‘Kentte eşitlik, bireylerin özgürce dolaşabileceği kamusal alanlar ve herkesin erişebileceği engelsiz bir kent’ hedefiyle çalışmalarını sürdüren Küçükçekmece Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, özel gereksinimli bireyler ve aileleri için dayanışma yemeği düzenledi. Dünya Engelliler Günü kapsamında, ilçede faaliyet gösteren Kumsal Özel Eğitim Uygulama Okulu bünyesinde hizmet verecek olan ‘Spor Salonu ve Uygulama Sınıfı’nın açılışı da gerçekleştirildi. Başkan Çebi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajında, “Asıl engel eşitsizliktir. Herkesin sinemaya gidebildiği, parklarda, sokaklarda gezebildiği bir Küçükçekmece’ye ulaşana kadar durmadan çalışacağız” ifadelerine yer verdi.

 Beklenti ve İhtiyaçlarını Dile Getirdiler

 Engellilerin kent hakkına sahip çıkarak, onları kent yönetimine dahil etmek amacıyla Küçükçekmece Nikah Sarayı’nda düzenlenen yemeğe, bine yakın özel gereksinimli vatandaş ailesiyle birlikte katıldı. İlçede ikamet eden vatandaşlar, Küçükçekmece ilçe protokolü ile bir araya gelerek, ihtiyaç ve beklentilerini dile getirdi. Görme engelli Avukat-Yazar Eşber Yağmurdereli, engelli ve ödüllü sporcular; Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Baş Antrenörü Sedat İncesu, İBB sporcusu Nazmi Aşkın ve Caner Aşkın, İBB Paralimpik yüzücüsü Beytullah Eroğlu ile Elif İldem de katılımları ve toplumsal farkındalık mesajlarıyla geceye destek verdi.

 Kemal Çebi: En Büyük Engel Eşitsizlik

 Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, gerçek olan tek engelin eşitsizlik olduğuna dikkat çekerek, “ Kente saygı, kente sevgi ve kentte eşitlik için öncelikle engelleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. Sizlerin sosyal hayat içinde daha etkin bir rol oynamanızı sağlamak önceliklerimiz arasındadır. Üretimi yapılmakta olan ve yapılacak her yatırımın engelsiz olması için kriterler ve şartlar belirledik. Herkesin sinemaya gidebildiği, parklarda, sokaklarda gezebildiği bir Küçükçekmece’ye ulaşana kadar durmayacağız. Sizlere eşit ve adil bir kent kurmak için durmadan çalışacağımın sözünü veriyorum” diye konuştu.

 Eşber Yağmurdereli: Bilgiye Ulaşmaktan ve Mücadeleden Vazgeçmeyin

 Avukat - Yazar Eşber Yağmurdereli, engellilerin okumaktan ve kendini geliştirmekten vazgeçmemesi gerektiğini söyleyerek,''Eğitimin aslı bilgiye ulaşma meselesidir. Bilgiye ulaşmak günümüzde herkes için daha kolay. Günümüzde, teknoloji o kadar gelişti ki ulaşamamak bizim engelimizle alakalı değildir. Bilgi özgürleştirir, bağımsız kılar. Hayat bir mücadele alanı. Bizler bu alana biraz daha geriden başladık. Yarışmazsanız ezilirsiniz. Mücadeleyi sürdürmeye devam edin'' dedi. 

 Sedat İncesu: Engelleri Sporla Aşın, Hareket Edin

 Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Baş Antrenörü Sedat İncesu, engellerin sporla aşılabileceğine dikkat çekerek, katılımcılara,  ‘’Anadolu Efes’ten yetişmiş, profesyonel bir basketbolcu iken çok ciddi bir sakatlık geçirerek, basketbol hayatıma son verdim. Yaşadığım travma beni adeta dönüştürdü. Ben en büyük başarıların arkasında ciddi travmalar olduğuna inanıyorum. Hareketten ve spordan vazgeçmeyin’’ sözleriyle seslendi.

İBB sporcusu Caner Aşkın’ın babası Nazmi Aşkın, oğlunun 9 yaşından itibaren yüzde yüz sporla yaşama geri döndüğünü ifade ederek, engellerin sporla aşılabileceği mesajı verdi.

 Milli Yüzücüler Ailelere Seslendi: Engel Olmayın, Destek Olun

 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda ülkemizi temsil etme hakkı kazanan ve şuan da ‘klinik psikoloji’ dalında yüksek lisansını gerçekleştiren milli yüzücü Elif İldem ise ailelere; ‘Bize engel olan düşünceler ve davranışlar sonucu bir kafesin içinde yaşamak zorunda kalıyoruz. Bu konuda ailelere büyük görevler düşüyor. Bana ailem hiçbir zaman sen engellisin yapamazsın demedi. Çocuklarınıza engel olmayın, destek olun’ çağrısı yaptı.

 Beytullah Eroğlu: Özgüvenimi Yüzme İle Kazandım

 Dünya ve Avrupa Yüzme Şampiyonu Beytullah Eroğlu'da özgüvenini yüzme ile kazandığını belirterek, “ Sıkıntılarıma rağmen, ailem bana her zaman destekçi oldu. Onların desteğiyle yüzmeye başladım. Yüzme sayesinde her şeyimi yapar hale geldim, özgüven kazandım. Tek yaşıyorum. Tüm ailelere çocuklarını spora yönlendirmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

 Engel Tanımadan Keyifli Dakikalar Geçirdiler

 Programda, engelli bireyler, engel  tanımayan sahne performanslarıyla büyük beğeni topladı. Özel çocukların, enstrüman resitali ve Gülseren Özdemir Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrenci annelerinden oluşan halk oyunları ekibinin gösterileri de ilgiyle izlendi. Programda vatandaşlar keyifli dakikalar geçirdi.

 Özel Spor Salonu ve Uygulama Sınıfı Açıldı

 Engellilere yönelik hizmetleriyle fark yaratan Küçükçekmece Belediyesi tarafından,  Kumsal Özel Eğitim Uygulama Okulu bünyesinde faaliyet gösterecek olan ‘Spor Salonu ve Uygulama Sınıfı’nın açılışı da geniş bir katılımla gerçekleştirildi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla hayata geçirilen uygulama sınıfı, 30 metrekare alanda, mutfak, lavabo, banyo, salon, yatak odasından oluşan mini bir ev üzerine kuruldu. 100 metrekare alana kurulu yumuşak zeminden oluşan mini spor salonunda ise, öğrencilerin basit jimnastik hareketleri ile bedensel aktivite yapmaları hedeflendi.

 Etkinlikler Gün Boyunca Devam Etti

 İlçede gün boyunca devam eden etkinlikler kapsamında, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi Osman Solakoğlu Spor Salonu’nda düzenlenen programda özel çocuklarla bir araya geldi. Çocuklar, Başkan Çebi’ye büyük ilgi göstererek, sportif gösteriler ve güne özel etkinliklerle keyifli dakikalar geçirdi. 

 Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim