Radyo Televizyon Üst Kurulu ( RTÜK), televizyon ve radyolarda Kürtçe reklam verilmesine imkân sağlayan yönetmelik değişikliğine gitti. TV’lerde Kürtçe reklama izin verecek değişikliğe RTÜK’ün CHP ve MHP kontenjanından seçilen 3 üyesi karşı çıktı. AK Parti’nin seçtirdiği beş üyenin oyları değişikliğin kabulü için yeterli oldu.

Radyo ve televizyon yayınlarını yeni baştan düzenlemek için harekete geçen RTÜK, yönetmelik değişikliği üzerinde çalışmalara başladı. Geçen hafta yapılan toplantıda ‘Radyo Televizyon Yayın Hizmetleri Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik’ taslağı ele alındı. Taslakta en dikkat çekici düzenlemelerden birisi Kürtçe reklamın önünü tıkayan ‘Türkçenin dışındaki diller’de reklam konusunda oldu. İktidar kotasından seçilen RTÜK üyelerinin destek verdiği değişikliğin görüşülmesi sırasında tartışma yaşandığı öğrenildi. CHP ve MHP’nin seçtirdiği RTÜK üyeleri, Kürtçe reklam yayınına karşı çıktı. Yapılan oylama sonucunda ise üç muhalif oya karşın, beş üyenin oylarıyla Kürtçe reklama yeşil ışık yakıldı. Böylece, sadece Kürtçe yayın yapan TV’ler değil, bütün televizyon kanallarında Kürtçe reklam yayımlanmasının önü açıldı. Yönetmelik taslağının yürürlüğe girmesinin en az 2 ayı bulması tahmin ediliyor.

RTÜK, yeni bir Kürtçe TV kanalına da yayın hakkı verdi. Muhalefet temsilcisi üyelerin Hizbullah’a yakın olduğunu öne sürdüğü ‘Çağrı’ isimli kanala yayın hakkı çıktı. (Radikal)

Editör: TE Bilisim