Kanser Haftası dolayısıyla; Sarıyer Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Türk Onkoloji Vakfı işbirliği ile planlanan "Kansere Karşı Bireysel Farkındalık Paneli" 7 Nisan Cumartesi günü, Sarıyer Halk Eğitim Merkezi’nde, gerçekleştirildi. 

Halkımızı konunun uzmanları ile bir araya getirerek bilinçlendirme amacı ile düzenlenen panel, seçilen kanser odaklı konular haricinde korunma ve yaşama ilişkin diğer sağlık sorularının paylaşılması için sıcak bir ortam oldu.

Panelin moderatörü olan T.O.V. Yönetim Kurulu'ndan Prof.Dr. Sıdıka Kurul, "Deri kanserine karşı, kendi kendine deri muayenesi ve koruyucu cerrahi" konulu sunumunda özellikle güneş ışınları içerisindeki ultraviyolenin zararlı etkileri ve korunma yöntemlerine değinirken, "amaç, güneşten kaçarak kemik erimesine eğilim yaratmak değil; aslında doğru ve zamanında güneşlenmek önemlidir" dedi.Bu amaçla yaz aylarında saat 11 ile 15 arasında güneşlenmekten kaçınmak ve güneşlenirken gözlük, şapka ve benzeri bariyerlerin tercih edilmesi gerektiğini hatırlattı.


T.O.V. Yeniköy Nurhan Kocabıyık Tıp merkezi'nden Dr. Salih Göktepe ise, "Sigara ve kanser" başlıklı sunumunda sigaranın en ucuz ve en kolay edinilebilen bir "kitle imha silahı" olduğunu vurguladı.
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nden Uzm. Psikolog Dr. Dilek Anuk kanser hastaları ve ailelerine verilen destek ile yeni ortaya çıkan"psiko-onkoloji" yaklaşımlarını sundu.

Panelin en can alıcı sunumu, bugünlerde medyada en çok tartışılan sağlık konularından birinin odak noktası olan, Onkoloji Enstitüsü'nden Doç.Dr. Yavuz Dizdar'dan geldi. Piyasada satılan süt ve süt ürünlerindeki yararlılık konularında açıklamaları ile tartışma yaratan Dr. Dizdar, "ben size hazır süt almayın ya da içmeyin demiyorum, ben sadece eskiden sütler niye bozulurdu? Niçin şimdi yoğurtlar ekşimiyor? diye soruyorum" dedi.  "Sadece, daha az hasta olduğumuz, büyüklerimizin zamanındaki gibi doğala dönelim" diye ekledi. Mümkün olduğu kadar doğal ve "organik" diye tabir edilen ilaçsız, kimyasalsız beslenmeye dikkat edilmesini özellikle hatırlattı.


Sunumlar sonrasında, sorulan sorulara cevaben Belediye Başkan Yardımcımız Adnan Ayber de, belediyemizin sağlıklı yaşama yönelik faaliyetleri konusunda bir açıklama yaptı. Sayın Ayber, toplumcu yerel belediye yaklaşımları ile belediyemizin atık pil toplama, naylon poşete karşı gönüllü kadınlarımızın üretimi olan filelerin esnafa dağıtımı, atık yağ toplama çalışmaları ve baz istasyonları hakkında Belediye Meclisimiz'in aldığı karar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Editör: TE Bilisim