Tüm yaşamını barışa, şarkılarına ve çocuklara adamış, arkasında adam olacak çocuklar bırakarak, 13 yıl önce aramızdan ayrılmış olan Barış Manço Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen “Barışa Özlem” isimli programla anıldı.

Sunuculuğunu Yekta Kopan’ın yaptığı programa, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ali Yaşar Yurdabak’ın yanısıra Barış Manço’nun oğlu Doğukan Manço, eşi Lale Manço ve 7’den 70’e Barış severler katıldı. Anma gecesine, Grup Seksendört’ün Manço repertuarından seslendirdiği şarkılar damgasını vurdu.

O, SON YÜZYILIN MÜZİK KAHRAMANI

Programda Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi fuaye alanı, Manço’nun fotoğrafları ve kişisel eşyalarından oluşan “Yaşamın Tanıkları” isimli sergiye de ev sahipliği yaptı.  Geceye, Barış Manço’ya yönelik çalışmalarıyla adından bahsettiren Semih Çelik de katıldı. Çelik, Manço’yu anlatmanın zor olduğuna dikkat çekerek, "Son yarım asırda Barış Manço gibi adam zor görürsünüz. Son yüzyılın müzik tarihindeki kahramanı da Türk Milletine nasip olmuştur. O ölünce unutulmamak için yaşarken hayatta çok büyük izler bıraktı. Kimi zaman çağdaş bir Karacaoğlan, kimi zaman çağdaş bir Yunus, yer yer Pir Sultan olan bu büyük bir sanatçıdır. Manço modern bir rock şairi  ve  Türk kültürünün DNA'sını taşıyan bir modeldir.” dedi.

Barış Manço’yu karşılıksız sevginin ve hak edene sınırsız saygının adı olarak niteleyen Çelik, "Televizyonculukta özgünlüğün ve dinamizmin gerçek adı. Sanatta yenilikçiliğin ve mükemmeliyetçiliğin adı. Her devrin devi olabilmenin kısa ve öz adı Barış Manço'dur" diyerek 3 kuşağa kendini sevdiren tek sanatçı olduğunu sözlerine ekledi.

DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

Gecede, Doğukan Manço’nun samimi anlatımı ve  belgesel tadında hazırladığı video görüntüleri de katılımcılara sunuldu. Manço’nun Moda’da müze haline getirilen evinden görüntülerin izlenmesinin ardından, Doğukan Manço “Babam Barış Manço” konulu duygusal bir konuşma yaptı. Oğul Manço, “O benim için 4 harfli bir kelime ‘Baba’ demek. Babamın gerçek adı Tosun Yusuf Mehmet Barış’tır. İsminin Tosun olmasının nedeni 5 buçuk kilo doğmuş olmasıdır. Türkiye’de Barış ismini taşıyan ilk adam babamdır. Yaşadığı dönemin Tarkan’ıdır o. Babam yıllar boyunca çalıştı. Onu çok az gördüm. Onunla geçirdiğim 17 yıl paha biçilemez, anlatılamaz. Onu en çok yaşadığım yaşlar “16-17’li yaşlarım. Her şeyimi konuşabildiğim yıllardır.” diyerek, onunla yaşadığı son anısını ve babasına olan özlemini katılımcılarla paylaştı. Doğukan Manço, izleyicilerden, babasının yüzlerde tebessüm ve ağızlarda Manço şarkılarıyla anılmasını istedi.

ADAM OLMUŞ ÇOCUK BATUHAN AYDAR

7’den 77’ye  programıyla kendi dönemindeki her çocuğun aklında, zihninde, kalbinde yer edinmiş olan Manço’nun adam olmuş çocuklarından Batuhan Aydar da katılımıyla programa renk kattı. Bir zamanlar kendisine istediği renk diş fırçasının yanı sıra bir de 10 puan vermiş olan Manço için Aydar, “O programa çıkacağım gün çok ağlamıştım, utanmıştım, döndükten sonra programa tekrar gitmek için ağladım. Onu orda ilk gördüğümde heyecanlanmıştım. Sohbetimizi görüntülerden hatırlıyorum. Bana “Annen baban sigara içiyor mu” diye sordu, kendisi sigaraya karşıydı. Bende onun izinden gittim, sigaraya hiç bulaşmadım” diye konuştu.

O  ÖLMEDİ, ÖLMEYECEK

Manço’nun 7’den 77’ye programından kesitlerinde sunulduğu gecede, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, dünyanın dört bir yanına ayak basmış Barış Manço adına ailesine “Çağdaş Evliya Çelebi Ödülü” verdi. Yeniay, “Kağıtlarda yazılı kalırsanız, solar gidersiniz. Kalplerde yer edinirseniz, bugünkü gibi yarınlar da da ölümsüzleşirsiniz. Türk milletinin ortak değerlerinin ete kemiğe büründüğü haldir Barış Manço. Gerçekten özel bir figürdür. Hepimiz kendimizden bir şey buluruz. Güzel olan şeylere hasretlerde böyledir. O bizim Barış abimiz. İyi ki var. Ölmedi, ölmeyecek” diye konuştu.

Programda duygusal anlar yaşayan Barış Manço’nun eşi Lale Manço ise, ev sahibi Küçükçekmece Belediyesi ve katılımcılara teşekkür ederek, “Yüreklerinize sağlık. Bu sevgiyi inşallah hep beraber her zaman  taşıyacağız. Hep bu sahnelerde onu anıp, şarkılarını nesilden nesile aktaracağız” diyerek, duygularını ifade etti.


OĞUL MANÇO’DAN DJ PERFORMANSI

Manço’nun büyük oğlu Doğukan Manço’nun  canlı DJ performansıyla renklenen gecede oğul Manço babasının “Yaz Dostum, Anlıyorsun Değil Mi, Arkadaşım Eşek, Kara Sevda” şarkılarını kendisine özgü düzenlemesiyle çaldı. Dillere destan Manço şarkılarına, katılımcılar hep bir ağızdan eşlik etti.

Geceye ise, Grup Seksendört konseri damgasını vurdu. Sahneye kendi şarkılarının yanısıra ve Manço şarkılarından oluşan özel repertuarla çıkan grup, katılımcıları coşturdu.

 

Editör: TE Bilisim