CHP'nin yemin boykotu pahalıya patladı. 12 Haziran seçiminde yüzde 25.8'lik oyu yüzde 20.8'e düştü. MHP'yi 4 puan yükseltti. AKP'nin oyunu yüzde 53'e çıkardı.

AK PARTİ YÜZDE 53
Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi (AKAM) sporda ve siyasette Türkiye gündemini meşgul eden "CHP'nin yemin boykotu" ve "şike soruşturması" ile ilgili araştırması ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Vatandaşın yüzde 70.4'ü CHP'nin yemin boykotunun yanlış olduğunu belirtirken destek verenlerin oranı yüzde 15.8'de kaldı. CHP'nin boykotu AK Parti'nin 12 Haziran seçimlerinde yüzde 49.9 olan oyunu yüzde 53'e yükseltti.

YÜZDE 70.4 BOYKOT YAPMAK DOĞRU DEĞİL
Anket yöntemiyle yapılan AKAM Temmuz Genel Gündem Araştırması'nda 26 il, 91 ilçede toplam 2 bin 198 kişi ile görüşüldü. Ankete katılanların bin 90'ını kadın, bin 108'ini erkekler oluşturdu. Vatandaşın yüzde 70.4'ü CHP'nin tutuklu vekillerin durumuna dikkat çekmek için yaptığı yemin etmeme tavrını doğru bulmadı. Yüzde 15.8'lik oranla vatandaş CHP'nin tavrını doğru buldu. Vatandaşın yüzde 63'ü yemin krizinden AK Parti'nin, yüzde 24.9'u MHP'nin karlı çıktığı görüşünü ifade etti. CHP'nin karlı çıktığını düşünenlerin oranı sadece yüzde 8.1'de kaldı.Krizin BDP'ye yaradığı yorumlarının ise gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Yemin krizinden hangi partinin karlı çıktığı sorusuna BDP yanıtını verenlerin oranı sadece yüzde 3.2 oldu.

TUTUKLU VEKİLLER
Vatandaşlar, CHP ve MHP'nin tutuklu vekillerinin serbest bırakılıp bırakılmaması konusunda tam anlamıyla yarı yarıya bölündü. Ankete katılanların yüzde 46.7'si serbest bırakılmaları gerektiği görüşünü ifade ederken, serbest bırakılmalarını istemeyenlerin oranı yüzde 42.1 oldu. "KCK'lı vekiller serbest bırakılmalı mı?" sorusuna ise yüzde 62.7'lik büyük kısım "hayır" yanıtını verdi. Bu konuda evet diyenlerin oranı yüzde 23.4'te kaldı.

MHP'NİN OYU YÜZDE 16.2'YE YÜKSELDİ
CHP'nin yemin etmeme boykotu oy oranlarını da etkiledi. "Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna verilen yanıtlarda AK Parti açık ara önde çıktı. Kararsızlar dağıtıldığında seçmenin yüzde 53.3'ü AK Parti dedi. CHP'nin ise oy oranında düşüş gözlendi. 12 Haziran genel seçimlerinde yüzde 25.98 oy olan CHP, araştırmaya katılan vatandaşlardan ancak yüzde 20.8'inin oyunu alabildi. MHP tercihi ise yüzde 16.2 oldu.

EN BEĞENİLEN LİDER
Liderlere bakışın da değerlendirildiği araştırmaya göre, Başbakan Erdoğan'a olumlu bakanların oranı yüzde 51.3 iken Kılıçdaroğlu'nda yüzde 31, Devlet Bahçeli'de ise yüzde 18.7 seviyesinde. (STAR)

Editör: TE Bilisim