Seminere, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr.Turgut Mermertaş, Belediye Sağlık İşleri Müdürü Sevin Köker, Derman Rehabilitasyon Bakımevi Yönetim Kurulu Başkanı Seyfettin Polat, Başkan Vekili Nusret Kırerler, Genel Koordinatör İbrahim Köse, İstanbul Halk Sağlığı Anadolu Yakası Müdürü Gani Orhun, Kartal Mahalle Muhtarları, Türk Anneler Derneği Kartal Şube Başkanı Kadriye Mucur ile Yönetim Kurulu, Belediye Sağlık İşleri çalışanları ve belediye personeli katılırken seminere Kartallı vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

 

Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Mermertaş, kurum olarak 2009 yılında göreve geldiklerinden itibaren birçok hizmetin yanı sıra, evde ücretsiz sağlık hizmeti verdiklerini dile getirerek, her zaman engelli ve bakıma muhtaçların yanında olduklarını ifade etti. Mermertaş, sağlıklı yaşlanmanın ömrü uzattığına dikkat çekerek, her hastalıkta ve bilhassa yaşlı bakımı konusunda toplumdaki tüm bireylerin eğitim alması gerektiğinin altını çizdi.

 

“Maliyet açısından alzheimer hastalığı; kalp ve kanserden sonra üçüncü sırada yer alıyor”

 

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji A. D. ve Alzheimer Derneği Kadıköy Şube Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nilgün Çınar verdiği seminerde :” Alzheimer hastalığı bilişsel fonksiyonlarda ve günlük yaşam aktivitelerinde ilerleyici kayıp ile giden, bunama yapan hastalıklar içinde en sık izlenen bozukluktur. Genç yaşta başlayan nadir formları olmakla birlikte, alzheimer hastalığı ileri yaş hastalığıdır. Yavaş ilerleme gösteren, sinsi başlangıçlı bir hastalıktır. Yaşlı nüfusun artması ile tüm dünyada görülme sıklığı yaş ile birlikte çarpıcı bir şekilde artmaktadır. Dünyadaki demanslı hasta sayısının 2010 yılı itibari ile 35 milyona yaklaştığı bildirilmiştir. Bu hastaların, yaklaşık 2/3’ ünün AH (Alzheimer Hastalığı) olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde hızla artan yaşam beklentisine paralel olarak, AH giderek daha fazla önem kapsayan bir sağlık problemi haline gelmektedir. Hasta başına yıllık maliyet 17 bin dolar ile 48 bin dolar arasında değişmektedir. AH tanısı için gerekli olan muayene ve tetkiklerin maliyeti hasta başına 557 dolardır. Yaklaşık olarak, 5 milyon AH olan ABD’de, hastalığın yıllık toplam maliyeti 148 milyar dolar olarak tahmin edilmektedir. AH maliyet açısından, kalp hastalığı ve kanserden sonra üçüncü sırada yer almaktadır.” dedi.

Alzheimer hastalığının evreleri ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Nilgün Çınar, şöyle devam etti: ”Preklinik evre, hastalığın klinik bulgularının henüz ortaya çıkmadığı, ancak beyinde patolojik değişikliklerin başladığı dönemdir. Günümüzde hastalığın bu dönemde tanısını sağlayacak metotlar yeterli değildir. Yeni araştırmaların hedeflerinden birisi de pratik ve kolay ulaşılabilir biyobelirteçlerin geliştirilerek hastalığın erken dönemde tanısına olanak sağlamaktır.”

 

“Alzheimer riski kadınlarda daha yüksektir”

Doç. Dr. Nilgün Çınar kadınlarda AH riskinin daha yüksek olduğunu belirterek şöyle devam etti: ” Ah riski kadınlarda daha yüksektir. Bunun da kadınlarda stresin daha çok olması, eğitim durumunun daha düşük olması, hormanal durum, hafıza performansı ve yaşam tarzının önemli rol aldığı bilinmektedir. Risk faktörleri arasında şişmanlık da vardır. Zihinsel bozulma ile ilişkili olarak şişmanlık, demans riskini artırmaktadır. Yağların göbek çevresinde toplanmasına bağlı, santral şişmanlık daha etkilidir. Santral şişmanlık, DM, insülin resistansı, kalp hastalığı, inme dışında tek başına da bunamada etkendir. Uyku bozuklukları, uyku apnesi ile birlikte AH riski artmaktadır. AH tanısı koyarken en önemli şey, hastalığın kanıtlanması ve hastalığın yol açtığı bilişsel yıkımın derecesinin saptanmasıdır. AH’nin, bilişsel yıkıma yol açan diğer klinik durumlardan ayrılması gerekmektedir. Demansa benzer klinik tablolara en önemli iki örnek deliryum ve depresyondur.”

 

“Alzheimer hastalığında, bakımevlerinin fiziki şartları ile hizmet veren sağlık ekibinin geliştirilmesi önem taşıyor”

 

Hastalık başlangıcı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Doç. Dr. Nilgün Çınar: “Başlangıçta sinsi bir unutkanlıkla başlayabileceğinden, yaşlılıkta izlenen unutkanlık normal olarak görülmemelidir. Her ne kadar hastalıkta birçok bulgu olsa da en önemli bulgu, giderek artan bir unutkanlıktır. Demans evresinde bilişsel yıkım, hafif dönemden ağır döneme ilerleyen yaklaşık 10 yıllık bir süreci kapsamaktadır. Bu dönemde hastaların davranış problemlerinin yanı sıra, temel bakım ve ihtiyaçlarının karşılanmasında ağır sorunlar yaşanır. Yakın bakım ve gözetime ihtiyaç duyan bu hastalara bakım verenlerin, tıbbi ve psiko-sosyal açıdan eğitimi oldukça önemlidir. Araştırmalar, hastaların evde bakımının komplikasyonları azalttığına işaret etmektedir. Ancak sosyokültürel değişim, bakımevlerine olan ihtiyacı beraberinde getirmektedir. Bakımevlerinin gerek fiziki şartları, gerek hizmet veren sağlık ekibi açısından donanımlarının güçlendirilmesi, sosyal iyileştirme imkânlarının geliştirilmesi önem taşımaktadır.”  dedi.

Eğitimin ardından Doç. Dr. Nilgün Çınar, alzheimer hastalığı konusunda vatandaşların sorduğu sorulara cevap verdi. Katılımcılara bilgilendirici broşürler dağıtılarak daha kapsamlı bilgi sahibi olmaları sağlandı.

 

Programın sonunda, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Mermertaş, verdiği seminer dolayısıyla Doç. Dr. Nilgün Çınar’a ve katkılarından dolayı Derman Rehabilitasyon Bakımevi yetkililerine teşekkür ederek, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz adına plaket ve çiçek takdim etti. 

Editör: TE Bilisim