Maden sahalarında taş kırma işlemleri yapıldığında, kırılan taş parçaları mutlaka elek sisteminde geçirilmeli ve farklı boyutlar birbirinden ayrılmalıdır. Konkasör tesislerinde mutlaka bulunması gereken ekipmanlardan birisi titreşimli elek sistemleridir. Konkasör tesislerinde kullanılan elek çeşitleri çok fazladır. Her elek kırılan parçaları birbirinden ayırmak için kullanılır. Ancak her elek modelinin yapısı ve çalışma sistemi farklıdır. Taş kırma eleme tesisleri, çalışma alanında çıkartılan maddenin yapısına göre seçilir. Maden ocaklarında, kimi zaman yumuşak taş türleri çıkartılırken, kimi zaman sertlik derecesi çok yüksek olan kaya parçaları olabilmektedir. Tesislerde kullanılan elek türleri tasların yapılarına göre belirlenir. Fabo ihtiyaç durumuna göre elek üretimi yapıyor ve satıyorlar.

Üç Katlı Elek

Büyük konkasör tesislerindeki kırıcılar tarafından kırılan devasa kaya parçaları, belirli ölçülerde kırıldıktan sonra besleyici haznesinden bantlar ile Dik milli kırıcı üzerine taşınır. Bu elekler genele üç katlı olarak yapılır ve her katındaki elek delik ölçüleri farklıdır. Bu eleme yapılarak taş parçalarını büyüklüklerine göre ayırmaya yaramaktadır. Eleme tesislerinde helezon yayları kullanılır ve bu yaylar sayesinde eleklerin titreşimli olarak çalışması sağlanır. Eleme tesislerinde kullanılan elekler yatay elek ve eğimli elek olarak kendi aralarında çeşitlere ayrılır. Yatay elekler doğrusal, eğimli elekler ise 20 derece açı ile çalışır. Titreşimli olanlar yüksek devirlerle çalışarak hızlı bir şekilde ayrıştırma yapmaktadır.

Taş Kırıcılar

Taş ocaklarında çıkartılan devasa kaya parçaları kırıcı ekipmanlar ile yerinden kopartılarak kırılmaya başlanır. Büyük parçalar çeneli kırıcılar ile kırılarak parçalara ayrılır. Dmk kırıcı olarak bilinen sekonder darbeli kırıcılar, farklı sertlik derecesine sahip olan madenlerin öğütülmesini ve kum haline getirilmesini sağlamaktadır. Sekonder kırıcı tesisleri madenlerin ebatları ve sertliklerine göre farklı kırıcı türüne dönüştürülebilmektedir. Dmk kırıcılar ile her sertliklerindeki malzemelerin kum haline dönüştürülmesini sağlayarak, beton ve astfalt ürünü olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Besleme haznelerinden kendilerine gönderilen kaya parçalarını paletler üzerinde bulunan kırıcılar ile kararak taşların ufalanmasını sağlarlar.

Sekonder Kırıcı

Taşların öğütülmesi için konkasör tesislerinde kullanılan sekonder kırıcılar bütün sektörler için hammadde üretimi yapmaktadır. Fabo sekonder kırıcı tesislerini diğer tesislerle birlikte müşterilerine daha uygun fiyatlara sunmaya çalışıyorlar. Ürünleri ile ilgili fiyat seçeneklerini web siteleri üzerinden erişim imkanı veriyorlar. Sekonder kırıcıların temel özellikleri arasında, küçük boyutlu ve istenilen boyutlarda üretim yapabilme, hazneden kolay boşaltabilme, sabit ve mobil kırıcı olarak kullanabilme ve düşük maliyet, yüksek verimlilik özellikleri vardır. Yapısı itibariyle kullanımı ve bakımı çok kolaydır. Bu özelliği kullanıcısına avantaj sağlamaktadır.

Dmk Kırıcı Avantajları

İşletmeler taş kırma ve eleme tesisleri için mümkün olduğu kadar kendilerine en yüksek avantajları sağlayabilecek tesisleri seçmeye çalışırlar. Fabo tüm ürünlerinin kaliteli olduğunu, yüksek verimlilik ve uygun fiyat seçeneklerinden dolayı kullanıcılarına avantaj sağladığını söylüyorlar. Sekonden darbeli kırıcıların (dmk kırıcı) avantajları, gövde sistemi açılabildiği için bakımları kolaydır. Kullanım sonrasında mamul astarlarının değiştirilmesi kolaydır. Stok maliyeti düşüktür ve uzun ömürlü olarak kullanılabilmektedir. Orta ve yüksek sertlik dereceli madenlerin kırılabilmesi için özel olarak tasarlanmıştır. Sertlik derecesi yüksek olanlar için sekonder darbeli ve primer darbeli kırıcılar kullanılırken, sertlik derecesi düşük madenler için sekonder ya da tersiyer kırıcı modelleri kullanılmaktadır.

Yeni Nesil Eleme Tesisleri

Taş kırma ve eleme tesisleri, geliştirilen teknoloji sayesinde bilgisayar otomasyon sistemli olarak üretilmeye başlanmıştır. Yeni nesil eleme tesisleri işletmelere daha az insan gücü kullanarak daha fazla verimlilik sağlanmaktadır. İşletmeler masraflarını azaltmak ve daha kaliteli ürünleri daha kısa sürede daha az kişi ile yapmaya çalışmaktadır. Fabo firması teknoloji imkanlarını kullanarak yeni nesil tüm ürünlerini farklı ülke pazarlarında pazarlamaya çalışıyorlar.

Üretim Kurulum ve Bakım

Büyük işlerin yapılmasını sağlayan taş kırma, eleme, yıkama tesislerini Fabo firması üretiyor ve ihtiyaçları için satın alan işletmelerin iş saha alanına kurulumlarını yapıyorlar. Kurulum yaptıktan sonra, kırma ve eleme işlemlerinde kullanılan tüm kırıcıların, elek sistemlerinin ve diğer aparatların bakımlarını yapıyorlar. Web sitelerinde yayınladıkları ürün bilgileri ile farklı sektörlerde hizmet veren işletmelerin ve kişilerin bilgilendirilmelerini sağlıyorlar. 40’dan fazla ülkeye yaptıkları tüm satışlar sonrasında, kurulum hizmetleri sonrasında, tüm tesisler için yedek parça temini ve tüm bakım hizmetlerini veriyorlar.

Editör: TE Bilisim