Son beş gününü gerilimle ve diken üstünde geçiren Zeytinburnu’nda sosyal medya üzerinden örgütlenen kalabalık bir grubun bugün eylem yapacağı bilgisi polisi harekete geçirdi.

Polis ilçede geniş önlem aldı. Bu arada önceki gece ilçe yine hareketliydi. Ülkücü gruplar farklı mahallelerde toplanıp sloganlar atarken, BDP ilçe binası önündeki kalabalığıysa BDP İstanbul Bağımsız Milletvekili Sırrı Süreyya Önder sakinleştirdi. Türk ve Kürtleri sokağa dökmek için yalan haber yayan ve grupları tahrik eden 43 kişi Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün yaptığı operasyonda yakalandı. Ayrıca, gösterilere katılan ve polisin uyarılarına rağmen dağılmayan 29 kişi de Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından gözaltına alındı. Soruşturmanın ‘terör suçu’ kapsamına alındığı ve özel yetkili savcılıkça yürütüleceği belirtildi. 

Zeytinburnu’nda önceki akşam saatlerinde yine farklı bölgelerden slogan sesleri yükselmeye başladı. BDP ilçe binası önünde toplanan bir grup kendilerine küfredildiğini ve saldırılar düzenlendiğini belirterek Kürtçe sloganlar atmaya başladı. Bu sırada binada ‘geçmiş olsun’ demek için gelen milletvekili Önder bulunuyordu. Kalabalığın toplanması üzerine binadan çıkan Önder, durumla ilgili bölgede görevli polis müdürüyle görüştü. Sırrı Süreyya Önder, slogan atan grupla konuştu ve dağılmaları yolunda uyardı. Grup bir süre daha zafer işareti yapıp slogan attıktan sonra olaysız şekilde dağıldı. BDP binası önüne gelen Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, vatandaşların tepkisi üzerine makam aracına binerek uzaklaştı. 

Ancak gerilim bitmedi. Bu kez de BDP’lilerin toplandığını duyan diğer gruplar parti binasına yürümek istedi. Çevik kuvvet bu gruba müdahale etti ve parti binasının etrafını ablukaya aldı. Polis helikopterinin yerini belirlediği gruplara biber gazıyla müdahale eden çevik kuvvet timinin arkasında ses bombası patladı. Ellerinde sopalarda BDP binasına çıkan yollar üzerinde bekleyen grupları da polis yine dağıttı. 

Özel yetkili soruşturma 

Gerilim dolu gecenin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü, dün sabah düzenlenen eşzamanlı operasyonda, toplam 72 kişiyi gözaltına aldı. Zeytinburnu’nda pazartesiden beri yaşanan olaylarla ilgili olarak düzenlenen operasyonda gözaltına alınan şüpheliler sorgulanmak üzere İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

Polisin, şüphelilerin ev ve işyerlerinde yaptığı aramalarda 7 adet kurusıkı tabanca, uyuşturucu madde, çok sayıda delici ve yaralayıcı alet ele geçirildi. Zanlıların iki grubun arasına karışarak “Ülkücüleri öldürüyorlar”, “Kürtlerin kahvelerini ateşe verdiler” şeklinde söylenti yaydıkları tespit edildi. Sosyal medya aracılığıyla yapılan duyurularda bugün ilçede eylem yapılacağı bilgisini alan polis dün ilçede olağanüstü önlem aldı.

Editör: TE Bilisim