Tutuklu milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın tahliye edilmemesi kararını millet iradesine darbe olarak gören CHP yemin töreni için açılan Meclis'e katılma ama yemin etmeme kararı verdi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Yeminleri engellenen milletvekili arkadaşlarımıza yemin etme yolu açılmadıkça biz CHP milletvekilleri olarak da yemin etmeyeceğiz" dedi.

Kılıçdaroğlu iki kez tekrarlayarak, "CHP olarak milletvekili seçilmiş hiçbir arkadaşımız için ek ayrıcalık dokunulmazlık istemiyoruz" vurgusu yaptı.

Haberal ve Balbay'la ilgili tutukluluk halinin devamı kararlarına tepki gösteren CHP günlerdir yaşanan tartışmaların ardından son kararı verdi. Sabah ilk olarak MYK toplantısı yapıldı, ardından Meclis'te CHP grubu toplandı. Yaklaşık 1.5 saat süren toplantının ardından kararı CHP lideri Kılıçdaroğlu açıkladı.

Milletvekillerinin ayağa kalkarak alkışlarla karşıladığı CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun açıklaması özetle şöyle oldu:

DAHA ÖNCE ERDOĞAN İÇİN YAPTIK

MYK üyesi arkadaşlarla genel merkezde bir araya geldik. Ardından ilk grup toplantısını yaptık. MYK ve Meclis grubu hukukun üstünlüğü demokrasi ve insan haklarını koruma kararlığını ortaya koydu.

CHP 2002 yılında demokrasi millet iradesi seçme ve seçilme hakkının savunucusu olarak milletvekili olamayan Başbakan Erdoğan'ın millektvekili olmasına katkı sağlamışsa bugün de aynı durumda bulunan arkadaşlarımızın yemin etmelerini bizimle aynı sıralara oturmalarını istiyoruz.

AYRICALIK DOKUNULMAZLIK İSTEMİYORUZ

CHP olarak milletvekili seçilmiş hiçbir arkadaşımız için ek ayrıcalık dokunulmazlık istemiyoruz. Yargılanmasınlar da demiyoruz. Af talebimizde yok. Mahkum olmamış seçilme engeli olmayan savcılık YSK'dan vekil olabilir diye temiz oylarla seçilmiş, milletvekillikleri onaylanmış mazbata almış arkadaşlarımızın yemin etmeme hakkının gasp edilmesine karşı çıkıyoruz.

BAŞKA ADAY BULAMADINIZ DİYEN BAŞBAKAN'A

Bizim bu duruşumuz seçmene ve onun oyuna ve onun iradesine duyduğumuz saygının gereğidir. Tahliye etmemek içinh 9 sayfa gerekçe yazan yargı arayışına hayır diyoruz.
Başka aday bulamadığınız diyen Başbakana soruyoruz. Milli iradeye karşı çıkan mı savunan Erdoğan mı konuşuyor. Hiç kuşku yok ki başkanlığını Adalet Bakanlığının yaptığı HSYK'nın dağıttığı adalet adalet değildir. Demokrasi Cumhuriyet insan haklarını savunmayı ilke edinen bir partiyiz. 

TAHLİYE GERÇEKLEŞENE KADAR YEMİN YOK

Yeminleri engellenen milletvekili arkadaşlarımıza yemin etme yolu açılmadıkça biz CHP milletvekilleri olarak da yemin etmeyeceğiz.
Editör: TE Bilisim