkadaşı ve istasyon operatörü Birol Mutlu ile beraber Cumaovası’ndan Aliağa’ya doğru içerisinde 750 yolcunun bulunduğu trenle hareket etti. Alaybey istasyonuna gelen ve yolcuları indiren makinist Yıldız, iddiaya göre trenin güç kaybettiğini fark ederek, arka kabine gitmesi gerektiğini söyledi. Kumanda koltuğunu da brövesi bulunmayan ve renk körü olduğu belirtilen arkadaşı Birol Mutlu’ya bıraktı. Operatör Mutlu, 4 kilometre boyunca treni kullanarak Çiğli istasyonuna kadar treni getirdi. Tren, Karşıyaka İstasyonu’na geldiğinde istasyonun güvenlik görevlisi, kullananın istasyon operatörü Mutlu olduğunu fark ederek, telsizle durumu kumanda merkezine bildirdi. İZBAN yetkilileri makinisti uyararak treni kendisinin devralmasını istedi. Makinist Aycan Yıldız, tekrar trenin başına geçerek seferi tamamladı.

Renk körlüğü nedir?

Renk körlüğü, renkleri ayırt etme yeteneğinin bozukluğudur. Genellikle erkeklerde görülen, yaygın bir göz hastalığıdır. En fazla görülen tipi, kırmızı ile yeşilin ayırt edilememesidir. Her 20 erkekten ve her 200 kadından birinde renk körlüğü görülür. Birçok kişi renk körü olduğunu kendiliğinden fark etmez. Renk körü olanlara, kırmızı ve yeşil ışığı ayırt edemeyecekleri için ehliyet verilmiyor.

İŞTEN ATILDILAR

Makinist Aycan Yıldız’ın treni brövesi olmayan Birol Mutlu’ya kullandırdığının kameralarla da tespit edilmesi üzerine İZBAN yönetimi acilen toplandı. İZBAN Genel Müdürü Selçuk Sert ve Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev, yapılan hatanın yolcuların hayatını tehlikeye soktuğuna ve brövesi olmayan bir kişinin kesinlikle treni kullanmasına izin verilmesinin mümkün olmadığına karar verdi. İZBAN yöneticileri, Makinist Aycan Yıldız ve Birol Mutlu’yu hemen işten çıkardı. (AHT)

Editör: TE Bilisim