2005 yılından bu yana kutsal mekanları fotoğraflayan Yalçın, İstanbul’un silüetinde önemli bir yeri olan camileri farklı bir bakışla sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

İstanbul camileri, yedi tepeli şehirle bütünleşmiştir adeta… Etkileyici, kutsal ve olabildiğince görkemli olan bu mekanlar,  mimarların olağanüstü hünerlerini sergiler. Minareleri şehrin tepeleri üzerinde semaya yükselir.  Ramazan aylarında mahya ışıkları süsler bu göğe yükselişleri… Pek çok sanat eserine mekan ve nice  araştırmanın kaynağını oluşturmuştur İstanbul camileri…2005 yılından bu yana İstanbul’un simgelerinden olan camileri fotoğraflayan Fatih Yalçın, eserlerini Küçükçekmece Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Genç sanatçı bu ilk sergisinde, uzun yıllardır gözlemlediği ve çeşitli tarihsel dönemlerde fotoğrafladığı İstanbul camilerinin, iklimle, kentle ve gökyüzüyle ilişkisini ziyaretçilerine aktarmaya çalışıyor. Yağmur ya da kar yağışı altında görülen camiler, başka bir karede martılarla, mahya ışıkları ile ya da insanla iç içe aktarılıyor.  İstanbul’un çeşitli semtlerine dağılmış tarihi camiler, sergide yer alan 52 fotoğraf karesi ile ziyaretçilerine İstanbul Camilerini bir arada görebilme ve tanıyabilme imkanı sağlıyor.

TARİHİ VE MODERN CAMİLER

İlk kez 2005-2009 yılları arasında foto muhabiri olarak çalıştığı dönemde camileri fotoğraflamaya başladığını söyleyen Fatih Yalçın, “Haber için gezerken hep insanları takip ediyorsun ve silüetleri görüyorsun. İstanbul’un silüetinde de camilerin büyük bir yeri var. İstanbul bu bakımdan diğer şehirlerden ayrılıyor. Şehre şöyle bir baktığınızda minaresiz bir alan göremiyorsunuz. Camiler insanlarımızın ibadetlerini yaptığı, belirli bir zamanını geçirdiği yerler. Dolayısıyla İstanbul’da gittiğim her yerde bu silüeti gördüğüm için böyle bir çalışmaya başladım. Tabi sadece silüetleri çekmedim. Tarihi yarımadada yer alan camilerin yanı sıra birçok modern camiyi ve insanların orada geçirdiği anları da fotoğrafladım” diyor.BAŞKANIMIZ GENÇ SANAT

SANAÇILARA ÖNEM VERİYOR

Doğma büyüme Küçükçekmeceli olduğunu ifade eden Yalçın, bunun sergisi açısından da önemli olduğunu düşünüyor: “Benim için ilk sergimin Küçükçekmece’de açılmasının ayrı bir önemi bulunuyor. Çünkü burada yaşayan insanların başka bakış açılarına da ihtiyacı var. Bu nedenle sergimde bilinmeyen şeylere de yer verdim. Örneğin Kılıç Ali Paşa Camii’nde ünlü yazar Cervantes’in duvar işçisi olarak çalıştığını çok az kişi bilir. Serginin bu noktada bilgi veren, gözümüzden kaçanları bize gösteren bir yapısı da bulunuyor. Ayrıca Küçükçekmece düzenlediği kültür sanat etkinleriyle görülmesi gerekenleri insanlarla buluşturan bir ilçe. Bu açıdan hem bir Küçükçekmeceli hem de bir fotoğraf sanatçısı olarak genç sanatçılara sağladığı imkanlar nedeniyle Başkanımız Sayın Aziz Yeniay’a çok teşekkür ediyorum”İlk sergisini açmanın heyecanını yaşayan Yalçın duygularını ise şöyle ifade ediyor: “Tabi yoğun bir süreç oldu. İlk sergim olduğu için tatlı bir heyecan yaşıyorum. Açıkçası bu beni daha da fazla fotoğraf çekmeye itiyor. Bu işi yapmaya devam etmem konusunda bana şevk veriyor. Çalışmalarınız sergilendikçe eksiklerinizi de görüyorsunuz. İlk sergim bu bakımdan bana önemli bir tecrübe kattı diyebilirim”Küçükçekmeceli ziyaretçileri tarafından ilgiyle karşılanan “İstanbul Silüetinde Camiler” sergisi, 3 Eylül tarihine kadar Küçükçekmece Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde görülebilecek.

FATİH YALÇIN KİMDİR?

1983 yılında, İstanbul’da doğdu.  2001 yılında girdiği Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde okurken çeşitli yerel gazete ve sektörel dergilerde muhabirlik, fotomuhabirliği yaptı. 2005-2009 tarihleri arasında Hürriyet Gazetesi’nde fotomuhabiri olarak çalıştı. 2005 yılında,  İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği’nin (İFSAK) düzenlemiş olduğu Genç Fotoğrafçılar Festivali’nde  İstanbul Silüetinde Camiler konulu fotoğraf çalışması sergilendi. Çeşitli fotoğraf yarışmalarında mansiyon ve sergileme ödülleri bulunan fotoğrafçının ilk sergisi de yine İstanbul Silüetinde Camiler konusu üzerine Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi Sergi Salonu’nda  açıldı.
Editör: TE Bilisim