Ameliyattan önce:

Alanında uzman bir estetik cerrah ile görüşüp, hatta birkaç tane ve iyice araştırıp bilmeniz gerekenleri öğrendikten sonra ameliyat olmaya karar verdiyseniz ameliyat için hazırsınız demektir. Şimdi geldi burun estetiği ile ilgili en önemli ipuçlarını öğrenmeye. İşte size burun estetiği ile ilgili 10 ipucu:

1. Burun estetiği ameliyatınızdan iki hafta önce ve iki hafta sonra herhangi bir aspirin, ibuprofen, E vitamini ve bitkisel takviyenin kullanımını durdurmanız önemlidir.

2. Ameliyattan en az iki ila dört hafta önce sigara içmeyi bırakın. Nikotin iyileşmeyi yavaşlatır.

3. Mümkünse ameliyat tarihinizden önce kullanmanız gereken ilaçları temin edin.

4. Elinizde bol miktarda dudak kremi ve soğuk içecekler olduğundan emin olun. Ağzınızdan nefes alacağınız için çok kuru olacaktır.

5. İlk iki gününüzde ya da gecenizde yardımcı olmak için bir akraba ya da arkadaşınızdan yardımını alın. Destek almak, içeceklerinizi ve yumuşak yiyeceklerinizi almak için bir kişi ve ilaçlarınızı aldığınız zaman ve daha fazlasına ihtiyacınız olduğunda takip edebileceğiniz bir kişi olması sizin için çok iyi olur.

6. Siz ve doktorunuzun, istedikleriniz ve istemediklerinizin burnunuza tam olarak uygulandığından emin olun. Konuşun yani isteklerinizi tam olarak dile getirin, yoksa daha sonra pişman olabilirsiniz. Sizin için doğru doktoru bulduğunuz emin olmak için iyice araştırıp, hatta imkanınız varsa referans alın.

7. Eğer kendinizi endişeli hissediyorsanız, korkularınızı hafifletmek ve daha fazla soru sormak için doktorunuzla başka bir randevu daha alın.

8. Ameliyattan sonra ulaşımınızı düzenleyin. Buru estetiğinden sonra kendinizi eve bırakamazsınız.

9. Ameliyattan önce yapılması gereken yorucu işleriniz varsa yapın. Çünkü ameliyattan sonra en az üç hafta ağır kaldırmaktan ve ağır işlerden kaçınmak zorunda olacaksınız.

10. Evden giymek için rahat kıyafetler getirin. Önden düğmeli gömlekler, başınızdan çekmeniz gereken üstlerden çok daha iyidir.

Ameliyattan sonra:

1. Şişliği azaltmak için uyurken başınızı yüksekte tutun.

2. Burnunuza çarpmaktan kaçının (evcil hayvan, yatak ve küçük çocuklara dikkat edin), egzersiz yapmaktan ve iki hafta boyunca zorlanmadan kaçının ve doktorunuz ile olan randevularınızı sakın ihmal etmeyin.

3. Burun ucundaki sıvı tutulumunu en aza indirmeye yardımcı olmak için düşük tuzlu bir diyet tavsiye edilir. Bu diyet türü ameliyattan önceki gün başlamalıdır.

4. İlk hafta ya da iki hafta boyunca yumuşak yiyecekler yiyin.

5. Burun işinden sonra, dört hafta boyunca gözlük takmayın. Mümkünse lens kullanmanız tavsiye edilir. Gözlük burun köprünüze zarar vererek iyileşmenize engel olabilir.

6. İyileşmeyi ve şişmeyi önlemek için ameliyattan birkaç ay sonra güneş koruyucu ve şapka kullanın.

7. Doktorunuza burnunuzu, tıkanıklığınızı ya da ortaya çıkabilecek burun ile ilgili herhangi bir sorunu nasıl en iyi şekilde kontrol edebileceğinizi sorun.

8. Ağrınız olursa, sadece cerrahınızın size yazacağı ilaçları kullanın. Ağrının artmasına izin verirseniz, tekrar kontrol altına almak zor olabilir.

9. Uykunuzu düzenli olarak alın. Uyku iyileşmeyi hızlandırır, bu sayede çok daha hızlı bir süre içinde iyileşebilirsiniz.

10. Burnunuzun şekli haftalar, aylar, hatta bir ya da iki yıl boyunca iyileşme devam edeceği için, başlangıçta gördüğünüz şeklin zamanla çok daha iyi olacağını unutmayın.

Burun estetiği hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Op. Dr. Güncel Öztürk sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim