CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Van’dan 35 kişinin öldüğü Şırnak’ın Uludere ilçesine helikopterle gidişinin, hükümet tarafından engellendiğini iddia etti.

Van’dan Şırnak’a karayoluyla giderken içinde bulunduğu otomobile İran plakalı TIR’ın arkadan çarptığı Tekin’in açıklaması şöyle:

Vali söyledi

“Yeni yıla depremzedelerle girmek için Van’a gittik. Sonrasında da karayoluyla Uludere’ye taziye ziyaretine gidecektik. Planımızı bu doğrultu da yapmıştık ve Van Valisi bize helikopter verileceğini söyledi. Vali ‘Sizi önce Erciş’e ardından da Şırnak’a helikopterle götüreceğiz’ dedi. Sonra genel başkanımızın basın toplantısı sırasında helikopterin iptal edildiği bilgisi geldi. Bir kaç saat sonra bu sefer 10 kişilik liste istendi ve helikopterin hazırladığı söylendi. Gece 24.00 sularında biz kez daha helikopterle gidişin söz konusu olamayacağı belirtildi. Hiçbir gerekçe de söylenmedi. Neden ertelendiğini sorduk, ‘Ankara’dan gelen emir böyle’ dediler. Ankara’dan gelen emri ben verecek değilim. Helikopter verilmesini hükümet engelledi. Biz Türkiye’nin kardeşliğine katkı vermek için Uludere’ye taziye ziyaretine gidiyoruz. Propaganda ya da siyasi bir faaliyet amacıyla gitmedik ki oraya. Ama ülkenin anamuhalefet partisi liderine yapılana bakın.”

Şahin’den 2 telefon

Kılıçdaroğlu’na helikopter verilmemesine varan gelişmeler, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in telefon görüşmelerinde yaşandı. Kılıçdaroğlu, önceki gün Van’a gitmeden önce Hamzaçebi’yi arayarak “Van’dan Uludere’ye gidiş için İçişleri Bakanı Şahin’den uygun olması halinde helikopter talep et” dedi. Hamzaçebi’nin görüştüğü Şahin, 2 saat sonra “Valiye emir verdim, helikopteri hazırlayacaklar” dedi. Akşam ise Bakan Şahin, Hamzaçebi’yi arayıp, “Ben size helikopter verileceğini söylemiştim. Ancak bazı değerlendirmeler sonucunda ‘Siyasi faaliyet yürüten bir siyasi parti genel başkanına kamu imkanlarının sunulmasının doğru olmayacağı’ kanaati oluştu. Biz bir kere söz verdik Kılıçdaroğlu’na ama yine de takdir sizin” diye konuştu. Hamzaçebi de durumu Kılıçdaroğlu’na aktardı.

Hepimizin ortak acısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yılbaşı gecesini depremzelerle geçirdiği Van’dan dün sabah yola çıkarak, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Gülyazı Köyü’ne taziyeye geldi. Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu ile birlikte köylülere başsağlığı dileyen Kılıçdaroğlu, üzüntülerini dile getirdi. Ölenler için okunan duaların ardından Kılıçdaroğlu, büyük bir acı yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi: “Büyük bir acı yaşadık. Ancak ateş düştüğü yeri yakıyor. Ölenler bizim evlatlarımız. İnşallah bu son olur. Bir yürek olarak doğuda, batıda nerede bir hak ihlali varsa biz oradayız, orada olacağız. Acılarınızı az da olsa paylaşmaya geldim, acı hepimizin ortak acısıdır. 35 kişi hak etmedikleri şekilde hayatını kaybetti. Kolay affedilecek bir olay değil. Hem TBMM’de, hem de başka alanlarda bu işin takipçisi olacağız. Herkese başsağlığı diliyorum. Sizlerle birlikte olmaya geldik. Acılar bazen toplumların kaynaşmasına yol açar. Şairin dediği gibi acıyı yeri geldiğinde bal eylemeliyiz.” Kılıçdaroğlu, yaralanan Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’u da ziyaret etti.

Konvoyda kaza

KILIÇDAROĞLU, dün sabah Van’dan, Şırnak’ın Uludere ilçesine giderken, konvoyda içinde Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in de bulunduğu otomobil kaza yaptı. Tatvan çıkışında İran plakalı TIR’ın arkadan çarptığı araçta bulunan Parti Meclisi üyesi Hüseyin Yaşar, boynundan hafif şekilde yaralandı. (Milliyet)

Editör: TE Bilisim