Pervin Buldan:

Basına ve kamuoyuna

1. Bu açıklamayı yaptığımız saatte henüz sonuçlar kesinleşmemiştir. Anadolu Ajansı’nın manipülasyona dönük yaptıkları nedeniyle resmileşmemiş sonuçlar üzerinden yapılan açıklamalar tüm gerçeği yansıtmamaktadır. Sandık sonuçlarının YSK’daki girişleri henüz tamamlanmamıştır. İtirazlarımız sonuçlanmamıştır. Görevlilerimiz sonuçların netleşmesi için takiptedir. İhlallerin teker teker ortaya çıkarılması için mücadelemiz sürmektedir.

2. Cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş, tamamen eşitsiz ve adil olmayan koşullarda, cezaevinden sürdürdüğü seçim kampanyasına rağmen, kendisine karşı yürütülen tüm kara propagandaya rağmen 3’üncü sırada çıkmış ve halkın sevgisine ve güvenine sahip olduğunu bir kez daha göstermiştir. Selahattin Demirtaş’ın gerçek oyu şu saatte ekranlara yansıyandan fazladır. Manipülasyonlu bu sonuçlar bile yapılması gereken acil işin, Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk halinin derhal sona erdirilmesi olduğunu ortaya koymuştur.

3. Bu seçimler OHAL gölgesinde adil ve eşit olmayan koşullarda yapılmıştır. AKP Genel Başkanı Erdoğan ve bütün temsilcileri ile HDP’nin baraj altında bırakılması, parlamentoda yer almaması, demokratik siyasetin tasfiye edilmesi için bütün devlet imkanlarını en ağır biçimde kullanmışlardır. Medyada ağır bir ambargo uygulanmıştır, HDP’nin sesi ve sözü topluma ulaştırılmasın diye elden gelen yapılmıştır. Seçim çalışmalarında türlü baskılar ve zorluklarla karşı karşıya kalınmıştır.

4. Tüm bunlara rağmen HDP, barajı aşmıştır. HDP, hem oy oranı hem de parlamento içi dağılım açısından üçüncü parti olmuştur. Ancak oylarımız şu saatte ekranlara yansıyan oranların üstündedir. İhlaller sonucunda oylarımız ve emeğimiz çalınmıştır. Bunun takipçisi olmayı sürdüreceğiz.

5. Bu seçim sonuçları da göstermiştir ki, Türkiye halkları HDP’siz bir parlamenter rejimin, demokrasi ve adalet mücadelesinin olamayacağına olan inancını bir kez daha ortaya koymuştur. HDP’siz barış olmaz, demokrasi olmaz, yeni yaşam olmaz, çoğulculuk olmaz demiştir.

6. HDP’ye oy verenler aynı zamanda güçlü bir parlamenter rejime, güçlü bir yerel demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına, OHALsiz bir ülke yaşamına da açık ve net bir destek vermişlerdir. HDP, kendisine oy verenlerin mesajlarını anlamıştır ve bu mesajları boşa çıkarmayacak bir kararlılıkla mücadelesine devam edecektir.

7. Bu değerlendirmeler ışığında, seçim kurullarında bekleyen arkadaşlarımızla, demokrasi nöbeti tutan yurttaşlarımızla ve seçmenlerimizle gerçek sonuçların ortaya çıkarılması için gerekenleri yapacağız ve tüm demokrasi güçlerine de bu çağrıyı yapıyoruz.

8. Bizler yarından itibaren yetkili kurullarımızı toplayarak seçimleri ve çalışmaları değerlendireceğiz. Seçim ihlallerini, yapılan baskıları bir raporla kamuoyuna açıklayacağız. Önümüzdeki dönemin politikalarını nasıl şekillendireceğimizi belirleyeceğiz.

9. Şu çok açık ki, Türkiye’de demokrasi, barış, adalet, eşitlik ve özgürlük mücadelesini önümüzdeki dönemde büyütmek, cumhuriyeti demokratikleştirmek, demokratik ulus mücadelesini geliştirmek bizlerin sorumluluğundadır, bizlerin görevidir.

10. Bütün il ve ilçe örgütlerimizle, üyelerimizler, dostlarımızla, demokrasi güçleriyle, bileşenlerimizle ve ittifak güçlerimizle birlikte, vicdan sahibi tüm yurttaşlarımızla ve demokrat insanlarla birlikte bu görevi yerine getirme mücadelesini sürdürme kararlılığındayız ve bunun sözünü bir kez daha herkese veriyoruz.

Sezai Temelli:

Bildiğiniz gibi 66 gün süren bir kampanya dönemi geçirdik ve bu kampanya boyunca birçok saldırıya uğradık. Bunun ötesinde yitirdiklerimiz var. Böyle bir seçim kampanyası sonucunda her şeye rağmen birçok arkadaşımız, toplumun birçok kesimi demokrasiye olan inancıyla aralıksız çalıştı. Bugün de devam ediyorlar. Ancak hala saldırıya uğrayabiliyorlar. Biz burada oy veren tüm yurttaşlarımızın siyasi iradesine sahip çıkıyoruz. Tüm yetkili kurullardaki arkadaşlarımıza çağrımızı yineliyoruz. Sandıklara sahip çıkmaya, tüm süreçlere gözlemci olmaya ve sonuçlar kesinleşene kadar demokrasi nöbetinde kalmaya devam edelim.

Anadolu Ajansı ve Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı sonuçlar kesin değildir. İkinci tura kalma olasılığının yüksek olduğu bir seçim ikliminden geldik. Bu alelacele açıklanan sonuçlar gerçeği yansıtmamaktadır.

Birçok il ve ilçe teşkilatımıza müdahaleler söz konusu, oylara sahip çıkan halka yönelik güvenlik güçlerinin müdahaleleri ve şiddet uygulamaları devam ediyor. Bir kez daha kınıyoruz. İnsanlar oyuna sahip çıkıyor. Bu müdahalelere son vermeye çağırıyoruz.

Soru: HDP ilçe binalarına yönelik saldırılar bilgisi var. Bu saldırılar nereden geliyor?

Emniyet güçlerinin müdahale ettiği yerler var. Emniyet gücü olmayan çete görünümlü şahısların birçok yere girerek insanlara saldırdığı, adalet sarayına girdikleri, Keçiören’de ilçe teşkilatımıza saldırdıkları bilgileri geldi. Bu insanların amacı belli. Sonuçlar kesinmiş gibi bu sonuçlara şiddetle meşruiyet arayan saldırılar. Bunların bir an önce sonlanması gerekiyor. Emniyet saldırıları önlemesi gerekirken oylarına sahip çıkan halklara müdahale ediyor. Bunun mutlaka sonlanması lazım.

Soru: Size gelen verilere göre oy oranlarınız nedir?

YSK’da girilen veriler ile AA verileri arasında örtüşme yok. YSK verileri yüzde 100’e ulaşana kadar AA oylarına kesin gözüyle bakmak yanıltıcı. İlk başta çok yüksek manuplatif oranlar açıklanıyor. İnsanlar sandığı terk etsin diye. Belli bir düşüşle sonuçlar bağlanıyor, Tıpkı 16 Nisan’da oldu gibi. Bu yüzden kesinleşene kadar oyların takipçisi olalım.

Halkların Demokratik Partisi

Basın Bürosu

Editör: TE Bilisim