GÜRER, EKONONİK KRİZİ DEĞERLENDİRDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, son günlerde etkisini artırarak sürdüren ekonomik krizle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

HÜKÜMET ALGI YARATARAK SORUNLARI ÇÖZEMEZ 

Türkiye’nin yanlış ekonomik politikaları sonucunda darboğaza girdiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkesini seven ve bu süreçten çıkılması için yol gösterenleri AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı  Hala dikkate almıyor. Kur artışları karşısında Türk Lirasının değer kaybetmesinin bir sonucu yokmuş gibi davranıyorlar. Ekonomideki rakamsal verileri, yanlış yönetimin bir yansıması olarak görmüyorlar. Ayrıştırıcı dil kullanmayı sürdürürlerken tüm kesimlerin uyarılarını görmezden geliyorlar. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı 13 maddelik öneriler dinlense sorunun aşılmasına yönelinir. Geçmişte birden çok örnekte olduğu gibi önerileri görmezden gelip, hatta karşı çıkıp, emekliye ikramiyede olduğu gibi belki yine uygulamaya alırlar ama geç kalmadan bu önerilere eğilmeleri bugün için ciddi ihtiyaçtır” dedi.

FABRİKALARI SATTILAR, ÜRETİMDEN UZAKLAŞTILAR

Hükümetin Türk Lirasının değer kaybetmesini dış güçlere bağlamaya çalıştığını vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “ABD ile yaşanan Rahip Brunson krizini doların yükselmesine gerekçe olarak gösteren hükümet, krizin esas sebebinin yapısal sorunların ağırlaşarak artmasından kaynaklandığını görmelidir. Türkiye’nin girdiği ekonomik darboğazın sorumlusu bizzat yabancı sermaye gruplarına bağlı politikalar izleyen, fabrikaları satan, tarım ve sanayiyi , üretimi  yok eden AKP’nin ta kendisidir” dedi. 

DARGELİRLİNİN KEMERİ DEĞİL, BOĞAZI SIKILIYOR 

Sanayici, esnaf, çiftçi ve toplumun büyük bölümünün ekonomiyle ilgili gidişattan kaygı duyduğunu, memur işçi ve bordroluların maaşlarının eridiğini, işsizlerin ise çaresiz bir beklenti içinde olduğunu belirten Gürer, “Dargelirlinin artık kemeri değil, boğazı sıkılıyor” ifadelerini kullandı. 

RANTÇILAR VE YANDAŞLAR GİDİŞATTAN MEMMUN 

CHP milletvekili Gürer, “Ülkede ekonominin iyi olduğunu söyleyen iki kişi var; biri AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, diğeri ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tır. Açlık sınırının 1800 lirayı geçtiği, yoksulluk sınırının 6 bin liraya dayandığı günümüzde rant ve faizle beslenenler ile yandaş işadamları gidişattan rahatsız değildir” şeklinde konuştu.

EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ DÜŞTÜ 

TÜİK’in yaptığı son ekonomik araştırmalardan çıkan veriler üzerinden bir değerlendirme yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 100’den büyük olan ekonomik güven endeksinin ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, küçük olan endeksin ise kötümserliği gösterdiğine dikkat çekerek , ekonomide güven endeksinin Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 9 azalarak yüzde 92.2 değerinden yüzde 83.9 değerine düştüğünün, düşüşün ise tüketici, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektöründeki güven endekslerinin düşmesinden kaynaklandığının açıklandığına dikkat çekti.

Ağustos’ta tüketici güven endeksinin 68,3, reel kesimde 96.3, hizmet sektöründe 88, perakende ticaret sektöründe 93,4 değerine ve inşaat sektöründe 68.8 değerine gerilediğine işaret eden Gürer, “TÜİK bile durumu en iyimser haliyle ‘düşüş’ olarak gösteriyor. İktisatçıların uyarılarına rağmen yıllardır uygulanan yanlış politikalar sorunlara yol açtı. Hükümet TL’deki düşüşü dış güçlere bağlarken ekonomide her geçen gün artan dışa bağımlılık sürdürülemez hale geldi” diye konuştu. 

TL’NİN DEĞER KAYBETME NEDENLERİ 

Sıcak para ile olan yapının düşmesinin TL’nin erimesinin nedenleri arasında gösterilebileceğini belirten Gürer, dış borçların artmasının, katma değeri ve istihdamı düşük olan inşaat sektörüne yönelmek ve hükümet yanlısı şirketlerin de rant peşinde koşmasının işsizlik ve yoksulluğun artmasına neden olduğunu vurguladı. 

SUNİ BÜYÜME 

Türkiye’nin üretim yerine ithalata dayalı bir ekonomi politikası izlediğini kaydeden Gürer, uyarılara rağmen cari açığın kontrol altına alınamadığını, ekonominin suni olarak büyütülmeye çalışıldığını ifade etti. 

CHP’NİN EKONOMİ REÇETELERİNİ DİKKATE ALIN

CHP Milletvekili Gürer, “Türkiye tam anlamıyla ekonomik bir darboğazın içine girmiştir. Hükümetin aynı yanlışlarla devam etmesi halinde süreç daha da zor hale gelecektir. CHP olarak çözüm ve çıkış için  ortaya koyduğumuz ekonomik reçetelerin dikkate alınması halinde içinde bulunduğumuz krizin en hafif şekilde atlatılması olasıdır. Hükümet ekonomide derinleşen sorunların, algı yaratarak çözümlenemeyeceğini görmeli ve gerçekçi yaklaşımlarla krizin atlatılması için önerilere kulak vermelidir” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim