Senato'nun kararı, Obama'nın silah lobisine karşı aldığı bir mağlubiyet olarak yorumlanıyor. Bununla birlikte ABD Başkanı bu konudaki mücadelesinin "sona ermediğini" vurguladı.

Oylamanın ardından konuşan Obama, Cumhuriyetçilerin silah kontrolüne karşı tutarlı argümanlar sunmadıklarını, kararın siyasi olduğunu ifade etti.

Ulusal Tüfek Derneği'ni (NRA) "kasıtlı olarak yalan söylemek"le suçlayan Obama, Cumhuriyetçilerin de anketlerde yasaya destek vermekle birlikte, oylamada silah lobisine boğun eğdiğini söyledi.

Obama, "Demokratların yüzde 90'ı tasarı lehinde oy kullandı. Cumhuriyetçilerin de yüzde 90'ı aleyhte oy kullandı" diye konuştu.

Her şeye rağmen silah kontrolüne ilişkin yasayı çıkarmaya yönelik çabalarından vazgeçmeyeceğini kaydeden Obama, konuyu 2014 ortasındaki kongre seçimlerinde kampanyalarında gündeme getireceğini belirtti.

Obama, "Washington'ı değiştirmek, sizi, Amerikan halkını değiştirmek için bu konudaki özlemimizi bir süreliğine askıya almak zorunda kalacağız" ifadesini kullandı.

Tasarı, silah alıcılarının geçmiş sabıka ve akıl sağlığı taramalarının güçlendirilmesini, bu taramaların silah fuarları ve internet üzerinden yapılan alışverişleri de kapsamasını öngörüyordu. 
Editör: TE Bilisim