Panik atak,yoğun kaygı,korku,sıkıntı  gibi duyguların birden bastırmasıyla ve nöbetler şeklinde ortaya çıkan psikolojik bir rahatsızlıktır.

Panik atağa yatkınlığı olanlar(norötizm) olumsuz duygular yaşamaya yatkınlık,kaygı duyarlılığı,çocuklukta cinsel ve bedensel sömürü yaşantılarının olduğuna ilişkin bildirimler.Kalıtımsal ögeler, sigara ve bağımlılık yapan maddeler ,kendini  suçlu hisseden,(obsesif)  bipolar bozukluğu olan kişilerde panik bozukluğu  görülme olasılığı daha yüksektir. Panik bozukluğun ortalama başlangıç yaşı 20-24yaşlarıdır.Belirtilerin bir kısmı çocukluk yıllarında başlar ve 45 yaşından sonra görülme oranı genellikledüşüktür.iki tür panik atağı vardır:Beklendik ve beklenmedik. Beklendik panik atakları, somut, görünür tetikleyici etkenin olduğu ataklardır. Beklenmedik panik atakları ise görünür bir tetikleyecisinin  olmadığı,kişi uykudan uyanırken (noktürnal panik atağı)ya da dinlenirken ortaya çıkan ataklardır.

Panik atağın belirtileri; dakikalar içinde doruğa ulaşan o sırada bedensel ve bilişsel  13 belirtiden oluşan bu sıralamalardan en az dördünün ortaya çıktığı ,birden yoğun bir korku ve kaygının,içsel sıkıntının bastırdığı bir durumdur.

Çarpıntı ,kalbin sert ve hızlı artması,

terleme,titreme,üşüme,

 nefes almada güçlük çekme, boğuluyor gibi olma,

 göğüste daralma,ağrı sıkışma,

 bulantı ,karın ağrıs çekme,geğirme,

baş dönmesi,sersemlik,bayılacak gibi olma,

ürperme ,ateş basması,

vücut uyuşma ya da karıncalanma duyumları ,

kendine yabancılaşma, kendinden kopma (depersonalizyon)

içinde bulunduğu çevrenin gerçek olmadığını düşünme, gerçekdışılık (derealizasyon) ölüm korkusu ya da ölmekten korkmak,

denetimini yetirme veya çıldıracağını düşünmek                                                                  

Tedavi ve çözüm önerileri:

Kişilere birtakım ön muayene ve testler yapılarak herhangi bir kalp,damar  ya da solunum rahatsızlıkları olup olmadığı uzmanlar tarafından teşhis edildikten  sonra hastaya endişe ve korku yaşatan duyguları yok etmek için antidepresan ilaçları tedavi için uygulanabilir akabinde  ilaç tedavisi yanında egzersiz ve terapi de önerilebilir. Bunların dışında atak esnasında derin nefes almaya kendinizi zorlamayın,nöbet geçene kadar bir torbaya soluk alıp- verin,bir yere oturup dinlenmeye çalışın,tartışmalardan ,sigara,alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durun. Bu durumun geçici olduğunu ,endişelenecek bir durum olmadığına dair kendi kendinize birtakım telkinlerde bulunun.