Yönetim bugünden itibaren Savcılık’tan gelecek belgelere göre hareket edip, ligle ilgili kararını verecek. Avrupa kupalarına bildirilen takımlar katılacak.

Şike soruşturmasıyla ilgili önemli kararlar alması beklenen Futbol Federasyonu, liglerin ertelenmesi konusunda frene bastı. Soruşturmayı yürüten özel yetkili cumhuriyet savcılığından bugün itibarıyla gelecek belge ve bilgilere göre hareket edeceği bildirilen federasyon, UEFA kupalarına katılacak takımların durumlarıyla ilgili olarak da daha önce bildirilen listede değişiklik yapılmadığını açıkladı. Yönetim soruşturmada adı geçen Fenerbahçe ve Beşiktaş takımları arasında 31 Temmuz’da oynanması gereken Süper Kupa final maçını da erteledi.

Yönetimin liglerin başlamasıyla ilgili kararını ertelemesinin ardında pazartesi UEFA ile yapılan görüşmelerde, “Şüpheler üzerine hiçbir takımın kaderi ile oynamayız. Takvimizi aynen devam ettiriyoruz. Siz de somut bilgilere ulaşıp bir karara varıncaya kadar aynı yöntemi uygulayın” mesajının yattığı öğrenildi.

UEFA’dan aldığı bu güvence sonrası acele hareket etmek yerine savcılıktan gönderilecek bilgiler ışığında tavır belirlemeyi tercih eden federasyonun bu yöntemle zaman kazanmayı da hedeflediği ileri sürüldü.

Etik Kurulu’nun, savcılıktan gelecek bilgiler ışığında bir kanaate varıp görüş bildirmesinin şu aşamada mümkün olmadığını belirten yetkililer, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesine kadar, Futbol Federasyonu’nun da radikal kararlar vermesi olasılığının düşük olduğuna dikkat çektiler.

Bu arada Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Beşiktaş yöneticisi Serdal Adalı ve teknik direktörü Tayfur Havutçu’nun tutukluluklarına yapılan itirazlar ile İbrahim Akın’ın ifadelerinin baskı altında alındığını açıklamasının, federasyonun dün alması beklenen bazı kararlarını ertelemesine neden olduğu iddia edildi.

Federasyona savcılık tarafından iletilecek bilgiler, ancak başkan ve icra kurulu üyeleri ile bazı hukukçular tarafından görülebilecek. İstinye’deki federasyon merkezinde oluşturulacak kozmik odada saklanacak bilgilere başka kimse ulaşamayacak.
İçeri sadece başkan, başkan vekilleri ve baş hukuk müşaviri girebilecek. Gizlilik ilkesi gereği yönetim kurulunun pekçok üyesi bilgi ve belgelerden haberdar olamayacak.
Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar basın mensuplarına alınan kararları şöyle açıkladı:

“31 Temmuz’da Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanacak Süper Kupa maçı ileri bir tarihe ertelenmiştir. Savcılıktan belgeler yarından itibaren federasyonumuza gelmeye başlayacaktır. Bu nedenle liglerin ertelenip ertelenmeyeceği konusunu belgeleri gördükten sonra en kısa sürede karar vereceğiz. Ne kadar sürede bitebilir, bize ne kadar evrak gelecek, yarın gelecek evraklarla belgeler bir seferde bize verilecek mi, yoksa bu bir başlangıç, parça parça mı verilecek, bunları gördükten sonra kararımızı vereceğiz”.

Avrupa kupalarına gidecek takımların, mevcut takımlar olduğunu vurgulayan Aydınlar “Avrupa kupaları maçlarıyla ilgili bildiğiniz gibi Futbol Federasyonu, 31 Mayıs’ta UEFA’ya Türkiye’den hangi takımların Avrupa Kupası maçlarına katılacağını beyan etmiştir. UEFA da bu takvimde bir değişiklik yapmayacağını dün bize belirtmiştir. Dolayısıyla Avrupa kupalarına gidecek takımlar, mevcut takımlarımızdır. Eğer soruşturma aşamasında bu takımlardan suçlu olan varsa veya cezaya uğrayacak olan varsa onun değerlendirmesini UEFA o kulüp nezdinde yapacaktır.”

Neler olabilir ?

1- Ligler belirlenen tarihte başlayacak. Mahkeme süreci devam edecek. Federasyon Etik Kurulu çalışmasını sürdürecek. Maçlar oynanmaya başladıktan sonra herhangi bir kanaate ve karara varılırsa, adı şike ile anılan takımlar düşürülecek, Avrupa’da mücadele edenler ihraç edilecek.
2- Savcılığın ileteceği belge ve bilgilerin ilk incelemesi sonunda konunun kapsamı değerlendirilecek ve liglerin ertelenmesi gündeme gelecek. Böylece federasyonun daha sağlıklı karar vermesine olanak tanınacak. Bu durumda lig başlamadan önce bazı takımlar hakkında küme düşürme kararı alınabilecek. Küme düşen olası takımların yerine geçen sezon son üç sırayı alan takım Süper Lig’e alınacak.
3- İlk etapta Avrupa kupalarına belirlenen takımlar katılacak. UEFA, Futbol Federasyonu’nun alacağı kararlara göre hareket edecek. Federasyon herhangi yaptırım uygulamaya karar verirse bu bilgileri UEFA ile paylaşacak ve hangi turda olursa olsun suçlu görünen takımlar Avrupa’dan dışlanacak, 2 ile 3 yıl ceza alacak.
Editör: TE Bilisim