Kadıköy Belediyesi, doğayı odağına alan tüm bileşenleri Kadıköy Çevre Festivali’nde bir araya getirdi. Geçtiğimiz yıl ilk kez “Kentte Ekolojik Yaşam” ana teması ile düzenlenen ve 20 bin kişinin katıldığı festivalin bu yılki teması “Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve biyolojik çeşitlilik”.

3 Haziran’a kadar devam edecek festivalin açılışı 31 Mayıs Perşembe günü saat 11.00’de Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda yapıldı. Okulların da davetli olduğu festival, Çocuk Sanat Merkezi’nin konseriyle başladı. Gösterinin ardından Kadıköy Belediyesi Arama Kurtarma Takımı’nın, çocukları olası afetlere karşı bilinçlendirmek için hazırlayıp oynadığı “Bir Afet Masalı” oyunu sergilendi.

DENİZ CANLILARININ TÜRÜ AZALIYOR

Festivalin açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu Marmara Denizi’nde giderek artan kirliliğe dikkat çekti ve kirlilik nedeniyle denizlerdeki canlıların tehdit altında olduğunu söyledi. Nuhoğlu “Deniz canlılarının sayıları ve türleri her geçen gün azalıyor. Marmara Denizi geçmişte 200’e yakın canlı türünün yaşadığı bir denizdi. Şu anda sadece 7 çeşit balık türü bulunuyor.” diye konuştu. Kent içindeki yeşil alanların ortadan kalktığını söyleyen Nuhoğlu “Bundan beş yıl önce bugün Taksim Gezi Parkı’nda bir direniş başladı. Milyonlarca insanın aslında düşüncesi ne olursa olsun, en sağından en soluna kadar Türkiye’nin geleceği için oluşturdukları bir modeldi. Gezi Parkı direnişinde yaşamını yitirenleri rahmetle anıyor, bu mücadeleye katılan herkesi selamlıyorum.” dedi.

Program kapsamında Kadıköy’de en fazla bitkisel atık yağ, elektronik atık ve atık pil toplayan 3 okula ödül ve plaket verildi. Ayrıca Tap – Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Genel Sekreteri Neslihan Bahar, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na bir plaket verdi. Festival ilk gününde Limon Ekimi, Çocuklara Sağlıklı Atıştırmalıklar, Kaktüs ve Sukkulent Yetiştiriciliği, Origami gibi atölyelere de ev sahipliği yaptı.

Festivalin ikinci gününde Kısa Film Kolektifi’nin film gösterimi yapılırken File & Sepet Yapma, Geri Dönüşüm Atölyesi gibi pek çok atölye de yapılacak. Söyleşilerin de olacağı festivale Zeliha Sunal“Ambalaj Atıkları Çöp Değildir”, Şafak Pavey “Doğal Kaynaklar ve Çevre Politikaları” başlıklarıyla konuk olacak.

‘KANAL İSTANBUL’ DA TARTIŞILACAK

Okullara yönelik etkinliklerin yoğunlukta olduğu festivalde, doğayı merkeze alan çok sayıda panel ve söyleşi yer alıyor. 2 Haziran Cumartesi günü Kadıköy Çevre Festivali’nin en hareketli olduğu günlerden biri olacak. Prof. Dr. Haluk Gerçek, Dr. Duygu Erten, Gila Benmayor, Esat Temimhan’ın konuşmacı olarak katılacağı “Kadıköy’ün Dönüşümünde Yeşil Bina ve Ulaşımın Önemi” paneli ile TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından organize edilen “Bütün Boyutları ile Kanal İstanbul Paneli” günün önemli söyleşilerinden olacak. “Mega Projelerin Kuzey Ormanlarına Etkisi”, “Karadeniz’in Vahşi Maden Projeleri”, “Permakültür Şehirde” Cumartesi yapılacak söyleşiler arasında.

Festivalin son günü olan Pazar günü Prof. Dr. Saadet Karakulak (İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekan Yard.), Gökhan Karakaş (Milliyet Gazetesi Muhabiri), Serco Ekşiyan, Kenan Gedikli (Geleneksel Balıkçılık Derneği), Metin Karadağ (Derinlere Saygı Dalış Topluluğu Başkanı),İlyas Torlak (İstanbul Balık Üreticileri Koop. Başkanı)’ın katılacağı “Geçmişten Geleceğe Denizlerimiz”ve Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun katılacağı “Çevre Hakkı” söyleşilerinin yanı sıra, “Sağlıklı Yaşam ve Beslenme”, “Hava Nasıl Buralarda?”, “İki Pedal Bir Kent” gibi iklim, gıda, kent konulu söyleşiler yapılacak.

HER KÖŞEDE RENKLİ ATÖLYE ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Festival alanında her gün müzik sesleri yükselecek. Gün boyu müzik ve piyano dinletilerinin düzenleneceği festivalde Sade Kaave, Çağdaş Müzik Topluluğu, Zeytin gibi müzik toplulukları sahne alacak. Sevilen müzik gurubu Pinhani Cumartesi akşamı konser verecek. Festivalin katılımcıları sadece İstanbul’la sınırlı değil. Bergama’dan Ovacık’a, Munzur’dan Yırca’ya kadar çevre mücadelesinde yer alan pek çok grup festival alanında yerini aldı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Kadıköy Kent Konseyi, Kuzey Ormanları Savunması, Yeryüzü Derneği, ALİKEV Vakfı, Karadeniz İsyandadır Platformu, Kadıköy Kent Dayanışması, Bergama Kadın Girişimi, TMMOB gibi pek çok yaşam ve doğa savunucusunun yer aldığı festivalde hemen hemen her stantta atölye düzenleniyor. Tohum takası, bez torba yapımı, bisiklet sürüş, ritim atölyesi, karikatür boyama etkinliği, peynir atölyesi gibi her yaştan katılımcı için atölye bulmak mümkün.

KARDEŞ ŞEHİR KREUZBERG DE FESTİVALDE OLACAK

Kadıköy Çevre Festivali'nin bu yıl yurtdışından da misafirleri olacak. Kadıköy Belediyesi'nin kardeş şehri Kreuzberg Belediyesi'nden bir ekip festivali ziyaret edecek.

Festival ile ilgili ayrıntılı ilgiye http://cevrefestivali.kadikoy.bel.tr/ adresinden ulaşılabilir.

FESTİVALDE NELER YAPABİLİRSİNİZ?

İki ayrı alanda gerçekleşecek kent, yaşam, deniz, beslenme söyleşilerine katılabilirsiniz.

Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen, doğa mücadelesi veren farkındalık yaratmaya çalışan 68 standı dolaşıp bilgi alabilir, sohbet edebilir, görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Karadenizlilerden sarı yazma, Yırca Köyü kadınlarından mis kokulu sabun satın alarak destek olabilirsiniz.

Kent Bahçeciliği hakkında bilgi alabilir, saksıda bahçe nasıl yapılır öğrenebilirsiniz.

Doğa ile ilgili kitaplar, dergiler satın alabilir ağaçların altında okuyabilirsiniz.

Bisiklete binmeyi öğrenebilir ya da bisikletinizi tamir edebilirsiniz.

Tohum topu atölyesi, sirke yapımı,kedi evi yapımı, peynir atölyesi gibi ilginç atölyelere katılabilir, tohum takası yapabilirsiniz.

Validebağ Savunması’nın “Ödüllü Kadıköy Bilgi Yarışması’na katılabilirsiniz.

Cumartesi akşamı Pinhani konserine gidip keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim