Ardahan ili merkezine bağlı, 21 köyden meydana gelen bölgenin adıdır Hoçvan. 

Hoçvan baba ocağı.

Hoçvan kısır dağı eteğinde ağlayan bir ana kucağı... 

HOÇ-FED ise Hoçvan bölgesinin metropollerde kurulan dernekler tarafından oluşturulmuş bir federasyondur. Yani Hoçvan Dernekler Federasyonu kısa adı; HOÇ-FED olarak bilinen derneğin adıdır. HOÇ - FED Cumartesi akşamı İstanbul’un göbeğinde Salon Figaro’da eğitime destek gecesi düzenledi. 

Hoçvanlılar ilk defa bir kadın başkan ile bir organizasyona imza attılar. Bu bağlamda tebrik edilecek bir husus. HOÇ - FED Salon Figaro’da düzenlediği geceyi merak edenlere şimdiden belirtmek gerek ki  coşkulu bir o kadar da  kalabalıkla Hoçvanlılara yakışır bir geceye imza attılar. Davete birçok siyasi parti temsilcileri katılım gösterdi. Özellikle HDP temsilcilerinin  bulunması ise heyecanla karşılandı. Bunun yanı sıra bölge dernek başkanları ve yönetimleri, basın mensupları, yazarlar, işadamları ve tabiki de olmasa olmaz Hoçvan gönül dostları  ile davet salonu doluydu. Ama buradan da davetlilerin salonu doldurması yani sıra geçmiş gecelerden gördüğümüz profillerinin fazla katılım göstermemeleri gözlerden kaçmadı. Bu konun yeni yönetimin ilk deneyimleri olmalarından kaynaklı olabileceğini düşünüyorum. 

GECENİN KAHRAMANLARI; FOLKLOR EKİBİ OLDU 

Yıllardır folklor ekibinin kurulması için çalışmalar olmasına rağmen sonunda bu hayal gerçekleşmesi Hoçvanlı gönül dostlarını mutlu etmişti. Ve sunucu tarafindan sahneye davet edildiklerinde davetlilerin heyecanı alkışlarla kendisini belli ediyordu. 

SUNUM VE SES SİSTEMİ SINIFTA KALDI 

Bu kadar çok emek harcanan bir organizasyonda ufak bir detay olarak görülse de bence en çok önem arz eden bir durumdur; ses ve sunum. Başta konuşmasını yapan başkan Türkan Yılmaz olmak üzere tüm sahne alan sanatçılar ses sisteminin azizliğine uğradı. Ve sunumu yapan arkadaşımızın da rahatsız olmasından dolayı geceyi ağır aksak bir şekilde götürmesi geceye gereken heyecanı katamamış oldu. Neyse ki arkadaşımız da hoçvan gönüllüsü olduğundan kendisine teşekkür etmekten başka bir notumuz olmayacaktır. Bu gibi önem arz eden etkinliklerde her daim profesyonel bir şekilde yaklaşmak gerektiğini savunanlardan olduğum için benim için önem arz ediyor. Çünkü o arkadaşımız gibi diğer Hoçvan’a gönül vermiş sanatçılar sunumdan kaynaklanan aksaklıklardan dolayı sahne alamamış oldular. Bundan dolayı da gelirken gösterdikleri heyecanları sönmüş ve hayal kırıklığına dönüşmüştür. Bir de bunca emek  kadınlar tarafından verildiği düşünülünce  bir ufak eksikler kabul edilmez olunuyor. Cidden haklarınıda teslim etmek gerek Başta Başkan Türkan Yılmaz olmak üzere emek gösteren diğer kadın yöneticilere. 

BAĞIŞLAR HOÇVANIN GELECEĞİNE 

Belirttiğim gibi bu gece eğitime katkı amaçlı bir geceydi. Bu görünen tarafı bir de kendi fikrimce bu gece bir kadın arkadaşımızın liderliğinde ve ülkemizin içerisinde olduğu dayatmacı bir yönetim anlayışının olduğu kadınların yok edildiği,katledildiği bir süreçte özveriyle organize edilmesiydi. Bunca baskıya rağmen önem arz ediyordu. Katkı deyince yine aynı isimlerin olması hem üzücü hem de mutluluğun tarifiydi. Neden mi?  Halen o bilince varamadığımız için üzüldük. Her zaman HOÇ - FED’in yanında olan ailerin heyecanlarını kaybetmemiş olmalarından dolayı sevindim. Özelikle kuşaktan kuşağa kanıtlar gibi HOÇ-FED'e emeği olan bölgenin sevilen simalarından işadami Yakup Süt katılmasa da kardeşi Volkan Süt ve Yusuf Süt gece sonuna kadar yanında oldu. 

HEPİNİZE TEŞEKKÜRLER 

HOÇ-FED'in kurulmasında emeği geçenler ve bugünlere gelmesini sağlayanlar; Osman Avşar, Güven Yılmaz, Yakup Mavzer, Latif Yılmaz, Türkan Yılmaz, Rodibaz, Halit Avşar, Bahattin Kılıç, Bülent Kılıç, Yılmaz Şit, Naim Kaya, Osman Arslan, Şeref Caferoğlu, Adil Özer, Mehmet Sural, İlhan Çelik, Yunus Gökçe, Ayvaz Yıldırım, Naim Demir,  Rahmetli Saim Aktürk, Rahmetli Önder Aktürk, Rahmetli Cengiz Gökçe, Rahmetli Dedo Kılıç, Rahmetli Mustafa Caferoğlu isimlerini daha sayamadığımız. Bir çok isimlerle birlikte şahsımında HOÇ - FED 'in onlarca toplantı ve görüşmelerin ardından kurulması buralara kadar gelmesi mutluluk verici. Tabiki de bu isimler yani sıra başta işadamı Yakup Süt olmak üzere Süt ailesinin de katkılarını unutmamak gerek.  Umarım HOÇ-FED'İN başarıları yarınlara katlanarak devam eder. 

Her zaman HOÇ-FED'İN kuruluşunu hatırlayınca hep aklıma gelen söz;  "Artık hiç bir güç kimliğimizi, dilimizi, kültürümüzü inkar etme kudretini kendinde göremeyecektir."

Editör: TE Bilisim