İstanbul Times Haber Merkezi/Eda Güler
Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli
Diyabet hastaları öncelikle uzun süre aç kalmamaya dikkat etmelidir. Gün içerisinde sık sık ve az öğünler tüketilmelidir. Bu öğünlerdeki besin içeriği basit şeker yerine kompleks karbonhidrat olmalıdır. Meyve öğünlerinde ise yüksek glisemik indeksli meyveler yerine düşük glisemik indeksli meyveler yer almalıdır.
Yemekler Nasıl Pişirilmeli
Karbonhidrat içeren besinler de kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir. Önemli noktalardan biri besinlerin nasıl pişirildiğidir. Diyabet hastaları, yemeklerinde haşlanmış ve buharda hazırlanmış yemeklere ağırlık vermeli ve kızartma gibi yağlı yemekleri en aza indirmelidir. Haşlanmış besinlerin glisemik indeksi, kızartılmış olanlara göre çok daha düşüktür.
Glisemik İndeksi Düşük Olan Besinler
Kabak, brokoli, karnabahar, soğan, turp, biber, ıspanak, domates, et, balık, tavuk, yumurta gibi yiyecekler ve badem, ceviz, fındık içi gibi çiğ kuruyemişler glisemik indeksi oldukça düşük besinlerdir.
Glisemiks indeks değerlendirilirken beyaz ekmek ve glikoz (işlenmiş şeker) esas alınır. Bu besinlerin glisemik indeksleri oldukça yüksek olup diyet yapan kişilere ve diyabet hastalarına önerilmemektedir.
Glisemik İndeks Nedir?
Tüketilen gıdaların kan şekerini yükseltmesine glisemik indeks denir. Kan şekerini çok yükselten karbonhidratlar yüksek glisemik indekse sahiptir. Bir gıdanın glisemik indeksi 55'ten fazla ise yüksek, az ise düşüktür.
Meyveler ve Glisemik İndeksleri
Elma 38 Muz 62
Kiraz 22 Üzüm 25
Kivi 52 Kuru Üzüm 64
Kayısı 57 Kuru Kayısı 31
Karpuz 72 Kavun 65
Armut 38 Greyfurt 25
Yüksek Meyveler ile Tarçın ya da Süt
Yüksek glisemik indeksli bir meyvenin bir süt ile glisemik indeksi düşmektedir. Aynı şekilde meyve porsiyonlarında tarçın kullanımı da glisemik indeksi düşürür.
Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
Editör: TE Bilisim