CHP’nin 1 trilyon liralık usulsüzlüğünü belirleyen Anayasa Mahkemesi’nin suç duyurusuyla başlayan soruşturma tamamlandı. Başsavcılık CHP’lilere dava açacak

Star gazetesinden Lütfü Kaplan'ın haberine göre, Anayasa Mahkemesi’nin yaklaşık 1 trilyon lira usulsüz harcama yaptığını belirlediği anamuhalefet partisi CHP’ye yargı yolu gözüktü. Yüksek Mahkemesi’nin suç duyurusu üzerine soruşturma başlatan Ankara Başsavcılığı, CHP’nin 2004-2005-2006 yıllarına ait usulsüz harcamalarından sorumlu gördüğü milletvekili olmayan parti yöneticileri hakkında dava açmaya hazırlanıyor.

RESMİ EVRAKTA TAHRİFAT

Mahkeme, CHP’nin 1998-2004-2005 ve 2006 yıllarına ait kesin hesaplarında yaptığı incelemede, 980 bin 527 TL usülsüz harcama tespit ederek, bu paranın Hazine’ye gelir kaydedilmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca PTT’den alınan ve resmi belge niteliğindeki belgeler üzerinde tahrifat yapıldığını da tespit etti. PTT alındı belgesi 33 milyar 456 milyon 120 bin (eski) liranın gerçek dışı gider kaydedildiğini belirledi. Yüksek Mahkeme, CHP’yi zarara uğratan kişiler hakkında Ankara Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Mahkeme’nin incelemesinde CHP’li görevlilerin yurtdışında toplam 987 TL bahşiş verdiği ortaya çıktı.

KENAN DOĞULU’YA ÖDENEN PARA

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 11 Mart 2004 yılında Kenan Doğulu’ya seçim şarkısı için ödediği 50 bin TL’nin de Hazine’ye aktarılmasına karar verdi. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin çeşitli otellere ilişkin faturaları ile aralarında Ankara’nın ünlü restoranlarından Trilye’nin de bulunduğu yerlerdeki davetlerine ilişkin ödemeleri de kabul etmedi. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin yayın organı olarak da bilinen Halk Radyo ve Televizyon Yayıncılık A.Ş’ye yapılan ödemelerin neye istinaden yapıldığının anlaşılamadığını kaydetti. CHP’nin iletişim koordinatörü Baki Özilhan’a ödediği ücretlerin hiçbir belgeye dayanmadığı belirtildi. CHP’nin 2006 yılında 55 bin 384 TL, 2005 yılında 49 bin 230 TL ve 2004 yılında ödenen 26 bin 923 YTL’nin usulsüz olduğu belirtildi.

SORUŞTURMA TAMAMLANDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi’ni başvurusu üzerine CHP’nin yaklaşık 1 trilyon lirayı bulan usulsüz harcama iddialarına ilişkin başlattığı soruşturmayı tamamladı. Beş yıllık zaman aşımı nedeniyle CHP’nin 1998 yılına ait yaklaşık 34 bin liralık (35 milyar) usulsüz harcamaları hakkında takipsizlik karara verilirken, geriye kalan yaklaşık 947 bin TL için dava açmaya hazırlanıyor. Başsavcılık, sorumluluğu bulunan ve milletvekili olmayan parti yöneticileri hakkında da cezai yaptırım talebinde bulunacak.

Mahkeme ile belgelendirme farkımız var

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, Anayasa Mahkemesi’nin usulsüzlük nedeniyle CHP’nin 1 milyon lirasına el koymasını gündeme getiren Başbakan Erdoğan’a cevap verirken itiraf gibi savunma yaptı. Herhangi bir usulsüzlük olmadığını savunan Özyürek ‘Sadece bu harcamaların belgelendirilmesinde Anayasa Mahkemesi ile aramızda değerlendirme farkı bulunmaktadır’ dedi.

MAHKEME KABUL ETMEDİ

Özyürek dün yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin ‘uygun bulmadığı’ harcamaların bazılarının görevlilerin uçak, otobüs gibi yol giderleri olduğunu savundu. Özyürek, bir televizyon kanalına yapılan ödemelerin de Yüksek Mahkeme denetimine takıldığını kabul etti. Özyürek şunları söyledi: ‘Bazı televizyon kanallarına yapılan ödemeler, bazı faturaların süresinde kesilmediği, bazı ödemelerin partinin aldığı hizmetle ilgili olmadığı görüşüyle Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmemiştir.

DEĞERLENDİRME FARKI

Televizyonlara yapılan bu ödemelerin tamamı banka vasıtasıyla yapılmış olup banka dekontları ile belgelendirilmektedir. Anayasa Mahkemesi’nin Hazine’ye irat yazılmasına karar verdiği 930 bin liralık harcamalar yukarıda belirtilen başlıca kalemlerden oluşmaktadır.’

Hazine’nin parasının parti amacına uygun olarak yapıldığının belgeli olduğunu savunan Özyürek, banka dekontlarının mevcut olduğunu ifade etti. CHP’nin, Hazine yardımını nerelere harcadığının Mahkeme kararında da görüldüğünü öne süren Özyürek, ‘Usulsüz hiçbir harcama yoktur. Sadece bu harcamaların belgelendirilmesinde Anayasa Mahkemesi ile aramızda değerlendirme farkı bulunmaktadır’ dedi.

İki gazeteciye bin dolar

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 2000 yılında 12 bin 202 ve 2001 yılında ise 25 bin 315 TL usulsüz harcama yaptığını belirledi. Mahkeme, 2001 yılına ilişkin mali denetim kapsamında yaptığı incelemede basın mensupları A. Rezzak Oral ile Emin Koç’a 500’er dolar harcırah ödendiğini de saptadı.

Başka bir usulsüzlük ise belçika gezisinde yaşandı. 955 dolar olması gereken giderler yanlış kur hesaplaması nedeniyle bin 745 dolar oldu.

Editör:Ferdi TÜRK

Editör: TE Bilisim