Zeytinburnu Belediyesi Bilgi Evleri’nin düzenlediği 9. Geleneksel Kitap Okuma Yarışması’nın kitap listeleri açıklandı. 08 Nisan – 18 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan yarışma edebiyat dünyasının değerli yazarlarının seçkin eserleriyle yapılacak.

Okumak… En basit anlatımıyla hayatımızı anlam katarak yaşamaktır. Nefes alıp verirken diğer canlılardan bizleri ayıran en belirgin vurgumuzdur. Hayata söz ile başladığımızı belirterek ve söz sanatı icra ederek şiiriyle, hikayesiyle, masalıyla, romanı ve deneme ile her türlü okuma olduğunu idrak etmeliyiz. Okumak eylemi ile sınırların kaldırıldığı bir dünya haritasında başka topraklara giderek rengini suyunu görmek, havasını kokusunu hissetmek, seslerini duymak ve kültürlerini birebir yaşamış gibi idrak etmek mümkün. Dünyayı tanıma ve anlama için okumanın ‘sevimli’ şartlardan biri olduğunu vurgulamak zorundayız. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da okuma ve anlam üzerine değindiği konuşmasında “Günümüzde en büyük gücün bilgi olduğunu, buna ulaşmak için en önemli yolun da kitap okumaktan geçtiğini” belirtti.

Duyuruların 18 Martta başladığı 9. Geleneksel Kitap Okuma Yarışmasının kitapları ‘Okuma ve Anlam’ üzerinde yoğunlaşarak okuyucular açısından her biri ayrı yeri olan yazarların önemli ve tekrar okunduğu her defasında ayrı anlam güzelliği katan eserlerden oluşurken Bilgi Evleri tüm kitapseverleri bu büyük yarışmada buluşturmak istiyor. Alanında uzman eğitimci ve akademisyenlerin önerileri de dikkate alınarak hazırlanan ve her bir grup için 7 kitaptan oluşan listelere Zeytinburnu Belediyesi’nin resmi web sitesinden ve Bilgi Evleri’nden ulaşılabilir.

Yarışmada yer alacak katılımcılar, listelerde bulunan kitapları Bilgi Evleri’nden, 5 gün süreyle, ödünç alabilecekler. Ayrıca yarışmacılar, yayınevi, yazarı ve basım sayısı aynı olmak koşuluyla kitapları kendi imkânlarıyla da temin edebilirler.

İlköğretim 4. sınıftan itibaren Zeytinburnu’nda okuyan, oturan ya da çalışan herkesin katılabileceği yarışmaya 27 Nisan 2012 Cumartesi gününe kadar kayıt yaptırılabilecek.

Her yıl olduğu gibi bu yılda kitap listesi titiz bir çalışma ürünü sonucunda hazırlandı. Listede yerli yabancı yazarların birbirinden değerli, nitelikli eserleri mevcut. Kamuoyu tarafından tanınan yazarların kıymetli eserlerinden neler yok ki?

