İYİ Parti MHP ile birleşir mi?

Birleşebilir…

Temkinli yaklaşıp “birleşir” demiyoruz ama birleşmeleri, yan yana gelmeleri mümkündür.

Fıtratı gereği İYİ Parti’nin yeri MHP’nin yanıdır.   

Aynı ailedendir, kardeştirler…

Kardeşler arasında zaman zaman dargınlıklar, küslükler olur. Kan davalılar bile yeri geldiğinde barışıp yeni bir sayfa açabiliyorlar.

Erdoğan ve Bahçeli geçmişte birbirlerine neler söylemediler ki?

Şimdiki durumları ortada; bir elmanın iki yarısı gibiler…

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin İYİ Parti’ye bakış açısında hayli değişiklik oldu. İP’ten İYİ Parti’ye geldi. İYİ Parti’deki istifalardan sonra kopmaları fırsat bilip “Kapımız açık haydi buyurun” diyebilirdi, demediği gibi herkesin yerinde kalmasını önerdi.

İYİ Parti-MHP birleşmesi gerçekleşmese bile İYİ Parti’nin MHP ile aynı safta yer almasının izahı daha kolay olur.

Zira İYİ Parti’nin şu an durduğu zemin fay hattı gibidir. Bu fay hattında sürekli deprem meydana gelmektedir ama şiddeti küçük olduğu için bu depremler bugüne kadar ufak zayiatla atlatılmıştır.

Ancak iki milletvekilinin istifa etmesi ise “büyük depremin habercisi” olarak kabul edilmelidir.

Deprem uzmanları İstanbul için büyük bir depremin beklendiğini söylüyorlar ama tarih veremiyorlar. Siyaset uzmanları ise İYİ Parti’deki büyük depremin ilk seçimde gerçekleşeceğini öne sürüyorlar.

Bu öngörülerine gerekçe olarak ta, İYİ Parti’nin kaygan zeminini gösteriyorlar.

İYİ Parti’nin biraz sola, CHP’nin de biraz sağa kaymasıyla işlerin yola konulacağı sanılsa da bu projedeki maya, “HDP’nin araya sıkıştırılmak” istenmesi yüzünden tutmadı. CHP buna rağmen İYİ Parti ile Millet İttifakı’ndaki ortaklığını bir şekilde götürüyordu. Ancak Pervin Buldan’ın “CHP artık kendileriyle yaptığımız ittifakı gizlemesin” şeklindeki çıkışı üzerine İYİ Parti yine ofsayta düştü…

İYİ Parti bugüne kadar “Bizim ortaklığımız CHP ve Saadet Partisi ile” deyip seçmenden gelen, gelebilecek tepkilere göğüs gerebiliyordu. Pervin Buldan’ın açıklamasından sonra İYİ Parti’nin yönetimi nasıl bir formül bulacak, hep birlikte göreceğiz...

SIRA ERDOĞAN’DA

Sayın Devlet Bahçeli’nin son günlerdeki İYİ Parti’ye yaklaşımını yukarıda vurgulamaya çalıştık. Şimdi sıra Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da.

Erdoğan’ın sert söylemleri İYİ Parti’yi Millet İttifakı safında kalmaya mecbur ediyordu. Erdoğan, kucaklayıcı yaklaşımlarda bulunursa İYİ Parti yönünü Cumhur İttifakı’na çevirebilir…

AK PARTİ’NİN ALTERNATİFİ

Yapılan analizlerden birinde de şöyle bir iddia dillendiriliyor: Sağ kesime ait bir grup seçmen kitlesi bazı durumlarda AK Parti’ye kızsa da kafasına göre bir parti bulamadığı için ya sandığa gitmiyor ya da sandığa gidip yine AK Parti’yi tercih ediyor.

İYİ Parti bir potansiyel yakaladı. Ancak bu oy oranı ile iktidara gelmesi mümkün değil. Bunun yanında CHP yükünden kurtulup “Merkez Partisi” konumuna gelirse AK Parti’nin alternatifi olabilir.

Velhasıl bugünlerde İYİ Parti kamuoyunun gündeminde; kimisi eleştiriyor, kimisi “geleceğin partisi” diyor.