Şişli Belediyesi, Şişli sakinleriyle birebir ve yerinde temas kurmak, talep ve sorunları yerinde dinlemek adına, her mahallede bir İrtibat Bürosu ve Mahalle Evi açıyor. Öncelikle Halâskârgazi, İnönü, Ergenekon ve Halide Edip Adıvar mahallelerinde büro ve ev açan belediye, yılbaşına kadar Şişli’nin tüm mahallelerine ulaşmayı hedefliyor.

Önceki gün Halide Edip Adıvar İrtibat Bürosu ve Mahalle Evi’nin açılışını mahalleli kadınlarla birlikte yapan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, hizmetlerin hızlı ve etkin biçimde gerçekleştirilmesi ve ihtiyaçların mahalle sakinleri ile birlikte belirlenmesi için çalıştıklarını söyledi.

İnönü, “Kamuda hizmetler genel olarak merkezden yönetilir. Verilecek hizmetlere belediye karar verir ve uygular. Bu kararı verirken tabi ki halkın taleplerini göz önünde bulundurur. Ama günümüzde, vatandaşlar yaşadıkları sokaklar, ilçeler ve kentler hakkında daha fazla söz ve yetki sahibi olmak istiyorlar, çok da haklılar. Bunun sağlanması için pek çok yöntem denendi. Mesela Kent Konseyleri bu amaçla oluşturuldu. Ancak bu adımlar, vatandaşın yönetimde istenen oranda söz ve karar sahibi olması için yeterli olmadı. Biz İrtibat Büroları ve Mahalle Evleri ile bir adım daha atıyor ve bir çeşit doğrudan demokrasi denemesi yapıyoruz” dedi.

Mahallenin ortak çözüm noktası

Şişlililer, İrtibat Bürolarında, mahalleli ve mahalle muhtarları ile işbirliği içinde sorunları tespit edip, ortak çözümler üretiyor ve uyguluyor. Park nasıl düzenlenecek, nereye bank konulacak, mahallede atıl duran alan nasıl değerlendirilecek, neresi ışıklandırılacak, gençler için bilim evine ihtiyaç var mı, yoksa komşu mahalledeki bilim evinde yararlanılabilir mi, çocuklar için ne tür sosyal ve eğitsel faaliyetler gerçekleştirilmeli, kadınların ihtiyaçları neler, gibi konularda mahalleliyle, özellikle de mahalleli kadınlarla ortak çözümler yaratılıyor. Mahalleli ile birlikte karar veriliyor ve uygulanıyor.

İhtiyaç ve taleplerin mahalleli tarafından belirlenmesinin hizmet kalitesini artırdığını belirten İnönü şunları söyledi:

“Bu modelde mahalleli de çalışıyor. Araştırıyor, taleplerin gerçekleştirilir olup olmadığını görüyor. Kendi kararıyla yapılan hizmete sahip çıkıyor. Benim önüme çöp konteyneri koyma ama komşumun kapısının önüne koy, demiyor. Uzlaşarak yeri tespit ediyor. Sosyal faaliyetler konusunda da ihtiyacı kendi belirliyor. Çözümü sizinle birlikte buluyor. Ve uygulandığında bundan mutlu oluyor.”

Kadınlar Mahalle Evlerinde buluşuyor

Mahalle Evleri’nin ise ağırlıklı olarak kadınların bir araya geldiği mekanlar olarak tasarlandığını söyleyen Hayri İnönü, amaçlarının Şişlililik bilincini geliştirmek ve yerleştirmek olduğunun altını çizdi.

Şişli’de de bütün İstanbul’da olduğu gibi hemşerilik ilişkilerinin çok güçlü olduğunu belirten Hayri İnönü “İnsanların yaşadıkları ilçeye de yaşadıkları kente de benzer bir aidiyet duymaları, ben Şişliliyim demeleri için öncelikle buralarda kök saldıklarını hissetmeleri gerekir. Burada iyi komşuluklar kurmaları, dayanışma içinde olmaları ve her türlü ihtiyaç ve sorunlarına burada çözüm bulmaları gerekir. Bizim amacımız bunun alt yapısını oluşturmak” dedi.

Mahalle Evleri’nin kadınların ikinci evi olacağını belirten Hayri İnönü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Pazara, çarşıya, hastaneye gidecek kadınlar çocuklarını buralara rahatlıkla emanet edebiliyorlar. Buralarda kadın sohbetleri düzenleyip, nasıl bir mahallede yaşamak istediklerine ilişkin fikirler geliştiriyorlar. Kendi özel sorunlarına da mahallenin ihtiyaçlarına da çözümü birlikte arıyorlar. Bir mahallenin farklı sokaklarında oturan kadınlar bir birlerini tanıyıp, iyi ilişkiler geliştirebiliyorlar.”

Editör: TE Bilisim