Küçüklüğümüzde okuduğumuz tarihi masallarımızın tadını bulamamaktan şikâyet edenlere çocuklar için uzaklara ve eskilere gitmeden şair üslubuyla Bestami Yazgan’ın ‘Olimpiyat Ormanı’, hakkında 5 ayrı dünya ve yerel olmak üzere üniversitede bilimsel çalışma hazırlanmış çocuklar için yazdığı eserleriyle dünya dillerine çevrilerekten tüm çocukların sevgilisi olmuş Mevlana İdris’in haylaz çocuklara hitaben yazdığı ‘Vay Canına’sı, aramızdan ‘erken’ ayrılmasına rağmen kısa ömrünü verimli geçirerek edebiyat tarihimizde engin bir yer bırakan, şiir ve çocuk dediğimiz an ilk akla gelen isimlerden Cahit Zarifoğlu’nun ‘Hüt Hüt’ isimli başkan kuşun önderliğinde kuşların serüvenini anlattığı ‘Kuşların Dili’ni, Çizim dâhisi Hasan Aycın’ın gelenekten yoğrularak ele aldığı çağdaş romanı ‘Esrarnâme’ si, sevgi ve doğa temelinde ilkel bir yaşam için ormandan kaçıp insanların arasına kaçan köpeğin yabani insan ile yabani hayvan arasındaki münasebetini anlatan Jack London’un ‘Beyaz Diş’ i, modern çağımızın en büyük yitiği adaleti sık sık vurguladığı eseriyle Mustafa Kutlu’nun yakın zamanda filmi çekilmiş ‘Uzun Hikâye’ si, eserlerinde insanların birbirine ve de öncelikle kendilerine karşı itiraf edemediği duygu ve düşüncelerini betimlemesiyle iz bırakan yazarımız Sabahattin Ali’nin her defasında sanki ilk defa okumuyormuş hissi verdiren kült romanı ‘Kürk Mantolu Madonna’ sı, Kırgız topraklarının dünyaya sunduğu yazarı Cengiz Aytmatov ‘un Orta Asya topraklarının geçmişteki kötü tecrübelerini anlattığı ‘Elveda Gülsarı’ sı, Cumhuriyet döneminde yurdumuz Batıyı fiilen kovmuş gibi görünmesine rağmen kültürüyle işgal edilmiş bir yurdun insanlar üzerindeki olumsuz etkisini anlatan deneme türünün usta yorumcusu Rasim Özdenören’in unutulmaz eseri ‘Gül Yetiştiren Adam’ ı adlı eserler başta olmak üzere diğer önemli kitaplarla birlikte 9. Kitap Okuma Yarışmasına tüm Zeytinburnulu hemşerilerimizi bekliyoruz.

9. Geleneksel Kitap Okuma Yarışması Kitap Listesi
1. Grup Kitapları (4 ve 5. Sınıflar)
No Kitabın Adı Yazarı Yayınevi
1 Olimpiyat Ormanı Bestâmi Yazgan Nar Çocuk
2 Vay Canına Mevlânâ İdris Zengin Uçurtma Yayınları
3 İstanbul'un Sırrı Gülçin Tunalı Koç Erdem Yayınları
4 Zaman Bisikleti Bilgin Adalı Can Çocuk
5 Masal Doktoru Sevgi Bahçesinde Yusuf Dursun Nar Çocuk
6 Güldüren Uçurtma Muzaffer İzgü Bilgi Yayınevi
7 Gülibik Çetin Önür Can Çocuk

2. Grup Kitapları (6,7 ve 8. Sınıflar)
No Kitabın Adı Yazarı Yayınevi
1 Yılkı Atı Abbas Sayar Ötüken Neşriyât
2 Kuşların Dili Cahit Zarifoğlu Beyân Yayınları
3 Deyim mi Demeyim mi ? Melek Çe Uğurböçeği Yayınları
4 Esrârnâme Hasan Aycın İz Yayıncılık
5 Beyaz Diş Jack London İthâki Yayınları
6 Yaşlı Adam ve Deniz Ernest Hemingway Bilgi Yayınevi
7 Gümüş Kanat Cahit Uçuk Bilge Kültür Sanat

3. ve 4. Grup Kitapları (Lise ve Yetişkinler)
No Kitabın Adı Yazarı Yayınevi
1 Uzun Hikâye Mustafa Kutlu Dergâh Yayınları
2 Semerkant Amin Maalouf Yapı Kredi Yayınları
3 Satranç Stefan Zweig Can Yayınları
4 Elvedâ Gülsarı Cengiz Aytmatov Ötüken Neşriyat
5 Muhayyer Ramazan Dikmen Hece Yayınları
6 Kürk Mantolu Madonna Sabahattin Ali Yapı Kredi Yayınları
7 Gül Yetiştiren Adam Râsim Özdenören İz Yayıncılık
 
Editör: TE Bilisim