Diyabetli oranı, Dünya çapında giderek artmaktadır. Uzmanlar, diyabet hastalarını sık sık uyarıyor ve nasıl beslenmeleri gerektiği konusunda önemli tüyolar veriyor. Uzman Diyetisyen Emel Yılmaz da diyabet hastalarının yaz aylarındaki meyve ve sebze tüketimi hakkında tüyolar verdi ve önerilerde bulundu.

İstanbul Times Haber Merkezi/Eda Güler

Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli

Diyabet hastaları öncelikle uzun süre aç kalmamaya dikkat etmelidir. Gün içerisinde sık sık ve az öğünler tüketilmelidir. Bu öğünlerdeki besin içeriği basit şeker yerine kompleks karbonhidrat olmalıdır. Meyve öğünlerinde ise yüksek glisemik indeksli meyveler yerine düşük glisemik indeksli meyveler yer almalıdır. 


Yemekler Nasıl Pişirilmeli

Karbonhidrat içeren besinler de kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir. Önemli noktalardan biri besinlerin nasıl pişirildiğidir. Diyabet hastaları, yemeklerinde haşlanmış ve buharda hazırlanmış yemeklere ağırlık vermeli ve kızartma gibi yağlı yemekleri en aza indirmelidir. Haşlanmış besinlerin glisemik indeksi, kızartılmış olanlara göre çok daha düşüktür.

Glisemik İndeksi Düşük Olan Besinler

Kabak, brokoli, karnabahar, soğan, turp, biber, ıspanak, domates, et, balık, tavuk, yumurta gibi yiyecekler ve badem, ceviz, fındık içi gibi çiğ kuruyemişler glisemik indeksi oldukça düşük besinlerdir. 

Glisemiks indeks değerlendirilirken beyaz ekmek ve glikoz (işlenmiş şeker) esas alınır. Bu besinlerin glisemik indeksleri oldukça yüksek olup diyet yapan kişilere ve diyabet hastalarına önerilmemektedir.

Glisemik İndeks Nedir?

Tüketilen gıdaların kan şekerini yükseltmesine glisemik indeks denir. Kan şekerini çok yükselten karbonhidratlar yüksek glisemik indekse sahiptir. Bir gıdanın glisemik indeksi 55'ten fazla ise yüksek, az ise düşüktür. 


Meyveler ve Glisemik İndeksleri

Elma 38                                  Muz 62 

Kiraz 22                                  Üzüm 25

Kivi 52                                    Kuru Üzüm 64

Kayısı 57                                 Kuru Kayısı 31

Karpuz 72                               Kavun 65

Armut 38                                Greyfurt 25


Yüksek Meyveler ile Tarçın ya da Süt 


Yüksek glisemik indeksli bir meyvenin bir süt ile glisemik indeksi düşmektedir. Aynı şekilde meyve porsiyonlarında tarçın kullanımı da glisemik indeksi düşürür.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)


Editör: TE Bilisim