Meclis Başkanlığı seçimi TBMM Genel Kurulu'nda yapıldı. Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin YSK tarafından düşürülmesini protesto eden BDP yok, CHP ise tam kadro Genel Kurul'da ama oy kullanmadılar.

Geçici Başkan Oktay Ekşi yemin etmeyen vekillerin ismini oylama sırasında okumadı. Bu duruma CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç itiraz etti, Genç'in Başkan Oktay Ekşi'ye ''Neden benim adımı okumadınız'' yönündeki çıkışı Genel Kurul'da tansiyonu yükseltti. Meclis Başkanlığı için yapılan oylamada ise birinci ve ikinci tur oylamada 367 oya ulaşılamadı.

TBMM Başkanlığı seçiminde, Ak Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay ile Ak Parti Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal yarıştı.

İLK TURDA ADAYLAR 367 OYA ULAŞAMADI

Meclis'te ilk tur oylama bitti, oy sayımı tamamlandı. Cemil Çiçek 302, Tunca Toskay 50, Zelkif Kazdal 23 oy aldı, 1 oy da geçersiz sayıldı. İlk tur oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından Kazdal adaylıktan çekildi.

Geçici Başkan Oktay Ekşi, yemin etmeyen vekillerin isimlerini oy kullanmak için okumadı. Buna muhalefet sıralarından itiraz eden çıkmadı.

İKİNCİ TUR OYLAMA

Verilen kısa bir aranın ardından ikinci tur oylamaya geçildi. Oylama sonucunda AK Partili Cemil Çiçek 322, MHP'li Tunca Toskay 52 oy alırken, 367 oya ulaşılamadı.

ÇİÇEK'İN 3. TURDA SEÇİLDİ

TBMM Başkanı seçilebilmek için, yapılacak gizli oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte ikisinin (367), üçüncü oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğun (276) oyunun alınması gerekiyordu. Üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa, bu turda en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacaktı. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday başkan seçilmiş olacaktı. AK Partili Cemil Çiçek'in 3. turda seçilmesine kesin gözüyle bakılıyordu.

KAMER GENÇ GERGİNLİĞİ

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Geçici Başkan Oktay Ekşi'nin oyunu kullanmayan milletvekili olup olmadığını sorması üzerine, oturduğu yerden kalkarak, Anayasa ve İçtüzük uyarınca kendilerinin de adlarının okunması gerektiğini belirtti. Başkan Ekşi, Genç'e, “Siz yemin etmediğinizden dolayı oy kullanamayacağınız için adınız okunmadı” dedi.

CHP'lilerin AK Partililere yönelik tepkilerini Kılıçdaroğlu elini kaldırarak önledi
Genç, ilk birleşime katıldığını, ancak “halkın oyuyla seçildiği halde cezaevinde tutuklu bulunan milletvekili arkadaşlarına” destek amacıyla yemin etmediğini ifade ederek, “TBMM İçtüzüğü, 'yemin etmeyen milletvekili yasama faaliyetine katılamaz, oy kullanamaz' demiyor. İsmimi okumak zorundasınız, oy kullanırım ya da kullanmam o benim bileceğim bir şey” dedi.

Genç'in sözlerine karşılık Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Geçici Başkan Oktay Ekşi'ye dönerek itiraz etti. Canikli, ''Anayasanın 81. maddesi çok açık. Yemin etmeyen milletvekilleri Genel Kurul'da bu şekilde konuşamaz ve oy kullanamaz'' dedi.

Ak Parti'li milletvekilleri Genç'e tepki gösterirken, Ekşi oylama işleminin tamamlandığın belirterek, çalışmalara devam edileceğini söyledi. Bu sırada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'lilerin tepkilerini elini kaldırarak önledi.

'İTİRAZ ETMEDEN ÖNCE KILIÇDAROĞLU'NA SÖYLEDİM'

Kamer Genç, ilk tur oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bireysel olarak itirazda bulunduğunu belirten Genç, ''İtirazda bulunmadan önce Genel Başkan'ın yanına gittim. İtiraz edeceğimi söyledim. O da 'tutanaklara girsin' dedi'' şeklinde açıklamada bulundu.

KUZU: "CHP'LİLER OY KULLANAMAZ"

Ak Parti Grup Toplantısı'na girişinde gazetecilerin yemin etmeyen CHP’lilerin seçime katılıp katışmayacakları yönündeki sorusunu yanıtlayan Kuzu CHP’lilerin Genel Kurul’a girebileceklerini belirterek, “Ama akşama kadar oturmalarının bir anlamı yok. Oturacak daha güzel yerler var” dedi.

"Oy kullanmak isterlerse" sorusuna ise Kuzu, “Hayır kullanamazlar. Oylarının karşılığı yok. Israr ederlerse idari görev devreye girer” yanıtını verdi. (Hürriyet)

Editör: TE Bilisim